60 de someri la un loc de munca

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 10:06
1448 citiri
60 de someri la un loc de munca

ANOFM anunta in data la inceputul lunii octombrie existenta unei oferte de 11.319 locuri de munca venite din partea agentilor economici. Ar insemna o medie de 276 de locuri de munca pentru fiecare judet.

Dar daca privim mai departe inspre distributia de loc egala a acestor locuri de munca, nu putem sa oferim o medie. In judetul Alba este o oferta de 48 de locuri de munca. In Timis sunt oferite 671 de locuri de munca. La fel, poluri opuse exista intre Botosani 67 de locuri de munca si Vrancea cu o oferta de 454 de locuri de munca.

De ce esti inca somer

Mergand acum la polul opus, rata somajului inregistrata la nivelul lunii septembrie 2010 a fost in scadere de la 7,39% la 7,35%. Valoric in schimb, nivelul somajului produce un soc. 670.247 de persoane sunt inregistrate ca si someri. Se specifica mai departe faptul ca din aceste 670 de mii de persoane, 289.336 sunt femei. Cea mai mare rata a somajului a fost inregistrata in Vaslui si in Mehedinti, cu peste 12%.

Este o diferenta uriasa intre aceste cifre. Oferta este practic insignifianta fata de cererea existenta. Gestionarea somajului, crearea de noi locuri de munca ar trebui sa fie pe buzele tuturor politicienilor.

Pentru studii superioare, din cele 11.000 de locuri de munca, sunt alocate doar 489 de joburi, din care 207 pentru ingineri si subingineri. Din nou aruncam o privire la polul opus, unde doar de la Universitatea Spiru Haret si-au recuperat diplomele de licenta peste 100.000 de studenti. Este normal ca fiecare dintre ei sa isi doreasca sa lucreze intr-un post care necesita pe studii superioare.

Disponibilizatii pot ramane someri si pana la trei ani

Ceea ce poate multa lume nu stie este faptul ca angajatorul este obligat sa te plateasca pentru studii superioare doar cu conditia ca postul pe care te afli angajat sa fie in domeniul in care ai terminat facultatea.

Ultima bursa a locurilor de munca organizata de catre Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca a fost la 24 septembrie, unde au fost oferite peste 14.400 de locuri de munca pentru studii superioare de lunga si scurta durata. A fost un prilej de respiro pentru studenti si un prilej pentru companii si departamentele de resurse umane sa gaseasca persoanele pe care le cautau.

Primul loc il detin textilele. Industria imbracamintei a venit cu cele mai multe oferte de locuri de munca, urmata de financiar cu oferte pentru munca in cadrul societatilor de asigurare si reasigurare.

Din aceste cifre, ne putem da foarte usor seama care sunt industriile care functioneaza si care sunt judetele care au cel mai slab potential angajator. Dar asta nu inseamna in mod necesar ca economia judetului merge prost, ci s-ar putea ca la nivel de an 2010, judetul respectiv sa aiba un nivel al somajului care sa se incadreze in media nationala.

Esti somer? Din toamna reincep angajarile

Chiar daca ANOFM se implica activ in medierea intre angajator si somer/viitor angajat, nu poate sa acopere tot deficitul de locuri de munca. Bursele pentru oferirea de locuri de munca sunt prea slabe pentru a face fata cererii, iar mediul economic profita de situatia de criza pentru a-si completa randurile cu oameni care nu solicita salarii exorbitante sau chiar a nu-si completa pozitiile libere de loc.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#someri locuri munca, #ANOFM locuri munca , #locuri de munca disponibile