Capcana locurilor de munca in Europa

Duminica, 09 Martie 2014, ora 14:08
4751 citiri
Capcana locurilor de munca in Europa
Foto: Business 24

Factorii de decizie europeni au recunoscut pericolul marginalizarii tineretului calificat care isi cauta locuri de munca, dupa ce a fost pregatit in scoli, iar acum asteapta pe banca de rezerve.

Cu cat trece timpul, cu atat problema acestui tineret se agraveaza, pe de o parte din cauza faptului ca devine tot mai numeros, iar pe de alta parte din cauza descalificarii la care este supus prin inactivitate. Sub acest aspect, somajul in randul tinerilor repezinta pentru viitorul pe termen mediu si chiar scurt, o adevarata bomba sociala.

Provocarile fortei de munca

Adesea, factorii de decizie nu observa ca lucratorii de varsta mijlocie, cei care astazi par castigatorii partidei, sunt pe termen ceva mai lung, tot un fel de bomba.

Situatia lor pare sa-i avantajeze: la varsta de 40-50 de ani, fiecare considera ca se bucura de un loc de munca stabil, mai putin vulnerabil in fata recesiunii, si in orice caz mai sigur pe el decat colegii aflati in pragul pensionarii.

Este semnificativ sa privim cifrele. In perioada 2008-2012, somajul europenilor cu varste cuprinse intre 45-54 de ani a crescut de la 5,2% la 7,7%, cel in randul tinerilor de la 15% la 21,4%, iar la sfarsitul anului 2013 se inregistrau sub 4 milioane de someri peste 50 de ani si peste 6 milioane de tineri intre 18-24 de ani - noteaza Project Syndicate.

La ce ne putem astepta in perioada ce urmeaza? Persoanele trecute azi de 50 de ani se vor apropia de pensionare, iar tinerii de azi, din care o buna parte sunt someri, se vor oferi sa le ia locul. Dar este putin probabil ca ei, inlocuindu-i pe cei aflati astazi la varsta medie, se vor ridica la inaltimea calificarii, a deprinderii, a rutinei, intr-un cuvant a experientei de munca.

Mai grav este faptul ca pretentiile societatii privind profesionalismul lor tind sa creasca. Forta de munca este mereu pusa la noi provocari. Recent, McKinsey Global Institute a identificat 12 noi domenii profesionale, care ar putea schimba din temelii tehnica viitorului apropiat.

Internationalizarea spatiului european

Sunt specificate tehnicile 3D, robotica avansata, vehiculele autonome si multe altele, menite sa ofere oportunitati mintilor tinere si marginalizand de tot persoanele in varsta de pe piata fortei de munca.

Intr-un mediu dinamic, numai cine isi cultiva abilitatile si isi demonstraza inventivitatea are sanse sa promoveze, ceea ce ii avantajaza pe tineri, daca nu s-au desprofesionalizat, lancezind in somaj.

Fenomenul nu are caracter global si este specific european. De pilda, in tarile emergente calificarea fiind mai slaba, iar industria mai putin tehnolocizata, este probabil ca adaptarea generatiei tinere la abilitatile generatiei mijlocii va cunoaste mai putine obstacole.

Dimpotriva, acolo industria simte o anumita nevoie de personal semicalificat, care va umple mai usor golul creat prin apropierea de pensionare a celor de varsta medie.

Dar pentru Europa nu se pune numai problema personalului calificat necesar industriei. Noua generatie apare in afaceri, in politica, in finante, in administratie.

O anumita internationalizare in spatiul european, libera circulatia si folosirea mondei comune, toate contribuie la marginalizarea persoanelor in varsta, pentru a face loc celor de varsta medie sau celor tineri.

Un nou contract social

Este inevitabil ca, mai devreme sau mai tarziu, nevoia reechilibrarii bugetelor si lupta pentru competitivitate sa determine eliberarea a mii de locuri de munca in tarile de la periferia continentului.

Somerii de azi n-au alta solutie decat sa-si incerce norocul, punandu-i in dificultate pe cei care sunt inca prea tineri pentru pensionare, dar prea batrani pentru a munci cu un randament satisfacator.

Efectele sunt greu de prevazut, dar nu-i imposibil ca salariile, care astazi cresc odata cu vechimea in munca, de la un moment dat sa scada odata cu aceasta.

Ar fi un mare merit pentru factorii de raspundere ai societatii, daca vor reusi sa conceapa un nou contract social, capabil sa solidarizeze coeziunea intre generatii, gasind numitorul comun dintre creativitatea entuziasta a tinerilor si intelepciunea celor cu experienta.

Europa trebuie sa treaca acum acest examen, nu numai pentru ea. Intr-o zi vor fi puse si tarile emergente la aceeasi incercare si le-ar fi de mare folos o experienta deja parcursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#locuri de munca, #locuri de munca Europa, #robotica avansata, #vehiculele autonome , #locuri de munca disponibile
Comentarii
Poza Porcul
Porcul
rank 1
pe tinerii nostrii ii facem parlamentari europeni,ca pe eba,ca sa-i