Generatia pierduta: Isi vor mai gasi tinerii locuri de munca?

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 09:42
4158 citiri
Generatia pierduta: Isi vor mai gasi tinerii locuri de munca?
Foto: Arhiva

Stoparea fenomenului somajului in randul tinerilor, asa numita "generatie pierduta", este una din cele mai mari probleme ale economiei mondiale, potrivit delegatilor de la Forumul Economic International din Davos.

Statele Unite, de exemplu, trec printr-o "criza a somajului", potrivit specialistilor, iar alte tari occidentale au o rata a somajului extrem de ridicata in randul tinerilor.

"Oamenii vor accepta austeritatea, daca vorbim si despre crestere economica", a subliniat Helle Thorning-Schmidt, premierul danez, in timpul discutiilor de la Davos.

Europa este grav afectata de criza datoriilor suverane, care a condus la implementarea unor masuri de austeritate dure. In plus, in zona euro, rata somajului s-a ridicat la 10,3 la suta, in luna noiembrie a anului trecut, ceea ce inseamna ca 16,3 milioane de oameni nu aveau un loc de munca. Spania, de exemplu, are cea mai mare rata a somajului din Europa, de 22,9 a suta.

"Este foarte important sa ne amintim ca oamenii sunt dispusi sa faca sacrificii, dar nu sa fie sacrificati", a adaugat Thorning-Schmidt.

"Generatia pierduta" a fost unul din subiectele cele mai fierbinti din timpul Forumului Economic Mondial, la care participa, in acest an, 2.600 dintre cei mai influenti oameni ai planetei.

Tarile cele mai bogate sunt afectate mai mult de cresterea ratei somajului, mai ales in randul tinerilor. "SUA au o criza a somajului si o problema a datoriilor, dar Washigton-ul se poarta de parca ar avea o criza a datoriilor si doar o problema a somajului", a comentat profesorul Peter Diamond, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts, citat de BBC News. In SUA, rata somajului se situeaza la putin sub 9 procente.

In Marea Britanie, numarul tinerilor care se afla in cautarea unui loc de munca a atins un nivel record, de 1,043 de milioane, rata somajului pentru categoria de varsta 16 - 24 de ani fiind de 22,3 la suta.

Munciti pe gratis

Una din "solutiile" propuse in cadrul discutiilor a fost ca tinerii sa munceasca, timp de maximum 2 ani, fara sa fie platiti, cel mai bine in folosul comunitatii, astfel incat sa castige experienta de care ar avea nevoie pentru a-si gasi, ulterior, un job, relateaza CNBC.

Pe de alta parte, Peter Diamond sustine ca este o "idee proasta", care ingnora caracterul eterogen al populatiei. "Ar fi ani pierduti pentru unii", a spus acesta.

In urmatorii zece ani, la nivel mondial, ar mai trebui create inca 600 de milioane de locuri de munca, pentru a face fata cresterii populatiei si efectelor crizei financiare, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii.

Rata somajului in randul tinerilor a crescut de la 11,7 la suta, in 2007, la 12,7 procente, anul trecut, in special din cauza inrautatirii situatiei in tarile dezvoltate. De altfel, potrivit organizatiei, 6,4 milioane de tineri au renuntat la a mai cauta un job, deoarece nu cred ca au sanse sa mai gaseasca vreodata.

Acest aspect este ingrijorator deoarece tinerii care pierd cativa ani de munca vor avea venituri mai scazute pentru toata perioada in care vor fi activi si vor avea, evident, si pensii mult mai mici.

Tidjane Thiam, directorul executiv al grupului de asigurari Prudential, este de parere ca legislatia privind salariul minim in tarile europene reprezinta un "inamic" al tinerilor si o "masina de distrus locuri de munca".

Europa ar putea invata din experienta Americii Latine privind rata somajului. In anii 1980, criza datoriilor lovea tari precum Mexicul, iar presedintele acestei tari, Felipe Calderon, sustine ca programele de ajustare menite a reduce datoriile trebuie acompaniate de programe sociale.

In timpul crizei din anii '80, guvernul mexican a incercat sa ajute saracii printr-o politica speciala concentrata pe sanatate, educatie si nutritie, pentru a combate saracia extrema, a explicat Calderon.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#locuri munca, #somaj tineri, #rata somaj, #Forumul Economic Mondial , #locuri de munca disponibile
Comentarii