Un secretar de stat de la MAE incurajeaza plecarea romanilor din tara?

Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 10:49
7139 citiri
Un secretar de stat de la MAE incurajeaza plecarea romanilor din tara?
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu toate ca economia romaneasca sufera tot mai vizibil din cauza crizei fortei de munca, oficialii de la Bucuresti par preocupati sa mentina fluxul migrator la cote inalte.

Romania a pierdut in ultimele decenii 3 milioane de cetateni, majoritatea dintre ei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

In tara, toti cei vizati - de la marile firme la angajatorii sezonieri si cei care cauta ocazional diferite servicii - se plang ca nu gasesc oamenii potriviti. Subiectul a depasit demult nivelul oralitatii, devenind tematica unor rapoarte economice serioase.

De exemplu, Camera de comert si industrie romano-germana semnala recent ca, din propria experienta, trei zone din Romania - Sibiul, Timisoara si Capitala - au ajuns nerecomandabile investitiilor straine din cauza crizei fortei de munca. Dar acelasi lucru tinde sa se petreaca si la Satu Mare sau la Brasov, devenind treptat un fenomen general in Romania.

Toate Camerele de comert, de fapt, vorbesc tot mai insistent despre importul de forta de munca din afara Uniunii Europene.

Este de semnalat totodata ca ingrijorarea cu privire la criza fortei de munca nu a venit de la autoritatile guvernamentale care au la dispozitie tot felul de statistici si care pot intrevedea consecintele negative ale acestei situatii, ci de la sectorul privat, care are insa o perspectiva unilaterala.

De mai bine de 10 ani incoace nu am auzit niciun guvern care sa ia in serios exodul masiv al tinerilor din Romania.

Chiar daca sporadic unii politicieni au ajuns sa deplanga, retoric, plecarile masive, politicile Guvernului par dimpotriva sa le incurajeze. Si nu neaparat prin politici interne (esecul economic bunaoara nu poate fi considerat o actiune premeditata), ci prin insistenta cu care militeaza pe plan european pentru intretinerea in viata a tuturor canalelelor de migratie intra-europeana.

Sa luam un exemplu proaspat. In urma unei intrevederi oficiale, secretarul de stat pentru relatii interinstitutionale si juridice din MAE, Cristian Winzer, a considerat necesar sa faca urmatoarea declaratie: "In ceea ce priveste relatia viitoare dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie, mobilitatea cetatenilor este una dintre prioritatile Romaniei. Credem ca este in interesul ambelor parti ca viitorul acord sa prevada un cadru de reglementare ambitios in domeniul mobilitatii cetatenilor europeni".

Asadar, cu toate ca fenomenul crizei fortei de munca nu mai e ceva teoretic, devenind o frana serioasa in calea dezvoltarii economice, oficialii de la Bucuresti considera ca este necesar sa mentina fluxul migrator la cotele inalte de pana acum.

Sa nu ne lasam inselati de cuvinte. "Mobilitatea cetatenilor" suna frumos, ca o conditie a libertatii, dar se stie ca Marea Britanie a fost principala destinatie a emigratiei romanesti din ultimii ani.

Sa spui ca "mobilitatea cetatenilor" este o prioritate inseamna ca MAE lucreaza direct si harnic pentru stimularea pe mai departe a emigratiei romanesti. Sa facem distinctiile necesare. Una e sa spui ca statul apara drepturile cetatenilor romani si toate achizitiile europene privitoare la libera circulatie si cu totul altceva sa faci din "mobilitate" o prioritate. E o diferenta de accent care se poate dovedi esentiala.

In primul caz, statul roman si-ar face o datorie din a proteja drepturile unui cetatean sau altuia care s-ar gasi in dificultate in relatia cu un alt stat european.

In al doilea caz, preocuparea statului nu ar fi sa vina in sprijinul unui cetatean anumit, ci sa creeze conditiile pentru ca tot mai multi cetateni sa poata pleca.

E clar ca functionarul din MAE pe care l-am citat mai sus nu are deloc in vedere interesele statului roman, care se vede privat de energiile sale umane cele mai de pret, ci interese pur individuale, intelese la "firul ierbii".

Sau poate e vorba de o viziune ideologica asupra Europei care pretinde mixitate totala si demantelarea urgenta a statelor nationale.

Horatiu Pepine

Citește și:
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Preşedintele Klaus Iohannis începe vineri o vizită de lucru în Republica Elenă, unde va avea întrevederi cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis....
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...