Unde pot munci tinerii pe timp de vara, in strainatate?

Luni, 07 Iunie 2010, ora 09:05
4557 citiri
Unde pot munci tinerii pe timp de vara, in strainatate?

Tinerii care doresc sa lucreze pe timpul vacantei de vara in strainatatea pot alege si in acest an un program "Work&Travel". Locurile de munca disponibile pentru vata 2010 sunt in industria turismului si a serviciilor, in tari precum Grecia, Spania sau Cipru, dar si dincolo de Atlantic.

"Programul a fost conceput pentru studentii care doresc sa calatoreasca, sa faca schimb cultural cu studentii si locuitorii altei tari in timp ce muncesc pentru a se sustine financiar pe durata lui", explica Luana Cosma, coordonator de programe Zip Travel, pentru Romania Libera.

Castigurile pentru cei care pleaca la munca prin aceste programe pot fi destul de mari, De exemplu, un tanar care a lucrat ca bucatar in SUA, a venit dupa trei luni si jumatate de munca cu suma de 4.000 de dolari.

"Am lucrat ca bucatar si castigam 7,25 dolari pe ora, cam o medie de noua ore pe zi, dar au fost zile cand am lucrat si 14 ore.La cinci zile lucrate pe saptamana, am ajuns acasa cu 4.000 de dolari in buzunar", sustine George Handuc.

Inscrierea pentru un program "Work&Travel" se face prin aducerea unor acte in functie de tara gazda si de programul ales, cat si prin plata unei taxe de mediere. Taxele de mediere reprezinta problema principala a tinerilor, pentru ca multi dintre ei se imprumuta, iar la final restituie suma datorata.

In acest sens, unele banci comerciale au credite speciale, care vin in sprijinul tinerilor care nu dispun de resurse financiare. Taxele difera in functie de program, stat sau agentie. Taxele pentru un program in Grecia sau Cipru se ridica la 297 euro, in timp ce pentru Spania taxele ajung la 565 euro. Pentru a pleca in SUA, costul medierii se incadreaza intre 500 si 900 de dolari.

Cele mai multe joburi oferite de angajatorii straini sunt in sectorul ospitalier sau turistic, precum ospatar, barman, bucatar, camerista. Locuri de munca precum menajera, dadaca, agent vanzari sau profesor nu sunt permise prin astfel de programe.

Tinerii romani cauta joburi in SUA sau Canada sau in zona mediteraneana, ca Grecia, Spania, Italia, Cipru, unde se mai fac inscrieri. Contractele pe care merg candidatii in aceasta parte a Europei sunt de tip sezonier si de practica profesionala.

"Salariile pornesc de la 400-500 de euro pe luna, la care sunt adaugate beneficii suplimentare, precum cazare si masa gratuite, iar in unele cazuri se acopera si transportul", exemplifica Mihai Paun, director general American Experience.

Prin reteaua EURES sunt oferite 30 de posturi de stagiari in ferme de crestere a animalelor din Danemarca, care sunt adresate tinerilor absolventi a unei facultati cu profil agricol.

"Salariul oferit de angajatori este de aproximativ 1.300 de euro brut, iar in Danemarca se aplica o prevedere legala speciala referitoare la impozitarea veniturilor, ceea ce inseamna ca stagiarii vor plati doar 5-10% impozit, iar cazarea, care este oferita in camere in apropierea fermelor, ajunge la 200 de euro pe luna", specifica Adriana Paraschivescu, reprezentanta directiei EURES.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#locuri munca tineri, #work and travel, #munca tineri, #job vara , #locuri de munca disponibile