Ziare.com

Vrei sa muncesti in strainatate? Care sunt cele mai primitoare tari pentru romani

Marti, 02 Iulie 2013, ora 10:34

   

Vrei sa muncesti in strainatate? Care sunt cele mai primitoare tari pentru romani
Cei mai multi dintre romani indica Italia si Spania printre tarile cele mai primitoare pentru conationalii care vor sa munceasca in strainatate.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre ei afirma ca au rude de orice grad in strainatate, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, in perioada 28 mai - 3 iunie.

Astfel, 51,8% dintre romani afirma ca au rude plecate in strainatate, iar 60,6% dintre acestia sustin ca nu primesc bani de la membrii familiei aflati in alte tari, in timp ce 38,1% sustin ca sunt ajutati financiar de catre rudele din strainatate.

Profilul romanului plecat la munca in strainatate - barbat tanar din Bucuresti

Chestionati cu privire la tarile cele mai primitoare pentru romanii care vor sa munceasca in strainatate, 67,8% dintre respondenti au indicat Italia, urmata de Spania cu 61,5%.

Pe pozitia a treia in aceasta ierarhie se situeaza Germania cu 36,1%, a patra pozitie este detinuta de Marea Britanie/Anglia - 21,1%, iar pe a cincea pozitie se afla Franta, cu 19,1%. Urmeaza SUA cu 5,4%, Grecia cu 5,3%, Ungaria cu 4,3%, Austria cu 4,1%, Danemarca - 4,1% si Canada - 3,7%.

Tarile mai putin prietenoase

In partea inferioara a clasamentului sunt plasate Irlanda (3,6%), Olanda (3%), Belgia (2,9%), Suedia (2,7%), Portugalia (2,6%), Turcia (2,5%), Norvegia (1,8%), Cipru (1,4%) si Elvetia (1,1%). Alte tari care au intrunit procente sub 1% totalizeaza 3,7% din optiuni.

In ceea ce priveste contributia conationalilor plecati in strainatate, 56,8% declara ca romanii din afara granitelor contribuie mult la nivelul de trai al romanilor din tara, in timp ce 30,8% afirma ca romanii din strainatate contribuie in mica masura la nivelul de trai al celor din tara.

Situatie grava: Tot mai multi copii romani au parinti plecati la munca in strainatate

Totodata, 74,9% dintre respondenti cred ca romanii din strainatate ar trebui sa aiba dreptul de a vota la alegerile parlamentare sau prezidentiale din Romania, 15,1% raspund negativ, in timp ce 10% nu stiu sau nu raspund.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul.

Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Chestionarele au fost aplicate in 37 de judete si municipiul Bucuresti, intr-un total de 74 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6221 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca ar fi sa mai iau dupa catzi romani am intalnit in Cipru, ...

... la munca, in constructzii, comertz, sau turism, cred ca plasarea acestei tzari pe penultimul loc in clasamentul "receptivitatzii" este o mare eroare! Practic, romana este a doua limba vorbita in partea greceasca a insulei, dupa limba greaca!

 

@Ziare.com "Vrei sa muncesti in strainatate? .."

Iar bagatzi vraji si datzi sperantze false oamenilor :-(

ce MARE tara se mai afla pe primele locuri si de ce este asa?

Rusia este tara unde acum lucreaza 400-500.000 cetateni din Republica Moldova si din acestia 50-100.000 au si cetatenia romana in paralel cu cetatenia moldoveneasca. Si ei sunt ROMANI chiar daca lucreaza in Rusia si nu trebuie omisi din aceste calcule (poate la unii nu le convine situatia). Desigur ca jumatate din moldoveni (romani) care lucreaza acum in Rusia sunt rusi, ucrainieni, gagauzi si celalalta jumatate sunt moldoveni = romani. Mai trebuie mentionat ca sunt si 500.000 de moldoveni care lucreaza in tarile UE.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor