De ce toata lumea ar avea de castigat daca weekendul ar fi de 3 zile

Miercuri, 31 August 2016, ora 08:16
27057 citiri
De ce toata lumea ar avea de castigat daca weekendul ar fi de 3 zile
Foto: Arhiva/Pixabay

O zi libera in plus, in weekend, ar aduce beneficii tuturor, afirma mai multi analisti. In plus, ar face ca impactul oamenilor asupra mediului inconjurator sa fie mult mai mic, intarind si economia.

Pentru cei mai multi dintre noi, o zi libera in plus ar insemna mai mult timp de petrecut cu familia si prietenii, mai mult timp pentru a explora lumea in care traim, mai mult timp pentru relaxare, departe de presiunile vietii de angajat sau ale celui aflat pe piata muncii.

Cum ar fi ca, in loc de o mini-vacanta, asa cum ne luam o data sau de mai multe ori pe an, sa beneficiem de asa ceva saptamana de saptamana? Nu e doar o idee frumoasa, e complet fezabila, spun analistii citati de The Independent.

O reducere a orelor de munca se afla in stransa legatura cu costurile mai mici la energie electrica, spun economistii David Rosnick si Mark Weisbrot. Daca americanii, de exemplu, ar adopta ziua de munca practicata in Europa, si-ar reduce costurile energiei electrice cu 20%, la fel si emisiile de carbon.

Intr-o vreme in care trebuie sa ne micsoram mult emisiile de carbon, instituirea unui weekend de trei zile ar fi cea mai simpla si mai eleganta cale de a face economia mai prietenoasa cu mediul.

O saptamana de munca mai scurta ar insemna si un trafic mai lejer, fara ambuteiaje.

Exista precedent, cu rezultate pozitive, verificabile

Acest lucru s-a intamplat in trecut, in 2007, cand statul american Utah a redefinit saptamana de munca pentru angajatii de stat, facand ca lunea si joia acestia sa aiba un program mai lung de munca, astfel incat vinerea sa nu mai fie zi de job. In primele 10 luni, statul a economisit 1,8 milioane de dolari din costurile energiei electrice.

Concret, mai putine zile de munca au insemnat mai putine becuri aprinse, mai putin aer conditionat consumat, mai putine calculatoare si alte aparate conectate la priza. Iar toate acestea fara a fi reduse orele totale de munca.

Faptul ca angajatii au stat acasa vinerea a insemnat si mai putine gaze cu efect de sera emise. Practic, s-a facut o "economie" de 12.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

Schimbarea asteptarilor noastre, esentiala

Experimentul a fost abandonat in 2011, dupa ce locuitorii s-au plans ca nu au acces la servicii vinerea. Schimbari precum cele enumerate mai sus ar trebui sa fie acompaniate de o modificare a asteptarilor noastre, in asa fel incat vinerea sa devina o a treia zi de weekend si nu doar o zi din saptamana in care nu muncim.

Daca ceea ce s-a intamplat in Utah ar fi generalizat la nivelul unei intregi tari, s-ar face mari pasi inspre o economie mai putin nociva mediului inconjurator.

Beneficii pe toate planurile

Ar fi insa si alte beneficii. Ar fi imbunatatit echilibrul dintre munca si viata personala, sanatatea noastra mintala ar fi mai buna, la fel cea generala, starea noastra de bine, per total. Am putea sa ne concentram mai mult pe actvitatile din sfera sociala, sa ne ingrijim mai mult de copii si batrani, sa ne implicam mai mult in comunitatile in care traim, arata cotidianul britanic.

Experimentele din Suedia, in 2015, in care angajati ai mai multor companii au muncit mai putine ore, au aratat ca mai putini salariati s-au imbolnavit, iar producativitatea a crescut.

In loc sa cream mai mult, am putea sa fim mai eficienti din punct de vedere economic, sa avem mai mult timp liber si consumuri mai mici cu energia. Una dintre urmari ar fi un mediu inconjurator mai bun, mai sigur pentru toata lumea, pe termen lung.

Ne permitem?

Multi ar putea pune intrebarea: "Cum ne-am putea permite asa ceva?". Asa dupa cum remarca antropologul David Graeber, multi dintre noi avem joburi care, macar partial, par inutile (sau cu un program mai lung decat ar fi necesar). Economistii au atras de multe ori atentia ca in multe zile din saptamana sunt ore irosite, cand angajatii sunt efectiv "sub-utilizati" la locul de munca. Cu toate acestea, nu pot pleca din cauza politicii care impune "prezenta".

Adesea managerii masoara valoarea angajatilor nu dupa productivitatea muncii lor, ci dupa numarul orelor petrecute la birou. In loc sa muncim multe ore, cu productivitate mica, am putea sa adoptam o saptamana mai scurta de lucru si sa ne salvam planeta si propria sanatate (fizica si psihica).

Si da, ne-am "permite" un astfel de program si chiar ar fi benefic pe termen lung, mai ales in contextul in care robotii si masinariile tot mai avansate, capabile sa invete tot mai mult si se spune ca vor inlocui 47% dintre joburile curente din SUA si 54% dintre cele din Europa. In aceste circumstante, vor fi tot mai putine locuri de munca disponibile, asa ca politica instituirii weekendului de trei zile va fi esentiala in aceste conditii economice schimbate.

Automatizarea in crestere va face ca multe procese de productie sa devina si mai eficiente, sa se foloseasca mai putina energie si sa fie nevoie tot mai putin de munca depusa de om. In cele din urma, e posibil sa nu mai avem prea mult de munca.

E posibil sa apara si probleme sociale. Tocmai de aceea, arata Nick Srnicek in cartea sa "Inventing the Future", ar trebui puse la punct politici prin care castigurile sa fie impartite. S-ar impune, spune acesta, pe langa un program redus de munca si un weekend prelungit, un venit de baza universal.

Nimic din toate acestea nu se va intampla peste noapte. Iar daca se intampla in prezent sa ai o zi libera in "saptamana" de munca, gandeste-te ca aceasta nu e doar "un cadou" pentru tine, ci si unul facut naturii, inclusiv climei.

Unele companii deja au imbratisat aceasta ideologie. Amazon, de exemplu, a trecut recent la saptamana de munca de patru zile.

Poate vrei sa stii care sunt tarile cu cel mai scurt program de munca si cat castiga locuitorii lor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#saptamana munca 4 zile, #weekend 3 zile avantaje, #weekend 3 zile efect economie, #weekend trei zile beneficii, #weekend trei zile efecte, #weekend trei zile economie , #locuri de munca vacante
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
lumea ar avea de castigat cu weekend de 7 zile pe saptamana !
Poza copilul
copilul
rank 1