Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Elvetia nu mai vrea imigranti si cutremura UE - Ce masuri poate lua Romania

Luni, 10 Februarie 2014, ora 18:41
9552 citiri
Elvetia nu mai vrea imigranti si cutremura UE - Ce masuri poate lua Romania
Foto: novinite.com

Referendumul recent din Elvetia a aratat ca locuitorii vor din nou limite in ceea ce priveste imigratia din statele UE, eveniment ce se adauga dezbaterilor aprinse din ultima perioada referitoare la libera circulatie in interiorul blocului comunitar.

Insa evolutia acestor polemici este foarte ingrijoratoare, iar alegerile europarlamentare vor reprezenta un indicator care va arata amploarea miscarilor nationaliste si extremiste de pe batranul continent, considera analistul Aurelian Dochia.

"Imi este teama ca nu se vor opri la restrictii in calea imigratiei, ci se vor extinde la multe alte zone. Nu este exclus ca intreaga Uniunea Europeana sa fie zguduita din temelii", a comentat acesta pentru Ziare.com.

Efectele referendumului

La 15 ani dupa ce Elvetia a adoptat legile europene privind libertatea de miscare, aproximativ 50,3% din cei ce au votat la referendum au sprijinit initiativa de a stabili o limita a imigratiei venind dinspre UE.

In replica, Comisia Europeana a precizat ca regreta rezultatul votului si ca va analiza implicatiile referendumului asupra relatiilor UE-Elvetia.

Elvetia vrea sa limiteze imigratia: UE avertizeaza ca reevalueaza legaturile cu aceasta tara

Europarlamentarul PNL Renate Weber a precizat ca este "deceptionata si ingrijorata" de faptul ca peste jumatate din populatia Elvetiei impartaseste ideile unui partid extremist.

Insa exista consecinte la nivel mai larg, deoarece "rezultatul referendumului cere legislatie care sa discrimineze intre cetatenii europeni", ceea ce este inadmisibil, in opinia europarlamentarului.

"Elvetia are mai multe acorduri cu Uniunea Europeana, in urma carora are multiple beneficii si este de neconceput ca ea sa isi permita sa 'aleaga' ce cetateni europeni primeste pe teritoriul sau. Asa ceva ar inseamna categoric o incalcare a legislatiei UE, ceea ce inseamna ca daca Elvetia va elabora o astfel de legislatie (deocamdata e un referendum), Uniunea va trebui sa renegocieze acordurile cu aceasta tara non-UE", a apreciat Renate Weber pentru Ziare.com.

"Preamarirea" partidelor nationaliste si extremiste

Pe de alta parte, Aurelian Dochia a aratat ca libera circulatie in UE a devenit o miza politica in mai toate statele membre. De exemplu, partidul Ukip din Marea Britanie a lansat o campanie impotriva romanilor si bulgarilor, care a fost intens dezbatuta de presa. Mai mult, exista formatiuni care nu sustin valorile europene, precum Zorii Aurii din Grecia.

"Exista pe tot continentul forte care sunt foarte vocale in acest moment si au un succes foarte mare in randul populatiei", a apreciat analistul.

Mai mult, romanii si bulgarii reprezinta doar un pretext si o exagerare a unei dorinte mai generale, anume de a bloca cat mai mult accesul strainilor in statele dezvoltate din UE.

"Daca se merge in aceasta directie, eu sunt foarte ingrijorat, pentru ca exista

posibilitatea de fracturare a UE si acest proces nu se va produce calm si linistit, ci va crea tensiuni pentru toata lumea, inclusiv pentru romanii care traiesc in strainatate.

Ei vor fi obligati sa se intoarca acasa, unde nu ii asteapta in multe cazuri un loc de munca sau un trai decent si evident ca acest lucru ar contribui la formarea unor tensiuni sociale foarte serioase, precum si la instabilitate politica", a avertizat Aurelian Dochia.

Ambasadorul Marii Britanii: Romanii muncesc bine si platesc taxele

Ce poate face Romania

Pentru a contracara repulsia fata de imigranti si efectele sale, Romania se poate folosi de o arma puternica, anume insasi Uniunea Europeana.

"Cred ca UE e principalul instrument pe care putem sa-l folosim pentru a lupta impotriva acestei tendinte, adica putem gasi tari cu care sa ne aliniem in acest sens, precum Polonia, cu care avem numeroase interese comune", a precizat Aurelian Dochia.

Nu in ultimul rand, avand in vedere ca alegerile europarlamentare au o miza foarte mare, trebuie sa trimitem acolo persoanele potrivite, "care sa inteleaga problemele si sa poata transmita mesajele corecte cu forta", ne-a mai spus analistul.

Imigratia si Elvetia

Intr-un comentariu referitor la rezultatele referendumului din Elvetia, Deutsche Wlle arata ca tara a avut multe beneficii de pe urma imigrantilor, care sunt muncitori calificati, in cea mai mare parte.

"Mai mult de un milion de europeni traiesc acolo, adica o optime din populatie, iar anual la aceasta cifra se adauga 80.000 de noi imigranti, iar majoritatea plateste taxe si nu are un impact serios asupra sistemului de ajutor social. Insa in ultimii ani, oamenii s-au asociat ideilor formatiunii de dreapta Partidul Poporului, care este cel mai mare grup din Parlament", se arata in articolul citat.

Potrivit datelor oficiale, cei mai multi straini care locuiesc in Elvetia provin din Italia (15,6% din totalul imigrantilor), fiind urmati de germani (15,2%), portughezi (12,7%) si sarbi (5,3%). In plus, in aceasta tara se afla tot mai multi cetateni ai statelor non-UE (14,8%).

In consecinta, romanii si bulgarii nu figureaza printre cele mai mari grupuri de imigranti.

Sursa: Federal Statistical Office

Evolutia relatiilor economice intre Romania si Elvetia

Potrivit datelor Ministerului de Afaceri Externe din Romania, in 2012, schimburile comerciale intre cele doua state au urcat la valoarea de 741,7 milioane de euro.

Principalele grupe de produse la exportul romanesc sunt: vehiculele si alte echipamente de transport, masinile, aparatele si echipamente electrice, metale comune si articole metalice, mobilier si produse diverse, materiale textile si articole din acestea. In schimb, la import ponderea a fost detinuta de: produsele industriei chimice si conexe (reprezinta 70% din total importuri), masini, aparate si echipamente electrice, aparate optice, foto si de masura.

De altfel, Elvetia ocupa, la 30 aprilie 2013, locul 9 in clasamentul investitorilor straini in Romania, cu o valoare a capitalului social subscris de 969,3 milioane de euro si un numar de 2.417 societati comerciale.

Principalii investitori elvetieni in Romania sunt: Holcim - cel mai mare investitor (ciment), Swisspor, Sika (materiale constructii), ABB (energie), Greenfiber, Ameropa (petrochimie), Roche, Sandoz, Helvetica Profarm (farmaceutica), Nestle, Pacovis, Carpalat, Valvis (industria alimentara).

Sursa: MAE

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#efecte referendum Elvetia imigranti, #referendum Elvetia imigranti, #locuri munca Elvetia, #imigranti romani Elvetia, #romani Elvetia , #locuri munca Elvetia