Ziare.com

Cum si de cand vor obtine romanii permis de munca in Elvetia

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 21:58

   

Cum si de cand vor obtine romanii permis de munca in Elvetia
Romanii si bulgarii pot lucra in Elvetia doar daca angajatorul dovedeste ca nu a gasit, pentru postul respectiv, un elvetian sau un cetatean al unui alt stat membru care a aderat la Uniunea Europeana inaintea tarii noastre. Acest lucru nu va fi posibil, oricum, inainte de anul 2016.

Astfel, pana la data de 1 iunie 2016, va exista un control al pietei muncii si al limitarii dreptului de angajari in Elvetia, transmite Realitatea Tv.

In anul 2016 se va trece la o etapa a unei libere circulatii neingradite, care se va suprapune, pana in anul 2019, cu o perioada a clauzei de protectie speciala. Aceasta clauza permite reducerea numarului de permise de rezidenta, din cauza imigrarii prea puternice.

Inainte de a elibera un permis de munca, Oficiul de Munca al cantonului respectiv va controla nivelul salariului, precum si conditiile de munca, pentru ca astfel sa se previna angajarea muncitorilor romani ori bulgari pe salarii mai mici decat cele prevazute de normele elvetiene ori in conditii de lucru inferioare.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Permisul de munca trebuie detinut de romani din chiar prima zi a activitatii lor in Elvetia, indiferent daca activitatea lucrativa depaseste sau nu 90 de zile.

In ceea ce priveste permisul de sedere, acesta nu este necesar timp de 90 de zile pentru cei care se deplaseaza in Elvetia pentru a-si gasi un loc de munca, insa ei sunt nevoiti sa se inregistreze la primaria localitatii unde vor locui in cel mult opt zile de la intrarea in Elvetia.

Permisul de sedere trebuie solicitat autoritatilor cantonului in care locuieste nou-venitul dupa 90 de zile si poate fi prelungit pana la un an, daca se face dovada ca s-a cautat un loc de munca si ca sunt sanse reale sa fie gasita o slujba. Intre timp, imigrantul respectiv beneficiaza de consultanta din partea Oficiului Federal pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Nu in ultimul rand, este obligatoriu ca, in primele trei luni de la stabilirea in Elvetia, romanul sau bulgarul sa isi incheie o asigurare de sanatate locala.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13253 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da' MIE sa imi spuie CLAR ...

DACĂ ai Bani Suficienți și vrei sa te stabilești Acolosha,

S C A R B I T de

- Supravegherea,
- Blocarea și, in general,
- The Cocalar_NESS, dezlanțuite

TOTAL in Romania, la Adresa TA,
numai ca ai

SALVAT de la des_Ființare o Instituție Culturala de BAZA in Romania,

CUI, CUM și CÂND trebuie sa te adresezi ...

Si Copiii TAI sunt TOȚI Persoane Pregătite și care

NU vor CERE Slujbe.
Vor AVEA Banii LOR, de la inceput ...
Vor CREA banii LOR, ulterior ...

ASA au invățat de la TATĂL lor, ca POT rămane In_Dependenți, LIBERI de

C O C A L A R I Cu_Putere ...
Ăștia sunt, desigur, ȘI Acolosha ...

ĂȘTIA sunt Peste_TOT,

Urmare a "Sesizărilor " GRELE ale lui Dreaqqckuu' "depuse" IN_Spiralele de ADN Uman ... :)):)):))

Da' NU ASA de Multi cat sa FRÂNEZE, deloc aleator, Dezvoltarea Tarii, CA_IN_Romania.

NU demult ...
De numai 153 de Ani.
In Schimb, TOTAL ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor