Liber la munca in Elvetia pentru romani: Ce oportunitati exista si cum ne privesc elvetienii - Interviu

Miercuri, 17 August 2016, ora 07:43
54609 citiri
Liber la munca in Elvetia pentru romani: Ce oportunitati exista si cum ne privesc elvetienii - Interviu
Foto: Arhiva Lucerne University

Elvetia a liberalizat, de la 1 iunie, piata muncii pentru romani si bulgari, iar interesul a fost urias daca ne uitam cat a crescut numarul muncitorilor din aceste tari.

Mai exact, cifra a crescut de 10 ori fata de iunie 2015 - de la 53 la 581 de persoane ce au primit permise de munca permanente.

Cum se vede interesul romanilor in Elvetia, cum sunt priviti conationalii nostri acolo si ce oportunitati si drepturi au ne-a explicat politicianul elvetian Michael Derrer, care lucreaza activ cu autoritatile romane pentru intarirea relatiilor bilaterale intre cele doua tari.

Pana la 1 iunie, cand s-a liberalizat piata muncii pentru romani si bulgari in Elvetia, care erau conditiile pe care acestia trebuiau sa le indeplineasca pentru a putea lucra acolo?

Angajatorul trebuia sa arate ca nu putea gasi o persoana rezidenta in Elvetia care ar fi putut indeplini functiile pentru care el vroia sa angajeze o persoana din Romania sau Bulgaria. Adica muncitorii autohtoni aveau prioritate.

Pe de alta parte, existau contingente, adica acordarea unui numar limitat de permise de sedere.

Ce inseamna liberalizarea pietei muncii pentru romani? Dar pentru relatiile bilaterale Romania-Elvetia?

Inseamna ca, daca un roman primeste un contract de munca in Elvetia, el poate fi angajat liber si cu putine actiuni administrative de indeplinit.

Dupa terminarea perioadei de tranzitie pentru libera circulatie a fortei de munca, Elvetia considera Romania la fel ca orice alta tara membra a Uniunii Europene, ceea ce inseamna o intarire a relatiilor bilaterale.

Cum pot fi intarite aceste relatii bilaterale in domeniul comercial? Care sunt produsele unde se poate extinde activitatea de import-export?

Cum francul elvetian s-a intarit in ultimii doi ani, anumite activitati nu mai sunt rentabile in Elvetia. Tot mai multe intreprinderi elvetiene vor sa relocheze o parte din productia lor intr-o alta tara. Sau sa-si caute furnizori in strainatate pentru un parteneriat stabil. Exista oportunitati de afaceri pentru intreprinderi din Romania aici, in Elvetia, in multe domenii. Domeniile sunt largi, nu pot face referire la unele anume.

In ce domenii isi cauta romanii joburi in Elvetia?

Specialisti din Romania muncesc de exemplu in domeniul IT sau in domeniul financiar.

Cunosc si romani in Elvetia care lucreaza spre exemplu ca si croitor sau ca infirmiera.

Cum sunt vazuti imigrantii romani in Elvetia? Ce spune legislatia despre infractorii straini?

Imigrantii romani care lucreaza in Elvetia in domenii precum industrie, in servicii sau in sectorul medical sunt in general bine integrati.

Din pacate, insa, imaginea romanilor sufera din cauza prezentei in Elvetia a unui alt tip de "muncitori" cu cetatenia romana - si anume spargatorii de locuinte. In categoria infractorilor straini fara rezidenta in Elvetia, adica cei care vin in tara noastra numai cu scopul de a savarsi fapte infractionale, romanii se afla chiar pe primul loc.

Ati mentionat ca exista o schimbare de practica judiciara din Elvetia. Ce inseamna acest lucru mai exact?

Daca in urma cu cativa ani un faptuitor care era acuzat de o infractiune minora primea o amenda conditionata pe care o platea doar daca revenea in Elvetia, iar perioada de detentie pentru cercetari era scurta, acum lucrurile s-au schimbat.

Amenzile conditionate pentru astfel de infractori au fost un fel de experiment in sistemul judiciar elvetian - un experiment care astazi poate fi considerat un esec.

Acum sunt pronuntate de regula pedepse cu inchisoare. Daca infractorul are cazier, poate primi o pedeapsa cu inchisoare de un an si jumatate, chiar daca a furat numai de 1.500 de euro.

Nu cu mult timp in urma, am participat la dezbateri despre un hot de masini cu antecedente penale si el a primit o pedeapsa cu inchisoare de opt ani.

Pentru infractorii fara antecedente penale, cel mai greu de suportat este detentia pentru cercetari, care inseamna un regim mai strict de detentie si poate dura intre 6 luni si 12 luni sau chiar mai mult.

Care e pozitia Elvetiei fata de criza refugiatilor? Cum ar putea fi afectati romanii de acest lucru?

Elvetia primeste anual intre 20.000 si 30.000 de cereri de refugiu politic. Din fluxul mare de imigranti in Europa din ultimul an, majoritatea s-au focusat pe Germania, iar pe Elvetia mai putin. In momentul de fata, insa, sunt tot mai multi refugiati care incearca sa vina in Elvetia dinspre Italia.

O parte din populatia elvetiana se uita la nou veniti cu suspiciune, independent de provenienta lor, ceea ce conduce la propunerea partidelor politice de dreapta nationalista de a inchide granitele Elvetiei din nou.

Intr-un astfel de context, este cu atat mai important sa imbunatatim imaginea romanilor in Elvetia, prin limitarea numarului infractorilor cu pasaport roman si delimitand in mod radical romanii care muncesc la noi in tara de infractorii cu pasaport roman.

Cum vedeti iesirea Marii Britanii din UE? Poziia UK se va asemana cu cea a Elvetiei? Ce efecte ar avea Brexitul?

Dupa iesirea din Uniunea Europeana, Marea Britanie se va afla in aceeasi pozitie ca cea a Elvetiei din prezent. Tara noastra este un partener stabil al Uniunii Europene si a semnat mai multe contracte bilaterale cu UE, in mai multe domenii.

Pe baza acestor acorduri de cooperare, colaborarea Elvetiei cu Uniunea Europeana este una stransa si in multe domenii Elvetia este pusa la acelasi nivel cu tarile membre ale UE. Exemple de acest gen sunt Spatiul Schengen sau cooperarea in cercetare stiintifica.

Desi Elvetia nu contribuie la bugetul Uniunii Europene, ea a instituit un program de sprijin financiar pentru noii membri din UE din care face parte inclusiv Romania.

In momentul de fata, exista negocieri intre Elvetia si UE in ceea ce priveste atat libera circulatie a cetatenilor membri ai UE, dar si in ceea ce priveste alte domenii de cooperare.

#locuri munca romani Elvetia, #liberalizare piata munca romani Elvetia , #locuri munca Elvetia