UE se arata socata de referendumul din Elvetia, insa cum ramane cu imigrantii romani si bulgari?

Luni, 17 Februarie 2014, ora 12:46
6113 citiri
UE se arata socata de referendumul din Elvetia, insa cum ramane cu imigrantii romani si bulgari?
Foto: Wikipedia

Rezultatul referendumului pe tema imigratiei din Elvetia pare ca socat multi lideri europeni, scrie presa belgiana.

Majoritatea populatiei este de acord cu limitarea accesului persoanelor straine in aceasta tara, scrie New Europe.

Elvetia nu este un stat membru al Uniunii Europene, ci face parte doar din Spatiul Schengen, asa ca isi tine granitele deschise pentru cetatenii UE care vor sa isi gaseasca acolo un job.

Timp de cateva zeci de ani, muncitori din tarile invecinate treceau granita si se intorceau acasa chiar si in aceeasi seara.

In consecinta, ce s-a schimbat in ultima vreme?

Publicatia citata mentioneaza ca una dintre cauze o reprezinta largirea blocului comunitar, care cuprinde acum 28 de tari. In consecinta, milioane de europeni isi pot gasi un loc de munca in Elvetia, unde conditiile superioare multor state din UE ii atrag pe straini ca un magnet.

Insa dupa rezultatele refrendumului, multi lideri europeni s-au grabit sa critice Elvetia, in special pentru faptul ca a violat una dintre cele mai sacre reguli: libertatea de miscare.

Printre ei se numara ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn, dar si omologul sau francez Laurent Fabius, care a precizat ca acordul UE-Elvetia semnat in 1999 contine o "clauza-ghilotina", astfel ca daca un singur element se schimba, atunci totul se poate duce de rapa.

"Iar acest lucru e adevarat. Referendumul a aratat cele doua fete total opuse ale societatii elvetiene. Intr-o parte se afla traditionalistii, care considera ca nu va iesi nimic bun din convietuirea cu strainii, iar de cealalta parte se afla cei care sunt constienti de beneficiile aduse de imigranti", se arata in articolul citat.

Elvetia nu mai vrea imigranti si cutremura UE - Ce masuri poate lua Romania

UE da semne de ipocrizie

Elvetia nu inseamna numai sectorul bancar. Succesul acestei tari este datorat si altor domenii precum industria si serviciile, unde lucreaza multi imigranti din UE.

In ciuda acestei realitati, New Europe noteaza ca traditionalistii reprezinta o mai mare parte a populatiei decat ceilalti, insa publicatia a criticat si reactia "ipocrita" a UE fata de referendumul din aceasta tara.

"Care a fost reactia celor mai bogate tari de pe batranul continent atunci cand romanii si bulgarii au scapat de restrictiile de munca, la 1 ianuarie 2014? A fost rasista si xenofoba. A respectat ea principiile si valorile europene? Sunt cetatenii Romaniei si Bulgariei egali cu ceilalti europeni? Raspunsul la ambele intrebari este, fara indoiala, 'nu'", se arata in articolul citat.

New Europe a concluzionat ca liderii UE ar trebui sa se uite in ograda lor inainte sa ii critice pe elvetieni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#imigranti romani Elvetia, #imigranti Elvetia, #referendum Elvetia, #UE referendum Elvetia, #imigranti UE , #locuri munca Elvetia