Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce ar trebui sa stiti despre munca sezoniera in Germania

Advertorial
Vineri, 28 Mai 2021, ora 14:13
13755 citiri
Ce ar trebui sa stiti despre munca sezoniera in Germania
munca in Germania FOTO: pinterest.com

In acest articol veti gasi informatii utile daca practicati munca sezoniera in Germania. Incepand din luna ianuarie 2021, lucratorii din agricultura in Germania au dreptul la un salariu minim de 9,50 euro brut pe ora.

Salariul minim va creste astfel:

  • incepand din 1 iulie 2021: 9,60 euro/ora (brut)
  • incepand din 1 ianuarie 2022: 9,82 euro/ora (brut)
  • iar din data de 1 iulie 2022: 10,45 euro/ora (brut)

Acest salariu minim este valabil pentru toti sezonierii care muncesc in Germania, indiferent din ce tara vin. Ai dreptul la salariu minim chiar daca lucrezi la o firma straina care te-a trimis la munca in Germania.

CONTRACTUL DE MUNCA

In Germania, angajatorul nu este obligat sa va dea un contract de munca in forma scrisa. Ca si contract de munca poate fi valabil si ce ati convenit cu angajatorul prin telefon sau e-mail. Insa in termen de o luna de la angajare, angajatorul trebuie sa va prezinte in scris conditiile contractuale importante. O parte din angajatori nu fac acest lucru, cu toate ca au aceasta obligatie. In acest caz puteti solicita angajatorului dumneavoastra un contract de munca scris. Angajatorul trebuie sa va dea contractul intr-o limba pe care o cunoasteti.

Daca contractul de munca este redactat intr-o limba pe care nu o cunoasteti, comunicati angajatorului ca veti aduce contractul semnat dupa ce l-ati dat la tradus.

Asigurati-va ca contractul de munca este semnat atat de dvs., cat si de angajator. Solicitati neaparat un exemplar semnat al contractului, pe care ar trebui sa-l pastrati. Nu semnati documente pe care nu le intelegeti.

Daca prestezi munca sezoniera si vrei sa te inscrii intr-un sindicat din Germania, adreseaza-te sindicatului Agrar-Bauen-Umwelt (IG BAU). Sindicatul te va ajuta daca apar probleme de natura juridica (dreptul muncii).

Ce informatii contine contractul de munca?

  • numele si adresa dvs. si a angajatorului
  • inceputul si durata previzibila a raportului de munca
  • locul desfasurarii activitatii
  • nivelul salariului, precum si eventuale sporuri si scadenta acestora
  • timpul de munca stabilit, inclusiv un timp de munca minim stabilit
  • termenele pentru rezilierea raportului de munca
  • referiri la acorduri colective aplicabile

SALARIUL SI TERMENUL DE PLATA

In activitatea de recoltare, angajatorii indica deseori cate kilograme de fructe si legume trebuie sa recolteze un lucrator si legume trebuie sa recolteze un muncitor si cati euro va primi pentru cantitatea respectiva. Salariile in functie de prestatie sunt permise. Angajatorul nu va poate plati pe ora mai putin decat salariul minim legal, care in prezent este de 9,50 euro brut. Daca recoltati pe ora un numar de lazi care corespunde unei sume ce depaseste salariul minim pe ora, angajatorul trebuie sa va plateasca mai mult. Noteaza-ti in fiecare zi ora la care incepi si termini munca si timpul de lucru efectiv, inclusiv pauzele. Daca esti platit in functie de prestatie, noteaza-ti cate ladite ai predat, sau ce cantitate ai recoltat.

Angajatorul trebuie sa-ti dea un stat de plata. In Germania, salariile se platesc cel tarziu la sfarsitul lunii care urmeaza celei in care ai prestat munca. Toate orele de munca prestate efectiv trebuie atunci platite.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii, gasiti aici.

ORELE SUPLIMENTARE

Daca lucrezi sase zile, timpul de lucru regulamentar in agricultura este de 48 de ore pe saptamana. Legea prevede un repaus de 11 ore intre doua schimburi. Angajatorul trebuie sa iti plateasca toate orele de munca - inclusiv orele suplimentare. Timpul necesar pentru a te deplasa de la o parcela la alta se considera timp de lucru si trebuie platit.

PROTECTIA MUNCII

Angajatorul va pune la dispozitie gratuit toate echipamentele de lucru si echipamentul individual de protectie necesar pentru activitatea pe care o prestati. In plus, daca lucrati in conditii de temperaturi ridicate, trebuie sa aveti la dispozitie suficienta apa. Atunci cand primiti primul fluturas de salariu, verificati sa nu apara nicio reducere de salariu.

Regulile actuale de protectie impotriva COVID-19 prevad ca si in timpul lucrului persoanele trebuie sa respecte o distanta de cel putin 1,5 metri. Se lucreaza in aceleasi grupe de maxim patru persoane. Numai daca este necesar lucrul pe o masina, grupa poate fi alcatuita din maxim 15 persoane.

CONCEDIU

Conform legislatiei germane a muncii, aveti dreptul la concediu. . Acesta este de minim 2 zile pentru fiecare luna integrala de activitate. La finalul perioadei de munca, concediul neefectuat poate fi si platit.

ASIGURAREA DE SANATATE

Daca lucrezi in Germania 70 de zile pe an si munca nu se considera o ocupatie profesionala, se considera ca esti un lucrator sezonier. In acest caz, nu esti obligat sa platesti in Germania contributia la asigurarile sociale.

Anul acesta, limita a fost majorata la 102 zile.

Daca ai in tara un contract de munca regulamentar, care prevede plata contributiei la asigurarile sociale, trebuie sa dovedesti acest lucru cu Formularul A1. In acest caz se considera ca, in primele 102 zile lucrate in Germania, ai asigurare sociala si de sanatate in tara de origine. Asigura-te ca ai o dovada pentru asigurarea de sanatate valabila in Germania.

Daca vrei sa lucrezi peste 102 zile pe an, angajatorul trebuie sa te inscrie la asigurarile sociale din Germania. Verifica daca face acest lucru! Cere angajatorului sa-ti dea o dovada ca te-a inscris la asigurarile sociale.

Daca te imbolnavesti si medicul te trimite in concediu medical, vei primi salariul in continuare si in perioada respectiva, dar numai daca ai lucrat anterior cel putin patru saptamani in aceeasi unitate.

Alte informatii despre munca sezoniera gasiti aici.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Germania, #munca in germania, #agricultura germania , #locuri munca Germania