Ziare.com

De ce se tem germanii de muncitorii din Romania?

Marti, 15 Februarie 2011, ora 00:11

   

De ce se tem germanii de muncitorii din Romania?
De la 1 mai Germania va deschide complet piata muncii pentru est-europenii intrati in UE dupa anul 2004. Temerile germanilor fata de concurenta neloiala a est-europenilor sunt in continua crestere. Au motive reale de ingrijorare cetatenii germani?

Deschiderea totala a pietei fortei de munca germane respecta, in realitate, un drept fundamental al cetatenilor din Uniunea Europeana: libera circulatie a fortei de munca.

Este vorba, in principal, despre forta de munca slab calificata. Ca urmare a deciziilor anterioare luate de Guvern, de mai multi ani, piata fortei de munca din Germania este deschisa pentru specialistii cu studii superioare, inclusiv din Romania si Bulgaria, informeaza Deutsche Welle.

Afluxul de muncitori necalificati, in principal, din aceste doua tari creste temerile lucratorilor germani fata de o eventuala concurenta de tip dumping din partea confratilor estici. Este adevarat ca est-europenii sunt dispusi sa munceasca pe salarii mult mai mici decat media germana. "Germani nu au de ce sa se teama", a declarat recent purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii din Germania.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

100.000 de est-europeni anual?

Intre 2004 si 2007, in Germania au venit la munca doar 116.000 de persoane din Europa Centrala si de Est. Acest lucru nu se va schimba in mod semnificativ de la 1 mai, sustin surse guvernamentale

Dimpotriva, afluxul de est-europeni va reduce deficitul fortei de munca. Cel putin asa sustine Uniunea Patronilor din Germania, care recomanda totusi accesul controlat al est-europenilor la piata de munca germana.

Seful Institutului Pietei Fortei de Munca, Joachim Muller, recomanda chiar o atragere masiva a personalului necalificat din tarile estice pentru ca mai apoi sa fie calificat de statul german. El crede ca germanii trebuie sa inceteze a-si mai face iluzii ca piata muncii va absorbi exclusiv forta de munca bine calificata, inclusiv ingineri. Se stie ca Germania duce o lipsa acuta de specialisti in domeniul tehnic.

Potrivit acestuia, in Germania vor ajunge cel putin 100.000 de est-europeni anual. Aceasta cifra va avea un impact nesemnificativ asupra pietei muncii germane. "Pericolul, din punctul nostru de vedere, nu este libera circulatie a fortei de munca, ci libertatea de a presta servicii", a completat Muller.

El crede ca angajatorii din Est se vor prevala de dreptul de a-si trimite subordonatii in Germania, platindu-le mai putini bani decat media germana. Acest lucru ar putea pune presiune asupra salariilor in anumite ramuri industriale.

Cat se va plati pe ora?

In conformitate cu legea muncii din UE, un contract incheiat in alta tara din Uniune este la fel de valid ca orice acord incheiat in Germania. Acest lucru inseamna, de exemplu, ca o societate romaneasca ce plateste 2 euro angajatilor sa isi poate trimite personalul in Germania platindu-le aceiasi bani.

Acesta este motivul pentru care sindicatele germane insista asupra introducerii unui salariu minim care sa fie valabil atat pentru muncitorii germani, cat si pentru cei straini. In Guvern nu s-a ajuns la un consens pe aceasta tema. Se spera, totusi, ca acest salariu minim va fi introdus in anumite ramuri ale economiei unde salariile sunt mici.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

EI NU SE TEM DE MUNCITORII ROMANI

dar se tem de obiceiurile lor.In orice caz "teama"asta va dura pana la acomodare,pentruca acolo va fi o selectie scurta.Cine munceste cinstit e bine venit,cine nu Haraus,

 

 

Cum de ce ?

La foamea care le sta in git celor din EST,sigur ca ii sperie pe nemti.Mai ales rominii......

 

 

pentru ca sunt ieftini ! nu e nici un secret , si nici nu trebuie sa fi specialist ca sa sti lucrul asta

------------------

 

 

2 euro pe ora

In articol se mentioneaza: " o societate romaneasca ce plateste 2 euro angajatilor sa isi poate trimite personalul in Germania platindu-le aceiasi bani".
Daca muncitorii respectivi sant angajati in Germania, cum vine chestia asta ca muncitorii vor fi platiti ca de o firma romaneasca (cu 2 euro platiti in Germania)? Nu se poate trai cu 2 euro platiti pe ora in Germania, ce se cauta de fapt, sclavi?!

Si in afara de asta nu e nevoie sa se cunoasca limba germanå?

 

 

bai.....du-te acasa ca acest articol este prea greu........

hai sa o luam babeste..........unu si cu unu fac doi.......tu esti angajat in romania la patron si te trimite seful in "delegatie" la munca in germania......pricepi ceva?...........iar mentru munca necalificata sa muti o caramida de aici si sa o asezi dincolo..........nu-ti trebuie doctorat in limba germana.........trebuie sa ai doar cele 10 degete de la maini........ca daca ajungi sa explici cu picioarele........astia de aici te leaga......pricepusi?

 

 

articol in principiu bine documentat........

cu exceptia salarului minim garantat....totu-i ok
parlamentul se lupta pentru a asigura cetatenilor sai un salar minim..........cei din est au stricat piata muncii in germania muncind pe nasturi........si atunci s-a ajuns la salarii care nu fac diferentiere intre ajutor social si salar......si atunci se pune intrebare daca cel care munceste traieste la fel ca si cel care sta cu paiul in gura........unde-i avantajul?

 

 

SINDROAME.

In urma cu cativa ani, a fost puternic mediatizat in spatiul vesteuropean ,,instalatorul polonez,,. F. probabil ca pe acelasi model, va ,,curge,, hrana ptr. presa. Dar din cate pricep eu, problema lor este de alta natura, priveste islamizarea, la propiu si la figurat a democratiilor consolidate, emigratia legala are, si va avea rata de natalitate de multe ori, mai mare. Sa nu mai vorbim de emigratia ilegala. Din perspectiva mea, declaratiile la cel mai inalt nivel priviind esecul (eufemistic) multiculturalismului in germania/m. britanie si franta spune totul. Dimensiuniile constatariilor este enorm si complex. De coroborat acestea si multe altele. Toate cele de bine, cornel.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor