O problema care ia amploare in Germania

Luni, 09 Iunie 2014, ora 09:05
9817 citiri
O problema care ia amploare in Germania

Pentru directorii germani, somajul din Europa sau economia slabita sunt probleme indepartate.

De curand, Bundesbank si-a revizuit in urcare prognoza de crestere economica pentru acest an, in timp ce costurile cu forta de munca din Germania s-au marit pentru al 17-lea trimestru consecutiv.

Datele indica faptul ca deficitul de forta calificata de munca din Germania este in crestere, iar acest lucru se reflecta la nivelul competitivitatii celei mai mari economii europene, competitivitate afectata deja de moneda euro puternica, scrie Wall Street Journal.

Conform unui raport al Institutului de Cercetare Economica din Cologne, Germania se confrunta cu un deficit de 117.300 de talente in domenii ca stiinta, tehnologie, inginerie si matematica.

Europarlamentar UKIP: Romanii "fura" locurile de munca pentru ca accepta salarii mici

Cercetatorii se asteapta ca deficitul de personal calificat sa se apropie de un 1 milion de persoane pana in 2020.

De asemenea, conform unui studiu realizat recent de firma de cercetare Manpower, aproximativ 40% dintre companiile germane nu reusesc sa ocupe pozitiile vacante pentru personal calificat.

In Franta, a doua mare economie europeana, 21% dintre companii se confrunta cu o astfel de problema, in timp ce in Marea Britanie, doar 12%. Atat in Franta, cat si in Marea Britanie cifrele indica un declin fata de 2013, in timp ce in Germania este vorba de o crestere de 5% fata de anul trecut.

Prognoze mai bune privind cresterea economica

Banca centrala a Germaniei estimeaza pentru acest an un avans economic de 1,9%, in crestere fata de estimarea din decembrie, de 1,7%. Prognoza pentru 2015 este de 2,0%, iar cea pentru 2016 de 1,8%.

Toata aceasta activitate economica presupune productie de bunuri si servicii care, in schimb, alimenteaza cererea pentru personal. In prezent, rata somajului este de 5,2% in Germania, comparativ cu 11,7% in zona euro si cu 10,4% in Uniunea Europeana.

Per total, forta de munca din Germania va scadea cu aproximativ 16% in urmatorii 16 ani, la aproximativ 42 de milioane de oameni, conform Asociatiei Angajatorilor Germani, BDA.

Deficitul de talente din Germania duce la majorarea costurile cu forta de munca.

Doua mari companii germane fac angajari in Romania

In aceasta tara, costurile cu forta de munca au crescut cu 1,1% in primele trei luni ale anului, dupa un avans de 2,2% in trimestrul anterior. Media la nivelul Uniunii Europene a fost de 1,4% in ultimul trimestru din 2013, conform celor mai recente date publicate de Eurostat.

"Nu este vorba doar de cerere si oferta, dar si de costurile mai ridicate pentru a gasi, a instrui si a pastra angajatii", a aratat Jupp Zenzen, expert pe piata muncii la BDA.

In cazul firmei germane de consultanta si software Cenit, costurile implicate de procesul de recrutare au crescut cu 20% in ultimii ani.

Se schimba procesul de recrutare

"Inainte era usor. Doar puneai un anunt in marile ziare si asteptai sa curga solicitarile", a spus Matthias Schmidt, CFO al Cenit. Potrivit acestuia, piata a fost dificila in ultimii doi ani, iar lucrurile se inrautatesc in prezent.

Topul celor mai buni angajatori in 2014

"Headhunterii" recruteaza acum si dezvoltatori de software, nu doar manageri. Cenit isi cauta viitorii angajati printre cei care se afla inca pe bancile facultatii si si-a largit aria de cautare.

Gigantul Siemens a cheltuit aproximativ 184 de milioane de euro anul trecut pentru instruirea tinerilor din Germania dintr-un buget global de 219 de milioane de euro alocat in acest scop. Strategia da roade. Astfel, Siemens are 1.300 de posturi vacante in Germania in prezent, fata de 4.000 in trecut si fata de 6.300 la nivel global.

Crime, rapiri si arestari: tarile cu cele mai proaste conditii pentru angajati

Unele companii germane profita de situatia economica din Europa pentru a recruta straini, insa multi angajatori spun ca limba, dar si alte aspecte le limiteaza abilitatea de a angaja personal din afara tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Germania deficit muncitori calificati, #companii Germania angajati, #locuri munca Germania , #locuri munca Germania