Disperarea femeilor din Romania si capcanele pietei muncii din Germania

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 10:15
4630 citiri
Disperarea femeilor din Romania si capcanele pietei muncii din Germania

Nu sunt putine femeile din Romania, frecvent cu studii superioare, care sunt fortate sa-si gaseasca slujbe de infirmiere in strainatate. In ultima vreme, numarul acestora este in continua crestere in Germania. Ce trebuie sa stie ele pentru a fi pregatite in eventualitatea alegerii unei asemenea incercari profesionale?

Salariile mici si conditiile improprii de munca din tara lor le-au fortat pe multe femei din Romania sa ia drumul Europei de Vest. O mare parte dintre ele se angajeaza pentru ingrijirea batranilor la domiciliul acestora contra unui salariu, care conform standardului occidental, nu este mare, dar prezinta suficienta atractivitate in comparatie cu veniturile mici din tarile de bastina.

Veniturile si conditiile de munca

Care sunt salariile oferite in Germania imigrantelor infirmiere si poate avea o persoana straina incredere in serviciile care intermediaza oferte de munca? Cui ar trebui sa se adreseze femeile care au probleme din acest punct de vedere?.

Nu exista nicio garantie ca femeile care preiau o slujba in acest domeniu vor primi salariul meritat, nu vor avea parte de venituri de dumping sau nu vor fi victime ale escrocilor din piata muncii. Riscul poate fi redus daca persoana este bine informata inainte de semnarea contractului de munca, potrivit Deutsche Welle.

Incepand cu 1 august 2010, in domeniul infirmierelor care au in grija batrani si bolnavi, a fost introdus un salariu minim. In provinciile germane din vestul tarii se platesc 8,50 euro pe ora, iar in estul Germaniei remuneratia este de 7,50 euro pe ora. Salariile sub aceste praguri reprezinta infractiune. In practica, insa, companiile incearca sa eludeze legea.

La numai cateva saptamani de la promulgarea legii, acestea au gasit o portita prin care pot fenta statul. Este de-ajuns ca familia gazda sa sustina in fata autoritatilor ca femeia oaspete este angajata pe post de menajera. Trucul este menit a permite angajatorilor sa plateasca salarii mult mai mici decat cele prevazute de lege pentru categoriile profesionale mentionate mai sus.

Lacune legislative

Pentru organele de control este foarte dificil de stabilit daca un contract de munca este semnat pentru activitati de menaj sau este valabil pentru ingrijirea batranilor sau bolnavilor. Pentru aceasta este necesar ca persoanele care semneaza un astfel de contract sa determine personal ce fel de activitati sunt stipulate in el.

O alta practica frecventa este ca femeile care ingrijesc de batrani sa fie folosite si pe post de menajere, desi acest lucru nu este stipulat in contract.

Un alt tertip, de care se folosesc firmele de intermediere a fortei de munca, este acela prin care spun candidatilor ca le pot oferi remuneratii mari numai daca sunt de acord sa fie inregistrati ca persoane fizice autorizate. Cine face acest lucru isi reduce drepturile, dupa cum avertizeaza autoritatile germane din domeniul muncii. In aceste cazuri nu functioneaza acele plafoane ale salariului minim, nici alte clauze ale contractului colectiv.

In Germania, exista o penurie de infirmiere, iar numarul strainilor care muncesc in acest domeniu a ajuns la 1 milion de persoane.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#locuri munca Germania, #infirmiere Germania, #femei Romania munca Germania , #locuri munca Germania