Efectul crizei: Europenii din sud migreaza in paradisul german

Marti, 14 August 2012, ora 18:30
4914 citiri
Efectul crizei: Europenii din sud migreaza in paradisul german

Numarul sud-europenilor care au migrat in Germania, in ultima perioada, a crescut semnificativ, acest lucru fiind un efect al crizei care a macinat economiile mediteraneene, comenteaza Der Spiegel.

Germania a devenit extrem de atractiva pentru cei care isi cauta un loc de munca in strainatate, mai ales pentru locuitorii Spaniei si Greciei, unde somajul a atins niveluri record, potrivit unui studiu realizat de Agentia Federala a Locurilor de Munca de la Berlin.

Conform datelor oficiale, la sfarsiul lunii mai, numarul persoanelor cu pasapoarte grecesti, spaniole, portugheze sau italienesti care lucreaza in Germania este semnificativ mai mare decat in urma cu un an, ajungand la 452.000 de persoane, o crestere de 6,5% fata de 2011.

Acest avans este considerat a fi unul peste medie. In aceeasi perioada, forta de munca totala a Germaniei a crescut cu 1,6%, scrie Der Spiegel.

Agentia a anuntat ca, la sfarsitul lunii mai, in aceasta tara lucrau 232.800 de italieni, 117.700 de greci, 46.000 de spanioli si 55.600 de portughezi. Desi este posibil ca unii dintre ei sa locuiasca de mai mult timp in Germania si abia acum sa isi gaseasca un loc de munca, majoritatea a migrat pe parcursul acestui an.

Acest fenomen se datoreaza somajului ridicat din tarile sudice. In timp ce in Italia, numarul celor fara locuri de munca a scazut la 6,4%, in iunie, in Spania, acestia au ajuns la 8.000, adica 10,5% din totalul populatiei. De asemenea, in Portugalia, numarul somerilor a ramas aproape constant, adica 8.500 de persoane.

De altfel, numarul grecilor fara loc de munca a atins un nivel urias, rata somajului ajungand, in mai, la 23,1%, adica 1,15 milioane de persoane, reprezentand un avans de 6,3% fata de anul precedent.

Insa o statistica si mai ingrijoratoare este somajul in randul tinerilor, care a ajuns la 54,9%.

Cei care nu au loc de munca primesc bani de la statul elen doar timp de un an. Totusi, exista cateva semne de speranta pentru Grecia, in conditiile in care productia a crescut cu 0,3%, in iunie, fata de luna mai.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...