Ziare.com

Romanii nu sunt "imigranti ai saraciei" in Germania, ei chiar ajuta economia

Duminica, 25 August 2013, ora 23:23

   

Romanii nu sunt "imigranti ai saraciei" in Germania, ei chiar ajuta economia
In ultima vreme, in Germania, ajung tot mai multi oameni din Romania si Bulgaria. In ochii unora, acest aflux reprezinta o mare problema, insa Germania castiga de pe urma imigrantilor din aceste doua tari, foste comuniste.

Expertul Herbert Brucker spune pentru Die Zeit, citat de Deutsche Welle, ca o mare parte din comunitatea germana crede ca afluxul de imigranti romani si bulgari este un pericol pentru Germania.

Asta pentru ca domina impresia generala ca acestia se integreaza in piata muncii si in comunitate mult mai greu fata de alte grupe de straini care imigreaza in Germania, incarcand astfel suplimentar sistemul asigurarilor sociale.

Mass-media numeste aceasta categorie de imigranti veniti din Romania si Bulgaria "imigranti ai saraciei".

E drept ca Romania si Bulgaria sunt printre cele mai sarace tari ale UE - date recente ale Eurostat arata ca veniturile pe cap de locuitor in cele doua tari reprezinta de-abia 39 la suta din nivelul mediu al veniturilor per capita din Germania. De aici incolo, aceasta mare discrepanta intre veniturile cetatenilor tarilor din UE conduce la o migratie puternica.

In Germania, in acest moment, traiesc 5 procente din populatia natiunilor care au prins primul val de integrare est-european in UE. Bulgarii si romanii reprezinta 10 la suta. Intrebarea care se pune este daca ei reprezinta o problema financiar-sociala pentru Germania?

O privire fugara asupra datelor statistice ne da un prim raspuns la aceasta intrebare. La sfarsitul lui 2012, pocentul romanilor si bulgarilor someri din Germania era de 9,6%. Acest indicator este de departe mai scazut decat cel al totalului strainilor care traiesc in Germania, 16,4 dintre acestia fiind someri, spune sursa citata.

Tabloul in ceea ce ii priveste pe cei dependenti de ajutoarele sociale de stat este asemanator. La sfarsitul anului tecut, doar 9,3 la suta dintre imigrantii romani si bulgari primeau ajutor social din partea statului german, in timp ce 16,4 la suta din categoria tuturor strainilor imigrati in Germania erau inscrisi in astfel de scheme. Privind astfel, romanii si bulgarii sunt printre cel mai bine integrati imigranti pe piata muncii, spune autorul mentionat pentru Die Zeit.

De unde vine atunci aceasta diferenta dintre realitatile statistice si perceptia publica? Mai degraba din diferentele regionale, cede Herbert Brucker. In orase ca Munchen sau Stuttgart, de pilda, somajul in randul bulgarilor si romanilor este mic, in timp ce in orase ca Duisburg, Berlin si Dortmund este foarte mare.

La tabloul general se adauga si serviciile sociale pe care statistica nu le inregistreaza: adaposturile pentru cei fara locuinta, cheltuielile cu spitalizarea celor fara asigurare, lipsa asigurarilor de sanatate. O parte din acesti oameni nu au nici macar adresa de rezidenta.

De aici incolo, fenomenele discriminatorii raspandite de media si discutate de comunitate sunt parte a realitatii din Germania. Cu toate acestea este gresit sa se afirme ca imigrantii romani si bulgari incarca suplimentar sistemul asigurarilor sociale din Germania. Dimpotriva, spune Brucker.

Cine pierde, cine castiga?

In principiu, strainii si oamenii cu radacini straine primesc mai multe ajutoare sociale fata de germanii nativi, insa, pe de alta parte, statul face economie din resursele alocate educatiei, avand de castigat si sistemul de pensii.

Asta se datoreaza varstei imigrantilor romani si bulgari - acestia platesc asigurari sociale, in timp ce numarul celor care primesc o pensie de la statul german este foarte mic. Aceste plati ale romanilor si bulgarilor cresc semnificativ veniturile caselor sociale de pensii.

Evidenta devine si mai clara atunci cand ne uitam peste calificarea profesionala inalta a celor integrati in piata muncii. In acest moment Germania castiga de pe urma romanilor si bulgarilor, pentu ca media somerilor este aproape egala cu media pe tara.

In final, trebuie sa corectam parerea generala ca romanii si bulgarii sunt "imigranti ai saraciei". Trebuie corectate aceste perceptii, pentru ca, altfel, problemele acestei categorii de imigranti se vor adanci din aceasta cauza, conchide autorul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2650 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Germania a avut Planul Marshall...

...Romania a avut Planul Marx...Oleee...

 

Germania ,

de ce nu ?

 

Mda..

In Germania exista Clasa Politica.
In Romania se numeste Mafie.
Intr-o tara incare se gaseste petrol,gaz natural si carbune, care are campie, deal, munte si rauri (plus un fluviu cu delta) si iesire la mare, saracia este inacceptabila.
Problema e ca de fapt..nu mai avem nimic. Totul a fost dat "la pachet" de politicienii ultimilor 20 de ani.
Iar industria a fost facuta praf.
Tot inainte!
Finita la tragedia uslamista!

 

Din pacate

Singura solutie va ajunge sa fie re-nationalizarea. Stau si ma gandesc daca nu cumva asta e si intentia grobianilor de la est, sa ne arate ca aveau dreptate talharii bolsevici.

"Domnule" rostan, nu prea ai intzeles care era ontopicul, nu?

Adica faptul ca toate discutziile anti-romaneshti din DW sint pure inventzii, xenofobii tipice mediei nemtzeshti si micnciuni sfruntate a jurnalelor popularilor germani!

Adica aia de fac EXACT ce facit aici, pe acest forum, la adresa Romaniei si poporului roman!

Ce fel de roman esti, mai, politruc bassisst fara scrupule si fara caracter si ethos natzional?!?

Unu' care nu prea mai esti decit cu ... originea, caci cu conshtiintza si sufletul esti doar asemenea...

...strainilor ce urasc romanii!

Dumnezeu sa te ajute!...
C-oi fu si tu vreun fel de om...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor