Adevarul despre meserii: Parintii isi vad copiii medici, avocati sau profesori - Tinerii vor cu totul altceva

Joi, 17 Iulie 2014, ora 20:37

   

Adevarul despre meserii: Parintii isi vad copiii medici, avocati sau profesori - Tinerii vor cu totul altceva
Cei mai multi parintii romani isi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor, pentru ca sunt respectate sau aduc un castig financiar mai mare, arata studiul "Meserii pentru Romania".

Insa tinerii intre 18-24 ani prefera meseriile din categoria "gulerelor albastre" (53% dintre cei chestionati), in primul rand pentru ca le place meseria respectiva si apoi pentru ca acestea aduc bani intr-un orizont de timp mai scurt.

"In Romania, publicul larg aspira catre ocupatiile din asa-zisa categorie a 'gulerelor albe' - de exemplu, parintii isi sfatuiesc in continuare copiii sa se faca medici, avocati/juristi sau profesori. Acest lucru se intampla in conditiile in care jumatate din romani considera ca a avea o meserie este mai important decat a face studii superioare, in special pentru ca o meserie permite celui care o practica sa 'se descurce oriunde si in orice conditii'" explica Vlad Tureanu, partener D&D Research, care a realizat studiul, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Meseriile din categoria "gulerelor albastre", termen care se refera la cei care practica munca fizica necalificata sau calificata, nu primesc respectul care li se cuvinte.

Desi 49,3% dintre romani considera ca meseriile din aceasta categorie sunt utile, acestea nu sunt respectate suficient, cel putin la nivel de opinie. In topul ocupatiilor respectate, nu se gasesc decat profesii care necesita studii superioare, pe primele 3 locuri fiind cele de medic, profesor, avocat/jurist.

Cu toate acestea, 57,4% din cei care practica deja o meserie s-ar reorienta catre o meserie din aceeasi categorie daca ar avea sansa sa o ia de la capat, iar primele doua alegeri ar fi sofer sau mecanic.

Practica vs. teorie: Romanii recunosc valoarea scolii in invatarea meseriei

65% dintre romani considera ca o meserie se invata prin pregatire, la scoala, iar o treime dintre tinerii intre 18-24 de ani cred ca o meserie se invata cel mai bine chiar la scolile de meserii.

"Studiul 'Meserii pentru Romania' arata ca suntem o societate a contrastelor: tinerii de astazi s-ar orienta catre pregatirea practica, chiar daca asa zisa categorie a 'gulerelor albastre' nu intra in topul profesiilor respectate de romani, iar meseriasii nu sunt perceputi ca fiind platiti suficient de bine. Insa, aproape jumatate dintre romanii care practica o meserie sunt mandri de meseria lor", afirma Narcis Horhoianu, Director de Marketing HEINEKEN Romania, compania care are in portofoliu berea Bucegi.

Bani, bani, bani

Relatia a 70% dintre romani cu locul de munca este definita predominant prin componenta financiara.

O "meserie de viitor" trebuie sa fie o meserie care aduce bani in prezent. Mai mult, romanul apreciaza chiar si meseriile aspirationale - cele care aduc dupa sine mult respect si sunt meserii "curate", unele cu impact social pozitiv - in primul rand pentru ca sunt in acelasi timp si banoase.

Studiul a fost desfasurat in intervalul 19-25 iunie 2014, pe un esantion de 1.150 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani.C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9010 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
A.Cantemir
rank 5
Interesante descoperiri
Se vede spiritul de sacrificiu al romanilor.Vor sa se faca Profesori si medici ?Dece oare ?Ca sa aibe o leafa mai mica decat a unui Body-guard ? Inteleg sa se faca manequin,balerin,prezentator de moda,gigolo,insotitoare ,cu picioare lungi si alte meserii productive care maresc PIB-ul (personal)
ORD
rank 5
Tinerii, in majoritate,vor "La discoteca" !
Tinerii pana 25 de ani, sunt tot COPII,ei si fiziologic, pana la aceasta varsta tot cresc, se dezvolta.
Dupa 25 de ani corpul intra in procesul de maturitate, ca atare,
Ei trebuie sa asculte de parinti, caci pana la 25 de ani, ei isi termina si studiile universitare, daca le fac.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor