Care sunt cele mai periculoase meserii?

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 15:58
8407 citiri
Care sunt cele mai periculoase meserii?
foto: phuketwan.com

Anul trecut, America a inregistrat cele mai sigure locuri de munca. Totusi, inaltimea, vremea ori echipamentele au pus multi oameni in pericol.

Aproape 4.500 de angajati au murit anul trecut la locul de munca, conform unor studii recente. Conditiile de munca pot fi deosebit de primejdioase, dupa cum arata un top realizat de CNN

Pescarii inregistreaza cea mai ridicata rata a mortalitatii. Cel mai mare risc de a muri la locul de munca il au lucratorii de pe navele de pescuit, care strabat ape inghetate, au puntile pline de gheata si muncesc fara intrerupere mai multe zile la rand. Reducerea sezoanelor de pescuit a crescut numarul accidentelor, din cauza lacomiei patronilor, care vor capturi cat mai mari intr-un timp cat mai scurt.

Pescarii inregistreaza o rata a mortalitatii de 2% si venituri medii de 23.600 dolari anual.

Lucratorii forestieri ocupa locul doi in top, cu o rata a mortalitatii de 61,8 morti la fiecare 100.000 de angajati. Salariu mediu este de 34.440 dolari anual. Munca la padure, uneori pe pante cu inclinare de 70-80 grade, unde abia iti pastrezi echilibrul, dar trebuie si sa te feresti de busteni, este insotita adesea de accidente. In plus, topoarele si motofierastraiele sunt echipamente riscante, care pot ptovoca accidente mortale.

Pilotarea de avioane este una dintre cele mai periuloase meserii din lume, din cauza conditiilor meteo si a pistelor de aterizare accidentate. Pilotii utilitari, indeosebi cei care stropesc culturile agricole si zboara la altitudini mici, sunt , de asemenea, supusi riscului de accidente.

Rata mortalitatii pentru pilotii de avion este de 57,1, pentru fiecare 100.000. Venitul mediu este de 106.240 dolari pe an.

Fermierii au de-a face, si ei, cu conditii periculoase la locul de munca. In multe cazuri, cazuza accidentelor este oboseala sau graba angajatilor de a termina o sarcina. Pe de alta parte, mecanizarea agriculturii a adus si riscuri. Cele mai numeroase accidente presupun un fermier strivit de un tractor sau utilaj agricol, accidente rutiere, dar si rani sau decese provocate de animale.

Un fermier castiga, in medie, 32.350 de dolari pe an, iar rata mortalitatii este de 35,8 morti la 100.000 de angajati.

Constructorii de acoperisuri se afla permanent in pericol, din cauza lucrului cu smoala incinsa, care poate atinge si termperatura de 270 grade Celsius. Exista masuri de protectie, precum restrictii si plase, pentru a prinde lucratorii atunci cand acestia comit erori. Totusi, motivul principal al accidentelor este instruirea slaba a angajatilor.

"Inaltimea sporeste riscul" pentru 34,7, la fiecare 100.000 de lucratori pe acoperisuri, care au murit anul trecut. Venitul mediu pentru o astfel de meserie este de 33.970 dolari.

Dulgherii inregistreaza o rata a mortalitatii de 0,03% si castiga, in medie, 44.500 dolari pe an. Daca tamplarii care ridica o casa nu se inalta la mai mult de 4-5 metri, cei care asambleaza scheletul de metal al zgarie-norilor pot urca pana la sute de metri. Fara a se ancora bine, ei nu ar putea lucra, dar nu toate santierele din America respecta cu strictete regulile de siguranta.

Lucratorii in salubritate pot fi oricand infectati de contactul cu deseurile, raniti de obiectele contondente aruncate, ba chiar si substante explozive care sunt aruncate de cei care au laboratoare de metamfetamina. Un alt risc il prezinta echipamentele grele de compactare a gunoiului.

Procentajul muncitorilor in salubritate care au murit este 0,025%, iar angajatii castiga 32.070 dolari pe an. Martin Luther King avea a fost ucis, in aprilie 1968, cand s-a alaturat grevei muncitorilor din salubritate, majoritatea negri.

Masinistii industriali castiga 39.600 dolari pe an si inregistreaza o rata a mortalitatii de 18,5, la fiecare 100.000 de angajati. O suvita de par care nu sta lipita de cap sau un colt de camasa care iese din pantaloni pot fi oricand sursa unui accident pentru lucratorii din industrie, daca acestea sunt prinse in diferite echipamente.

Soferii de tir inregitreaza un procentaj mai ridicat al moralitatii (18,3/100.000), deorece americanilor care conduc camioaneeste foarte mare. Goana de a duce marfurile la timp, dintr-un colt in altul al tarii, competitia acerba intre transportatori, reglementarile slabe la nivel federal sunt cateva dintre cauzele care determina soferii sa conduca si cate zece ore fara o pauza si sa comita accidente.

Munca in constructii are un grad mai redus al mortalitatii (18,3/100.000) decat celelalte meserii din top. Altfel, ea intruneste toate conditiile de periculozitate: munca la inaltime, cu echipamente periculoase, supusa conditiilor de mediu primejdioase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#primejdii conditii de munca, #angajati meserii periculoase , #meserii