Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Care sunt domeniile unde salariul mediu depaseste 1.000 de euro net pe luna

Sambata, 18 Iunie 2016, ora 15:18
6295 citiri
Care sunt domeniile unde salariul mediu depaseste 1.000 de euro net pe luna
Foto: Arhiva Ziare.com

Serviciile IT, asigurarile, industria grea, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, sectorul bancar si serviciile anexe extractiei sunt cele sase domenii in care angajatii au salarii de peste doua ori mai mari decat un angajat platit la nivelul mediu pe economie.

In industriile in care salariile medii sunt cele mai mari din economie, nu exista muncitori necalificati si nici muncitori partial calificati (cum sunt, de exemplu, in domeniul retail, angajatii cu pozitii de casier sau de incarcator de marfa), este de parere Oana Botolan Datki, SEE managing partner in cadrul companiei cu activitati in sectorul resurselor umane Consulteam.

"In domeniile cu salarii medii de peste 1.000 de euro net pe luna lucreaza numai personal calificat, cu facultate sau cu foarte multi ani de experienta intr-un anumit domeniu, precum si foarte multi specialisti seniori, manageri, team leaderi sau ingineri ale caror salarii au tras media salariala in sus.

In schimb, daca ne uitam intr-o fabrica, vedem ca acolo exista, la 1.000 de muncitori, 50 de sefi de tura si 3 manageri. Si atunci este normal ca media salariala sa se duca in jos, fiind trasa de muncitorii necalificati sau de cei din nivelul cel mai jos de executie", a spus Oana Botolan Datki.

In forma actuala, structura salariatilor din Romania arata ca doar 3,7% au venituri de peste 1.000 de euro net pe luna, 15% (circa 700.000 de persoane) castiga intre 500 si 1.000 de euro net pe luna, iar cea mai mare parte a salariatilor romani, adica peste 80% (peste 3,7 milioane de oameni), au venituri nete lunare de sub 500 de euro net pe luna.

In categoria angajatilor cu cele mai mici salarii medii, de sub 500 de euro net pe luna, intra angajatii din industrie, sanatate, educatie, comert sau transporturi, in timp in intervalul salarial mediu de 500 - 1.000 de euro net pe luna se incadreaza angajatii din telecomunicatii, administratie publica si aparare sau cei din fabricarea autovehiculelor si a componentelor auto.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#domenii castig salarial mare, #salarii mari domenii , #meserii