Cele mai ciudate 10 joburi din istorie

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 09:43
9370 citiri
Cele mai ciudate 10 joburi din istorie

Inainte de revolutia industriala, electricitate si electrocasnice, multe indatoriri pentru care acum avem nevoie doar de un dispozitiv automat erau duse la bun sfarsit de oameni. Acele slujbe nu mai exista acum decat in memoria colectiva sau in paginile ingalbenite ale vreunei carti vechi.

Listverse a intocmit un clasament al celor mai ciudate meserii de-a lungul istoriei.

10. Nebunul

Toata lumea a auzit de nebunul Curtii - pacaliciul caruia i se permitea sa-si rada de Rege fara sa-si piarda capul, atata vreme cat domnitorul era amuzat. Era o slujba impartita intre aplauze si spaima, neegalata pana in ziua de azi de nicio alta meserie. In 1999, regatul Tonga a gasit insa aceasta practica interesanta si a numit un nebun al curtii- acesta se intampla sa fie si consilierul financiar al guvernului, implicat in mai multe afaceri necurate.

9. Curatatorii de canale

In Londra, in perioada victoriana, existau asa-zisii "tosher", cei care se indeletniceau cu curatarea canalelor. Erau familii intregi care coborau in canale, pentru a rascoli gunoaiele in care gaseau deseori lucruri folositoare sau de valoare. Acestia nu erau cei mai populari vecini, intrucat miroseau a canale. O alta categorie inrudita, cei numiti "mudlarks", bateau in lung si-n lat tarmurile Tamisei, in zori, inainte de maree.

8. Omul desteptator

Desteptatorul era un sujbas care exista inainte de aparitia ceasurilor cu alarma. El trebuia sa ii trezeasca pe cei adormiti, ca sa se asigure ca pleaca la munca. De obicei folosea un bat lung cu care batea in geamurile de la etaj pentru a-i trezi pe muncitori si nu se dadea plecat pana cand nu se convingea ca s-a trezit clientul. Pentru serviciile prestate, primea cativa banuti pe luna de la fiecare "abonat". Nu se stie cine-l trezea pe desteptator.

7. Doctorul de broaste

Doctorii de broaste au operat in Anglia vestica pana spre sfarsitul secolului XIX, indeletnicindu-se cu o ramura a medicinei traditionale care sustinea ca se poate vindeca o forma de tuberculoza si alte afectiuni, inclusiv cele cauzate de vrajitorie, prin plasarea unei broaste vii, sau a piciorului uneia, intr-un saculet de panza, la gatul bolnavului. Slujba necesita prinderea sau cresterea unui numar mare de broaste, ca si taierea acestora.

6. Batatorul de caini

Un batator de caini era un oficial al bisericii, insarcinat sa indeparteze cainii dintr-o biserica sau din curtea bisericii, ca sa nu deranjeze slujba. In unele zone din Europa, intre secolele XIV-XIX, nu era neobisnuit ca stapanii sa fie urmati la biserica de cainii din gospodarie. Daca aceste animale faceau galagie, erau imediat indepartate de omul insarcinat cu aceasta slujba, inarmat cu un bici si un cleste de mari dimensiuni, din lemn.

5. Procuratorii de cadavre

Crima de a fura un cadavru era doar o infractiune mica in Britania, se pedepsea cu o mica amenda, asa ca a inflorit o intreaga industrie a celor care furau morti pentru a-i vinde scolilor medicale din Europa. Cei care se indeletniceau cu aceasta bizara meserie furau sicriele din mormintele proaspete, avand grija sa nu plece si cu bijuterii sau alte bunuri care ar fi dus la o condamnare mai severa. Ulterior, de la furtul cadavrului s-a ajuns direct la crima, deoarece erau mai bine platiti pentru un cadavru "proaspat".

4. Spalatorul de lana

In Roma antica, cel care spala lana pentru a indeparta grasimile, impuritatile si mizeria era de obicei un sclav. Acestia stateau pana la glezne in recipiente pline cu urina umana, care, continand amoniac, albea si curata panza de lana. Urina era atat de importanta pentru industria prelucrarii lanii incat se platea pentru obtinerea ei.

3. Baiatul tap ispasitor

Asa-zisul "whipping boy" era, in secolele XVII si XVIII, un baietas care era desemnat pe langa un tanar print, pentru a fi pedepsit in locul acestuia, daca nu-si indeplinea indatoririle la scoala sau nu se purta bine. Intrucat se credea ca regii sunt de os domnesc, nimeni in afara de rege nu putea sa-l pedepseasca pe fiul sau, asa ca pedeapsa ii era aplicata baietasului care avea aceasta misiune. Acestia proveneau din aristocratie si erau educati impreuna cu printul inca de la nastere. Datorita faptului ca cei doi cresteau impreuna, erau strans legati emotional, asa ca biciuirea celuilalt punea presiune pe print sa fie cuminte si sa invete.

2. Cel care il asista la toaleta pe rege

Este vorba despre membri ai nobilimii sau membri importanti ai clasei de mijloc, care primeau oficial indatorirea de a-l sterge la fund pe monarh. Era o titulatura cu prestanta si vanata de multi, intrucat reprezenta sansa de a avea acces neobstructionat la rege si deci de a-l influenta intr-un sens sau altul.

1. Fermierul de rahat

Fermierul de rahat - la propriu- era termenul folosit in Anglia victoriana pentru persoana care curata excrementele umane din latrine si gropi de acumulare. Acestora li se permitea sa lucreze doar noaptea, iar materialul colectat trebuia scos in afara zidurilor orasului. Persoanele care se indeletniceau cu aceasta meserie nu erau foarte populare, din motive lesne de inteles, si erau supuse riscului de asfixie de la gazele emanate de materiile fecale. Pe masura ce toaletele cu apa curenta au devenit mai frecvent folosite, aceasta meserie a disparut.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#meserii ciudate, #top meserii ciudate , #meserii