Cele mai respectate si cele mai putin respectate meserii din Romania

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 12:32

   

Cele mai respectate si cele mai putin respectate meserii din Romania
Frizerul, bucatarul si confectionerul sunt considerate cele mai putin respectate categorii profesionale din Romania, iar medicul, profesorul si zidarul se numara printre cele mai respectate, potrivit unui studiu realizat in cadrul campaniei Romania Meseriasa, initiata de OMV Petrom si dezvoltata in parteneriat cu Ministerul Educatiei.

Doar 2% dintre cei intervievati pentru studiul citat au enumerat meseriile de frizer, bucatar si confectioner in randul celor mai respectate profesii.

La capatul opus se afla meserii precum doctor (15%), profesor (6%) sau zidar/zugrav, manager si inginer (5%).

Dintre meseriasii chestionati in cadrul acestui studiu, 32% considera ca profesia lor este respectata extrem de putin sau putin, si doar 43% cred ca este respectata mult.

Publicul larg chestionat considera in proportie de 47% ca meseriile, in general, sunt respectate extrem de putin sau putin, si abia 23% cred ca acestea sunt respectate mult.

Aceste rezultate vin oarecum in contradictie cu situatia de pe piata fortei de munca, unde exista un deficit de oameni calificati.

Astfel, potrivit studiului, 60% dintre companii sunt obligate sa apeleze la muncitori necalificati pentru a suplini lipsa oamenilor calificati, iar 34% dintre meseriasi angajati sunt muncitori necalificati.

Totodata, 40% dintre companii au mai mult de 50% de posturi libere in cazul meseriei unde procesul de recrutare se desfasoara cel mai greu.

De asemenea, 30% dintre angajatori se plang ca procesul de recrutare pentru muncitori calificati dureaza mai mult de trei luni.

Lipsa competentelor, numarul prea mic de candidati, lipsa calificarii si a experientei se numara printre principalele motive enumerate de patroni si manageri cand vine vorba de dificultatea gasirii de personal calificat.

Studiul a fost efectuat in toamna lui 2015, fiind aplicate 1.324 de chestionare pe un esantion larg de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani si 205 chestionare aplicate companiilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 9008 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MosGerila
rank 5
Este trist ca in RO nu sunt privite la fel toate meseriile. Toate
au utilitatea lor, iar lipsa uneia creaza un dezechilibru in toata societatea. Orice meserie sau ocupatie este respectabila si de respectat. Numai chiulul, minciuna, smecheria, lenea sunt de nerespectat.

Multi oameni se imbolnavesc aici, atunci cand ajung la somaj, cu toate ca au toate mijloacele de continuare a vietii, 80% din ultimul salariu, pentru citiva ani. Numai idea ca sunt asistati si ca iau bani fara sa faca ceva ii imbolnaveste!

Cand veti avea aceasta mentalitate in RO, atunci veti fi occidentali adevarati.
liviu_69
rank 5
Depinde de oameni,
In general orice munca "onorabila" este respectata si in Ro. Exceptii sunt si la noi si in afara. Cei din afara odata ajunsi aici isi schimba brusc menatalitatile!!! Deci afara nu sunt ei insisi! Totusi unele profesii te solicita mai mult - nu puteti compara solicitarea unui chirurg cu a unui portar si nu putem pune semnul egal DAR ORICE munca onorabila TREBUIE respectata!
Cred ca autorul confunda respectarea unei meserii cu o ierarhizare a acestora dupa alte criterii.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor