Mandru ca sunt roman: Ultimul palarier - clientii de altadata: Gheorghiu Dej, Sergiu Nicolaescu, Birlic

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 23:57
13223 citiri
Mandru ca sunt roman: Ultimul palarier - clientii de altadata: Gheorghiu Dej, Sergiu Nicolaescu, Birlic
Foto: Ziare.com

Intr-un pasaj despre a carui existenta multi bucuresteni au uitat sau poate nici n-au stiut, Pasajul Englez, isi are pravalia ultimul palarier din tara si cu siguranta cel mai longeviv din Romania: Nea Nicu.

Pe numele din buletin Nicolae Zdarca, barbatul agil, cu maini muncite, isi conduce afacerea din spatele sortului murdar de clei indiferent de vremuri si partidul de la putere. Daca a fost o vreme cand palariile nu se mai purtau, in regimul comunist, timpurile s-au mai schimbat. Daca a supravietuit acelor vremuri, ce-a fost greu a trecut. Are 84 de ani, asa ca ai face bine sa-l crezi.

De 70 de ani e palarier, adica de la varsta de 14 ani. A plecat din Crusetu, Gorj, "de mizerie". Parintii aveau 11 guri de hranit, asa ca nu are niciun regret. "Cu asta am fost sortit, cu asta am ramas", declara deloc trist mestesugarul, pentru Ziare.com.

Are regrete ca n-a facut mai mult de 7 clase de scoala, obligatorii la acea vreme, dar asa erau vremurile, nu erau bani. "Daca m-as naste acum, tot la palarii m-as baga", afirma el hotarat.

Nu stiam unde sa bag banii, asa de multi erau

Iar viata aceasta n-a fost una trista, ci, mai degraba, una muncita. La 17 - 18 ani lucra la patru ateliere si pana la 12 noaptea. Iesea insa, isi aminteste el, cu atat de multi bani incat nu stia unde sa-i tina. "Nu stiam unde sa bag banii, asa de multi erau", isi aminteste el. Mai tine minte si cum il asteptau prietenii, nu la fel de norocosi, dupa munca, pentru a merge impreuna la restaurant.

"Cred ca am muncit cat altii intr-o mie de ani", declara el. "Mi-am facut toate poftele, dar numai prin munca". Ba mai mult, si-a tinut si cei doi copii la facultate, iar nepotii inca apeleaza la el. "N-am terminat cu sponsorizarile", glumeste el, spunand ca toti banii care i-au trecut prin mana au fost din palarii.

Din pacate, afacerea nu are in mainile cui sa treaca, pentru ca fiul si fiica sa au apucat pe alte drumuri. "Dupa mine, potopul!", spune el oarecum impacat cu situatia. Ar fi vrut ca fiul sa-i calce pe urme, pentru ca munca de palarier e grea, "e munca de barbat, se lucreaza cu clei", insa pentru ca in vremea comunismului abia supravietuia din aceasta meserie si nu stia cum vor fi timpurile, n-a vrut sa-i puna in pericol viitorul si acestuia.

Daca la inceput, cand inca invata meserie, cei care nu purtau palarie erau din "ultima clasa", "oameni saraci, amarati", "pe timpul comnistilor a fost o curba de sacrificiu, nu se mai purtau palarii", isi aminteste el, motiv pentru care s-a reprofilat, facand bonete pentru copii, caciulite, dar si cravate, orice pentru a supravietui.

"Daca ieseai pe strada cu palarii, te luau imediat", isi aminteste el. Asta, desi "crema tarii purta in continuare palarii". Chiar daca nu veneau personal la mester, oameni ca Gheorghiu Dej sau procurorul general al tarii, pe atunci, Alexa Augustin, trimiteau masina sa il ia.

Cel mai dificil cap

De altfel, cel din urma avea si "cel mai dificil cap", isi amintete Nicolae Zdarca, un cap rotund, pe care daca asezai o palarie se stramba. Era nevoie de conformator, "un instrument care fotografiaza capul, ca sa poti da forma palariei dupa acesta", explica palarierul.

Un cap turtit e la fel de greu de gatit, mai explica mesterul, fiind nevoie de acelasi conformator.

O celebritate a vremurilor era si Omul cu limba de bou, care arata chiar mai rau decat descrierea plastica data de numele de scena, el fiind un circar celebru.

Palarii pentru teatru, case de moda

Palarierul, care timp de 40 de ani a avut pravalie in Sepcari, insa care a lucrat si in ateliere ce se aflau in locul in care azi e magazinul Unirea sau pe langa Teatrul National ori pe Grivita, a cunoscut si crema lumii artistice de la noi, facand, de-a lungul vremii, palarii pentru mai toti actorii. Palarii pentru Florin Piersic, care venea cu regizorul la pravalie pentru directive, pentru toate filmele lui Sergiu Nicolaescu sau pentru actorul Grigore Vasiliu Birlic, daca e sa numim doar cativa.

In prezent, la fel ca si pe vremuri, face palarii pentru reprezentatiile de teatru, insa multi designeri apeleaza la el pentru ca tinuta de pe podium sa fie completa. Doina Levintza e una dintre clientele sale, la fel Adina Buzatu si lista ar putea continua.

"Am prins toate cutremurele, bombardamentele, razboaiele, eu i-am primit pe nemti, eu i-am dat afara pe rusi", face o scurta recenzie a vietii sale Nicolae Zdarca, in timp ce-si misca neincetat degetele a nerabdare, semn ca deja timpul rapit e pretios.

Nici nu ar putea fi altfel, daca te gandesti ca doar el poate face si cate 15 - 20 de palarii pe zi. Si nu lucreaza singur, in functie de comenzi numarul angajatilor, 2 in prezent, putand fi suplimentat.

Cea mai ieftina palarie e 50 de lei, cea mai scumpa, 300 de lei. Insa se mai uita si la om, s-a intamplat sa-i faca si la jumatate de pret. Oricum, toate creatiile sunt unicat, ne asigura el: de la palarii de cowboy pana la unele fine, de dama, ba chiar si cu imprimeuri animale, orice poate fi facut.

Ne retragem, asadar, din pravalia ce ne-a intampinat cu firma pe care sta scris "La mesterul Nicu", cu speranta de a reveni intr-o zi si a ne face o palarie "pe comanda", asa cum se faceau pe vremuri, cand doamnele ieseau la promenada cochete in Micul Paris.

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Propune un roman de care putem fi mandri sau spune de ce esti tu mandru sa fii roman si poti castiga o iesire la munte, pe Valea Prahovei, dar si in alte destinatii romanesti de vis.

Cunosti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spune-ne povestea lui si o vom publica!

Te fascineaza un personaj sau o intamplare care a marcat istoria Romaniei? Trimite-ne un documentar pe aceasta tema si-l vom publica!

Trimite-ne propunerea ta, in perioada 2 noiembrie - 29 noiembrie, pentru a te inscrie in concurs. Vei participa astfel la tragerea la sorti ce-ti poate aduce una din cele 3 vacante la alegere, oferite de Groupon.

Ne poti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Propuneri ale cititorilor Ziare.com - vezi participantii la concurs

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#ultimul palarier Nicolae Zdarca, #palarier Gheorghiu Dej, #palarier Birlic, #palarieri Bucuresti, #palarii colectii Adina Buzatu, #palarii teatre Romania, #romanians are smart , #meserii