The Economist, scrisoare deschisa catre romani: Veniti la noi sa munciti, sa va relaxati, sa faceti ce vreti!

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 14:27
5227 citiri
The Economist, scrisoare deschisa catre romani: Veniti la noi sa munciti, sa va relaxati, sa faceti ce vreti!
Foto: Dave Simonds

Dupa un articol in care The Economist a adus un elgoiu economiei Romaniei, publicatia britanica revine cu o scrisoare deschisa catre romani si bulgari, in editia tiparita, in care invita cele doua natiuni sa vina sa faca ce vor in tara guvernata de David Cameron.

"Ziarele britanice sunt pline de povesti despre saracia voastra, rata mare a criminalitatii si foamea de bani. Politicienii nostri s-au precipitat; ei vor sa se opuna deschiderii granitelor de la 1 ianuarie 2014 si sa ingreuneze pentru voi procesul de acordare a beneficiilor sociale.

Britanicii sunt mult mai ostili ca francezii si germanii: aproape jumatate cred ca Guvernul ar trebui sa interzica accesul liber al romanilor si bulgarilor. Ati putea avea impresia ca nu sunteti bineveniti", se arata in articolul reaizat de The Economist.

The Economist: Marea Britanie ar trebui sa roseasca in fata Romaniei

Jurnalistii publicatiei sustin, insa, exact contrariul si invita romanii si bulgarii sa se deplaseze in Marea Britanie. Mai mult, ei spera ca multi sa aleaga aceasta tara dintre cele 10 state care isi deschid granitele de anul viitor.

"Chiar daca liderii politici au uitat, Marea Britanie a fost una dintre tarile care a sprijinit aderarea voastra la Uniunea Europeana, stiind ca intr-o zi veti veni la usa noastra", se mai arata in articol.

Procesul va fi dificil la inceput, dar istoria arata ca imigrantii s-au integrat rapid in societatea britanica.

"Nu este vina noastra ca multi dintre conationali nu va vor. In parte, problema o reprezinta polonezii. In urma cu 10 ani, cand Marea Britanie a fost una dintre cele trei tari care si-a deschis granitele pentru ei, Guvernul de atunci a dat asigurari ca vor veni doar cateva zeci de mii de polonezi si ca nu vor sta mult, In realitate, numarul a ajuns la jumatate de milion de persoane.

Si, pe langa faptul ca au lucrat in piata sau au vopsit pereti (inlocuind unii britanici prin simplul fapt ca erau punctuali), ei s-au dovedit a fi fiinte umane, care s-au asezat la casele lor si au avut copii. Nu am fost pregatiti pentru asa ceva", marturisesc jurnalistii britanici.

Politicienii de la Londra s-au inselat in privinta imigrantilor polonezi, insa de data aceasta gresesc mult mai tare, considera The Economist, care arata ca romanii si bulgarii nu vor veni in Marea Britanie pentru ajutoare sociale. In plus, sumele platite de imigranti drept taxe sunt mai mari decat cele achitate de nativi, astfel ca ajuta scolile si spitalele, iar presiunea pe salarii nu este mare.

De remarcat este faptul ca ei ajuta la expansiunea economiei si contribuie la scaderea datoriei ca procent din produsul intern brut.

"Din pacate, sondajele de opinie nu mint. Foarte putini britanici va vor aici. Iar aceia dintre voi care ajung sa cerseasca sau sa fure vor ajunge in mod inevitabil pe primele pagini ale ziarelor. Insa ii veti suprinde pe multi atunci cand veti veni aici sa munciti cu adevarat", s-au adresat jurnalistii britanici romanilor si bulgarilor.

Realitatea este ca piata muncii din Marea Britanie este cea mai flexibila din Europa, iar economia si-a revenit dupa o perioada de recesiune.

"Insa populatia, in practica, nu are prejudecati: cei care sustin ca nu va vor, de fapt, va vor angaja sa lucrati in casele lor. Tara aceasta este obisnuita cu imgrantii, mai ales londonezii. Iar daca va este teama, pretindeti ca sunteti italieni. Nimeni nu va sti adevarul", se incheie articolul.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#scrisoare deschisa The Economist, #scrisoare deschisa romani The Economist, #scrisoare The Economist, #imigranti romani The Economist, #imigranti romani Marea Britanie , #munca Anglia
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Cam in zeflemea articolul britanicilor!