Cum te aperi de discriminare pe piata muncii din Marea Britanie

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 07:57
4237 citiri
Cum te aperi de discriminare pe piata muncii din Marea Britanie

Romanii care se considera victimele unei discriminari pe piata muncii intr-unul dintre statele in care restrictiile vor fi ridicate dupa 1 ianuarie 2014 se pot adresa Curtii de Justitie din Luxemburg impotriva statului respectiv.

Presa si o parte din clasa politica din Marea Britanie, una dintre tarile care vor elimina restrictiile de pe piata muncii pentru romani si bulgari incepand cu anul viitor, au intensificat in ultima perioada atacurile la adresa celor doua categorii de imigranti.

In ce conditii ii vor britanicii pe romani la ei in tara - sondaj

"Incepand cu 1 ianuarie 2014, romanii si bulgarii se pot angaja in Marea Britanie pe posturi pentru care au calificarea necesara, exact ca oricare cetatean european.

Romanii pot actiona in instanta angajatorul in cazul in care refuzul angajarii consta intr-o discriminare pe criterii de nationalitate si pot actiona in judecata autoritatea nationala in cazul emiterii unui act normativ care le limiteaza acest drept cu incalcarea dreptului unional.

In acest caz, instanta nationala se adreseaza Curtii de Justitie de la Luxemburg cu o 'procedura pentru pronuntarea unei hotarari preliminare'. Raspunsul Curtii de Justitie nu ia forma unui simplu aviz, ci a unei hotarari sau a unei ordonante motivate", a explicat Oana Florea, directorul executiv al Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) pentru Ziare.com.

Potrivit acesteia, instanta nationala destinatara este obigata sa tina cont de interpretarea data atunci cand solutioneaza litigiul aflat pe rolul sau. De asemenea, hotararea Curtii de Justitie este in aceeasi masura obligatorie pentru celelalte instante nationale sesizate cu o problema identica.

"Chiar daca au existat cazuri inedite ce presupuneau interpretarea multipla a legilor, Tratatul Comunitatii Europene evidentiaza importanta egalitatii tuturor persoanelor care detin cetatenia europeana si tratamentul lor in aceeasi masura pe teritoriul oricarui stat membru", a aratat Oana Florea.

Aceasta ne-a prezentat cazul lui Donato Casagrande pentru evidentierea accentului puternic pus pe libera circulatie a persoanelor in UE.

Donato Casagrande avea cetatenie italiana si era fiul unui muncitor italian din Republica Federala a Germaniei. Acesta a frecventat cursurile gimnaziale la Munchen si a pretins acestui oras o bursa scolara in valoare de 70 de marci germane pe luna, prevazuta legile burselor din landul Bavaria.

Unul dintre articolele acestei legi mentioneaza ca aceasta se refera numai la cetatenii germani, apatrizii si cetatenii straini carora li s-a acordat azil, astfel incat autoritatile bavareze i-au refuzat cererea.

Drept urmare, a aparut intrebarea daca acest articol mentionat este compatibil cu primul paragraf al articolului 12 din regulamentul nr. 1612/1968:

  • Copiii resortisantului unui stat membru care este sau a fost incadrat in munca pe teritoriul unui alt stat membru sunt admisi in sistemul de invatamant general, la cursurile de ucenicie side formare profesionala in aceleasi conditii ca si resortisantii statului respectiv, daca acestia domiciliaza pe teritoriul acelui stat.

Statele membre incurajeaza initiativele care le permit acestor copii sa urmeze cursurile mentionate in cele mai bune conditii.

In concluzie, analizand din punct de vedere al principiilor de baza ale Comunitatii Europene se poate observa ca un accent foarte puternic este pus pe libera circulatie a persoanelor, care nu trebuie ingradita de nicio alta chestiune legata de cetatenie, profesie sau domiciliu.

Toate articolele din domeniul de corelatie dintre lucratori si dreptul de resedinta au o pondere foarte mare in protejarea drepturilor cetatenilor europeni care doresc sa emigreze si sa-si vanda forta de munca intr-o alta tara membra.

Cum te adresezi Curtii de Justitie din Luxemburg pentru discriminare intr-un stat din UE

Potrivit Oanei Florea, dreptul european este complex, iar etapele difera in functie de situatia avuta in vedere si de entitatea careia ii revine raspunderea. Astfel:

- daca incalcarea dreptului uniunii e imputabila unei institutii europene, atunci ea este adusa direct de catre persoana fizica/juridica in fata Curtii de Justitie de la Luxemburg;

- daca incalcarea e imputabila unei autoritati nationale in exercitarea competentelor sale de executare a dreptului Uniunii, cauza este adusa in fata instantelor nationale care se adreseaza Curtii de Justitie de la Luxemburg;

- daca autoritatea nationala nu poate devia de la o linie de conduita impusa de catre institutia europeana, atunci problema este atacabila direct la Curtea de Justitie de la Luxemburg.

- daca raspunderea apartine unui angajator, persoana privata, atunci problema e de competenta instantelor nationale.

"Cu toate ca exista o interpretare foarte larga a drepturilor lucratorilor pe intreg teritoriul european, cazurile existente au aratat ca aceste drepturi trebuie respectate pentru ca ele sunt rezultatul unor eforturi deosebite duse de-a lungul timpului pentru realizarea unei uniuni atat politice, cat si economice in care europenii sa se simta in siguranta in teritoriul oricarui stat", a afirmat Oane Florea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#discriminare Marea Britanie justitie, #Curte Justitie Luxemburg Marea Britanie, #angajari Marea Britanie , #munca Anglia