Degeaba e libera circulatie: Romanii pot fi expulzati din orice tara UE. Vezi in ce conditii

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 17:19
5663 citiri
Degeaba e libera circulatie: Romanii pot fi expulzati din orice tara UE. Vezi in ce conditii
Foto: The Spectator

Tarile UE nu pot limita libera circulatie a muncitorilor, dar ii pot trimite acasa pe cetatenii europeni care in decurs de 3 luni nu si-au gasit un loc de munca si nu au mijloacele necesare de subzistenta, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al CE Jonathan Todd.

Intrebat despre declaratia premierului britanic David Cameron privind limitarea numarului de muncitori europeni, Jonathan Todd a precizat ca "mesaje similare au venit din Marea Britanie si inainte de Craciun".

"Comisia Europeana trebuie sa vada ce decid autoritatile britanice. Dreptul de circulatie al muncitorilor este un principiu fundamental al UE. A fost asa inca de la infiintare, la sfarsitul anilor '50. Este, de asemenea, un element fundamental al Pietei Unice", a spus purtatorul de cuvant al CE.

Potrivit acestuia, orice derogare de la aceste principii este strict limitata in timp in tratatele de aderare, iar niciun stat membru nu poate limita libera circulatie a muncitorilor de la 1 ianuarie 2014 in cazul muncitorilor romani si bulgari.

Expulzarea dupa trei luni, prevazuta prin Directiva din 2004 privind libera circulatie a cetatenilor

Referitor la faptul ca Belgia expulzeaza, dupa 3 luni, cetatenii europeni care nu au un loc de munca sau mijloace de a se intretine, Todd a declarat ca aceasta posibilitate le este oferita statelor membre conform Directivei din 2004 privind libera circulatie a cetatenilor.

"Statele membre au posibilitatea de a expulza dupa 3 luni cetatenii care nu au un loc de munca sau mijloace de subzistenta care ii impiedica sa devina o povara pentru tara respectiva. Daca statele membre aplica sau nu aceasta posibilitate, tine de fiecare stat membru. Dreptul comunitar le permite sa faca acest lucru, dar nu le obliga", a spus purtatorul de cuvant.

Acesta a adaugat ca Marea Britanie si Germania nu s-au consultat cu CE in privinta unor masuri privind limitarea liberei circulatii.

"Cand un stat membru ia in calcul masuri care ar putea fi subiect al legislatiei europene, ar fi prudent sa discute cu CE inainte, dar nu este o obligatie", a punctat Todd.

Totodata, Jonathan Todd a precizat, raspunzand unei intrebari, ca CE nu se va ocupa de eventualele probleme care ar putea aparea in urma eliminarii restrictiilor pentru romani si bulgari.

"CE recunoaste ca pot fi unele probleme la nivel local in ceea ce priveste locurile in gradinite, servicii sociale, sanatate, infrastructura. Nu exista niciun motiv ca CE sa fie informata despre aceste probleme de catre statele membre.

Ideea este ca aceste chestiuni trebuie corectate, in loc sa se impuna restrictii la libera circulatie a persoanelor", a spus Todd, adaugand ca, in exercitiul bugetar 2014-2020, statele membre pot folosi cel putin 20% din alocarea ce le revine in cadrul Fondului Social European pentru a rezolva aceste chestiuni.

Nu exista semne cu privire la o invazie de la 1 ianuarie

Intrebat daca CE are semnale privind prezenta unui numar mare de muncitori romani si bulgari in tarile europene dupa 1 ianuarie, Jonathan Todd a precizat ca nu exista astfel de informari.

"Daca au fost miscari ale muncitorilor romani si bulgari in tarile membre, CE nu putea fi instiintata imediat de catre acestea. Dar, din ce am vazut, ca si voi, din relatarile de presa, cu siguranta nu au fost un mare numar de muncitori romani si bulgari care sa plece in alte tari membre", a spus purtatorul de cuvant al CE.

Ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014 a provocat dezbateri aprinse in Marea Britanie si, mai nou, in Germania.

Premierul britanic, David Cameron, a adoptat, in decembrie 2013, masuri prin care sa se asigure ca, de la 1 ianuarie, imigrantii din UE nu vor putea sa solicite ajutoare sociale in primele trei luni de la sosirea in Marea Britanie. In plus, persoanele care cersesc si cele fara adapost pot fi deportate si li se poate interzice accesul in tara pentru o perioada de 12 luni.

Totodata, el intentioneaza sa limiteze numarul de muncitori europeni din Marea Britanie.

Dezbaterea privind imigrantii romani si bulgari care vor ajunge in Germania a atins un nou nivel vineri, cand politicieni conservatori de rang inalt au cerut amprentarea lor pentru a-i impiedica sa primeasca indemnizatii sociale, relateaza TheLocal.de.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#expulzare tara UE fara job, #conditii imigranti UE, #locuri munca Marea Britanie, #munca Germania , #munca Anglia