Financial Times: Romanii sunt disperati pentru ca britanicii bogati le "fura" toti medicii

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 12:35
5631 citiri
Financial Times: Romanii sunt disperati pentru ca britanicii bogati le "fura" toti medicii

Consecintele dezastruoase ale exodului medicilor din Romania au fost tratate pe larg, marti, de presa britanica.

Financial Times scrie ca in una dintre pauzele sale rare, medicul Florin Chirculescu din Bucuresti sta pe scaun, ofteaza si isi aprinde o tigara in birou.

"Ramanem fara specialisti", a marturisit chirurgul in varsta de 53 de ani.

In Marea Britanie, dezbaterea privind imigratia din UE a fost dominata de faptul ca muncitori slab calificati vor invada tara, in special cei proveniti din Romania si Bulgaria, dupa data de 1 ianuarie, cand au fost ridicate restrictiile de pe piata muncii.

Insa, pana in prezent, "navala" nu a avut loc, noteaza FT.

Totusi, discutiile pe aceasta tema nu il misca pe Chirculescu, care aminteste ca Romania se confrunta cu o adevarata criza in sistemul medical, legata de un alt gen de imigratie: exodul creierelor.

Medicii din Romania pleaca in tari precum Germania, Franta si Marea Britanie, indemnati de conditiile mai bune de munca si de salariile mult mai mari, arata FT.

"Noi suntem cei care sufera, nu britanicii", a spus romanul, vizibil frustrat. "Britanicii se plang ca noi profitam de ajutoarele lor sociale? Acest lucru este ironic, pentru ca sistemul lor functioneaza tocmai datorita sutelor de medici romani care lucreaza in Regat", a punctat Chirculescu.

Financial Times: Romanii nu vor sa vina in Marea Britanie "rasista" (Video)

In Romania, situatia este disperata

Plecarea medicilor din Romania in statele europene mai bogate a creat o situatie dramatica: in ultimii 20 de ani, aproape 30% dintre medicii rezidenti au emigrat. Mai mult, numarul specialistilor s-a redus de la 20.000 in 2011 la 14.000 anul trecut.

De cand Romania a intrat in UE, peste 14.000 de medici s-au mutat in strainatate, arata FT.

Iar motivul plecarii este unul simplu: banii. Salariul net pentru medicii rezidenti din Bucuresti a crescut recent de la 200 la 350 de euro pe luna. Comparativ, in Marea Britanie si Germania, remuneratiile pot ajunge pana la 3.000 de euro, adica de 10 ori mai mult.

Insa odata cu ridicarea restrictiilor de munca in Regatul Unit, autoritatile de la Bucuresti se tem ca vor pleca tot mai multi medici in viitorul apropiat.

Vasile Astarastoae, seful Colegiului Medicilor din Romania, a spus ca aceasta emigrare a reprezentat unul dintre motivele care au stat la baza naruirii sistemului medical, astfel ca multe judete au ramas cu un singur specialist la un milion de suflete.

"Daca credeti ca situatia este grava in Bucuresti, atunci cea de la sate putem spune ca este cu adevarat tragica", a mentionat Vasile Astarastoae pentru FT.

Comunitatile locale au ramas fara asistenta medicala

In Talea, un mic oras de la munte, situat la 130 km de Capitala, ultimul medic generalist a parasit comunitatea locala in urma cu trei ani, pentru a se muta in Franta.

"Este un dezastru", a spus un localnic. "Exista multe persoane in varsta care au nevoie de asistenta medicala, insa nu mai avem parte de astfel de servicii, cel putin nu in permanenta", a adaugat barbatul.

Sorin Morin, un doctor de familie care are cabinetul intr-un oras aflat de 30 de minute de Talea, calatoreste acolo o data pe saptamana, impreuna cu sotia si cu preotul local, arata FT.

"Merg in Talea doar pentru ca ii cunosc pe oameni, acolo mi-am inceput cariera. Insa fac acest lucru pe timpul meu si pe banii mei. Exista multe alte sate din jur care au nevoie de asistenta medicala, dar nu exista personal calificat", a spus acesta.

Romania nu poate acorda salariile din Occident

Vasile Astarastoae aminteste ca exodul medicilor a costat Romania 3 miliarde de euro in ultima decada.

Oficialii guvernamentali recunosc ca, in viitor, aceasta tendinta ar putea reprezenta o problema serioasa, insa Romania nu poate oferi salariile din Occident.

"Marea Britanie ar trebui sa ne multumeasca si nu sa spuna ca romanii merg acolo doar pentru beneficiile sociale", a transmis Mariana Campeanu, ministrul Muncii de la Bucuresti.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...