Portretul emigrantului britanic - de ce nu profita Regatul de "ambasadorii" sai in lume

Duminica, 10 August 2014, ora 20:52
4781 citiri
Portretul emigrantului britanic - de ce nu profita Regatul de "ambasadorii" sai in lume
Foto: Wikipedia

Nu doar romanii si bulgarii pleaca din tarile lor de bastina. Desi critica dur migratia, Marea Britanie uita ca multi dintre nativii sai prefera sa se mute peste hotare.

In cultura populara a ramas ideea ca emigrantii britanici sunt pensionari care vor sa isi petreaca restul vietii in liniste, pe coasta Marii Mediterane, scrie The Economist.

Dar situatia s-a schimbat din 2006 incoace: lira sterlina s-a devalorizat, bula speculativa imobiliara din Spania s-a spart, iar taxele au crescut in Franta.

In consecinta, numarul britanicilor in varsta care pleaca din tara s-a injumatatit in ultimii opt ani.

Dean Blackburn, seful HSBC Expat, sustine ca a aparut un nou tip de emigranti: tinerii cu studii superioare, ambitiosi, care tintesc spre tarile din America de Nord si Asia.

Internetul, popularitatea limbii engleze si diplomele universitare recunoscute la nivel mondial le ofera tinerilor o oportunitate la care parintii lor doar visau.

Potrivit datelor centralizate de Oficiul National de Statistica de la Londra, numarul britanici care au parasit tara a scazut per total cu 19 la suta, insa a inregistrat un avans de 8 la suta in cazul celor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

Pretul prea mare al locuintelor este unul dintre principalele motive pentru care acestia decid sa plece.

"Decat sa dea o chirie mare si sa stea intr-o vizuina de iepure in centrul Londrei, ei prefera sa traiasca bine in alta parte, cu aceiasi bani", sustine sursa citata.

Emma a absolvit recent Oxford si s-a mutat in Melbourne anul trecut.

"Am sansa sa calatoresc prin toata Australia, am inchiriat un apartament cu vedere la mare si am reusit deja sa strang niste bani", a marturisit tanara.

Diaspora britanica

The Economist sustine ca acest lucru este regretabil, deoarece rata productivitatii in Marea Britanie este la cote mici, iar firmele si fabricile au nevoie de acesti muncitori calificati.

Dar pe de alta parte, situatia reprezinta si un mare avantaj, pe care liderii tari nu il exploateaza.

Potrivit datelor Bancii Mondiale, diaspora britanica (care numara 5 milioane de oameni, cat populatia Scotiei) este cea mai mare din toate tarile bogate si a opta din lume. Ei ar putea intari relatiile comerciale, ar putea canaliza mai multe investitii straine in economia tarii si ar putea promova mai bine Marea Britanie in statele adoptive.

Insa Guvernul de la Londra nu are o strategie coerenta in acest sens, sustine Alan Gamlen, care se ocupa de programul despre diaspora al Universitatii Oxford.

Dintre cele 193 de state membre ONU, 110 au programe pentru intarirea legaturilor cu cetatenii aflati in afara tarii. Marea Britanie nu se numara printre ele.

Tocmai de aceea Executivul ar trebui sa munceasca mai mult ca altii pentru a salva aceste relatii, considera The Economist.

Marea Britanie cere masuri dure pentru imigrantii din UE

Vicepremierul britanic Nick Clegg a cerut recent ca statele membre trebuie sa aiba dreptul de a "frana" imigratia din noile tari UE si dupa ridicarea restrictiilor, "daca oamenii incep sa vina in numar prea mare pentru a putea fi absorbiti cu succes de societatea noastra".

Interventia neasteptata a acestuia arata ca toate partidele importante din Marea Britanie concureaza in fata electoratului sa demonstreze ca vor reduce imigratia din statele UE. Saptamana trecuta, premierul David Cameron a dezvaluit noi masuri de reducere a perioadei in care imigrantii europeni pot solicita ajutoare sociale - de la sase la trei luni.

Marea Britanie cere controlul mai dur al imigratiei din UE

Si primarul Londrei, Boris Johnson, expus un raport al consilierului sau economic, in care se arata ca retragerea din UE este o optiune viabila pentru Marea Britanie, daca blocul european nu este de acord cu reformele propuse.

In conditiile in care politicienii se lupta pentru a arata ca sunt decisi sa limiteze accesul imigrantilor din UE, un raport al Institutului National de Economie avertizeaza cu privire la consecintele reducerii numarului de muncitori din statele non-UE.

"Desi libera miscare a fortei de munca in UE ramane o sursa importanta si nerestrictionata de fluxuri migratoare, recentele schimbari de politici au facut mai dificila imigrarea in Marea Britanie a muncitorilor inalt calificati, studentilor si rudelor lor din afara UE", se arata in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#imigranti Marea Britanie, #probleme imigranti Marea Britanie, #expati Marea britanie , #munca Anglia
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Dl. Pescaru, cu tot respecul, ...'Portretul 'E'migrantului britanic'
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Merci dl. Pescaru. Este mult mai bune :)