Financial Times calmeaza Londra: Romanii din Spania nu vor sa plece in Marea Britanie

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 18:58
4768 citiri
Financial Times calmeaza Londra: Romanii din Spania nu vor sa plece in Marea Britanie

Comunitatea de romani din Spania nu se gandeste sa se mute in Marea Britanie, in ciuda problemelor economice pe care le are aceasta tara, sustine presa engleza.

Usile bisericii Sfanta Maria din centrul orasului Madrid sunt larg deschise, astfel incat se poate simti mirosul de tamaie in aerul rece de ianuarie si se pot auzi imnurile inchinate Domnului, cantate in limba romana.

Lacasul construit doar din caramizi este umplut de crestini, care au venit din toate cartierele capitalei Spaniei, pentru a participa la slujba ortodoxa.

Pe pavaj, carucioarele pentru copii incearca sa isi faca loc printre standurile unde se vand icoane si carti religioase, o plancarda si doua cutii mari, una pentru morti, alta pentru cei vii, care sunt pline de lumanari aprinse.

In urma cu cativa ani, ideea ca sute de romani sa se roage intr-o biserica din Spania ar fi fost un motiv de uimire. Insa in prezent, acest lucru face parte din peisajul obisnuit al unei zile de duminica din cele aproape 100 de parohii din tara peninsulara, scrie Financial Times.

Romanii, cea mai importanta comunitate de imigranti din Spania

Biserica Ortodoxa Romana din Spania a crescut rapid in ultima decada, proportional cu numarul impresionant al celor care s-au mutat acolo pentru a-si gasi de munca.

Potrivit datelor oficiale, in prezent ei reprezinta cea mai importanta minoritate, avand in vedere ca sunt 800.000 de romani in statul iberic, in crestere de la 6.400 de persoane, in anul 2000.

Spre surprinderea multora, numarul lor a avansat si dupa ce Spania a intrat intr-o criza economica severa, in urma cu sase ani. Doar in 2013 s-a observat o micsorare a fenomenului de migratie, insa per total comunitatea este una stabila, arata FT.

Financial Times: Romanii sunt disperati pentru ca britanicii bogati le "fura" toti medicii

Expertii sustin ca exista doar o mica posibilitate ca ei sa se intoarca in statul natal, avand in vedere ca in Romania ar fi mult mai prost platiti.

In plus, nu exista niciun indiciu ca ei isi doresc sa se mute in Marea Britanie sau in alte tari europene care s-au aratat alarmate de "invazia" lor, potrivit FT.

"O parte dintre tineri au vorbit despre aceasta posibilitate. Ei pot invata engleza, astfel ca le-ar fi mai usor. Insa majoritatea este multumita si va ramane aici, in Spania", a spus Viorica Sologan, in varsta de 59 de ani, pentru publicatia mentionata.

Ea nu mai lucreaza in prezent, insa a decis sa isi caute de munca tot in Madrid, precizand ca nu vrea sa o ia de la capat intr-o alta tara.

Gandirea ei este impartasita si de alti conationali. Potrivit lui Miguel Fonda Stefanescu, care conduce Federatia Asociatiilor Romane din Spania, imigrantii vor ramane acolo tot restul vietii, daca nu va interveni ceva foarte grav.

Iar spusele sale sunt sustinute de un sondaj recent, conform caruia doar 4% dintre romanii care locuiesc in Madrid sunt dispusi sa se mute in alt stat.

"Trebuie sa intelegeti ca o comunitate de imigranti care s-a integrat bine in tara adoptiva nu isi va face bagajele si va pleca la primul semn ca lucrurile stau rau", a punctat Ion Vilcu, ambasadorul Romaniei in Spania, pentru FT.

Spania poate da lectii altor tari privind imigrantii

Oficialul sustine ca Madridul poate invata alte capitale europene o lectie importanta despre cum sa se comporte cu imigrantii, in contextul dezbaterilor aprinse care au loc la Londra pe tema "invadarii" romanilor si bulgarilor dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii.

Astfel de reactii exagerate nu au avut loc niciodata in Spania, unde comunitatea romanilor este de opt mai mare ca cea din Marea Britanie.

FT arata ca atitudinea relaxata legata de imigranti are numeroase explicatii, printre care se numara si faptul ca Spania a fost nevoita recent sa isi trimita la munca in strainatate o parte din cetatenii sai.

Mai mult, sosirea romanilor in statul iberic a coincis cu boom-ul imobiliar, iar ei nu sunt vazuti ca beneficiari ai sistemului social, ci ca muncitori seriosi.

De asemenea, a ajutat si faptul ca limbile se aseamana, astfel ca ei pot invata spaniola foarte repede.

"Romanii au gasit aici un mediu deschis, care nu ii discrimineaza si care le-a permis sa se integreze in societate", a spus ambasadorul.

In consecinta, ei nu vor da Spania pe Marea Britanie, concluzioneaza FT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#romani Spania intorc, #comunitate romani Spania, #romani Spania, #imigranti romani Spania , #munca Spania
Comentarii