Ziare.com

Spaniolii fug din propria tara din cauza crizei

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 08:54

   

Spaniolii fug din propria tara din cauza crizei
In primele noua luni ale anului, fenomenul emigrarii a crescut in Spania cu 22%, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

Urmare a crizei din tara, se constata ca este al doilea an consecutiv cand numarul emigrantilor este mai mare decat cel al imigrantilor, noteaza La Tribune.

Conform datelor Institutului National de statistica din Spania, in primele noua luni ale anului au parasit tara 54.912 cetateni spanioli - respectiv cu 21,6% mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut - si 365.238 cetateni straini, care lucrau cu acte in regula pe teritoriul spaniol.

Acestia din urma provin in principal din America Latina si din Europa de Est, inclusiv Romania. Totusi, tinand seama de faptul ca, odata cu emigrarea are loc si o imigrare, soldul negativ este de circa 50.000 persoane, respectiv triplu fata de anul 2011.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Trendul se prezinta mai accentuat in 2012 fata de 2011 si este de asteptat sa creasca simtitor in 2012, pe fondul crizei europene, mai profunda in Spania decat in alte tari, dar si ca o consecinta a cresterii somajului in tara, care a ajuns la 25% - cel mai ridicat din toata Uniunea Europeana.

Linistitor este faptul ca majoritatea celor care pleaca sunt originari din alte tari latine, incetateniti in Spania. Ajungand in diferite zone, lovite si ele de criza, sunt destule sanse ca ei sa se intoarca totusi in peninsula Iberica, unde exista numeroase oferte de angajare, in conditii mai modeste decat cele cu care erau obisnuiti.

Mai trebuie adaugat si faptul ca o buna parte din cei tentati sa plece, dar si din cei sositi din America Latina sau Europa de Est s-au obisnuit cu munca in agricultura spaniola, in conditii mai bune decat in tarile din care provin.

Daca industria este greu lovita de criza, agricultura obliga la exploatarea terenurilor si a amenajarilor specifice in sezonul favorabil, chiar si in conditii mai grele.

Pentru a nu abandona aceste locatii, aducatoare totdeauna de venituri, investitorii vor fi dispusi pana la urma sa renunte la o parte din profiturile lor, dar si personalul va accepta conditiile mai putin avantajoase ce i se vor oferi.

Una peste alta, potentialul ridicat si caracaterul specific al agriculturii in Spania prezinta in timp de criza marele avantaj de a antrena o anumita stabilitate a personalului angajat in acest domeniu.

Delicata ramane insa problema tineretului, care, beneficiind de numeroase facilitati in cadrul UE, este tentat sa plece la studii si sa se angajeze in alte tari. Pe aceasta baza, Institutul spaniol de Statistica se asteapta la o scadere a populatiei tarii de la 46,1 milioane locuitori la 45,5 milioane, pana in anul 2021.

S-ar parea ca aceasta problema este comuna tuturor tarilor din sudul UE si nu le este straina nici populatiilor din Europa de Est.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3036 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da, este adevarat. Un val de spanioli, care nu vorbesc un cuvint

din limba tarii unde stau, au venit sa caute de lucru. Sint organizati si se ajuta intre ei. Dar nu accept orice post, cum ati putea crede. Au pretentii numai la posturi de conducre... Rezultat, multi dintre ei sint obligati sa ceara ajutor social (care este foarte generos) si care le permite sa traiasca aici mai bine decit din salariul sau ajutorul de somaj spaniol. Adevarul este ca sint perceputi aici ca o clasa de profitori oportunisti. au betonat tot la ei, au facut praf economia lor, si acum cauta ajutorul extern ca sa iasa din criza... Hmmm, este mai complicat decit Grecia, sau Portugalia, sau Italia...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor