100.000 de romani care muncesc in strainatate risca sa-si piarda serviciul - Reactia Fiscului

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 20:56
7436 citiri
100.000 de romani care muncesc in strainatate risca sa-si piarda serviciul - Reactia Fiscului

Fiscul a transmis, vineri, ca romanii angajati in strainatate prin intermediul agentiilor de munca temporara isi vor primi salariile, chiar daca conturile acestor societati sunt poprite.

Precizarea a venit la sucrt timp dupa ce Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) a acuzat ca 100.000 de muncitori romani care lucreaza in strainatate risca sa-si piarda locurile de munca, iar 300 de firme sa fie inchise, dupa ce ANAF, "in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii", a dispus blocarea conturilor companiilor respective.

100.000 de romani care muncesc in strainatate risca sa-si piarda serviciul din cauza ANAF

"Va informam ca poprirea asiguratorie a conturilor bancare apartinand agentilor de munca temporara nu este de natura a afecta plata drepturilor salariale catre angajati, in cauza fiind aplicabile prevederile art 149, alin (12), lit. a) din Codul de procedura fiscala, asa cum de altfel rezulta si din adresele de infiintare a popririi transmise de organele fiscale", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF), care apartine Fiscului.

Institutia aminteste ca in cursul anului 2014 a demarat verificari pentru combaterea evaziunii. Inspectorii au descoperit ca agentul de munca temporara incheie separat un contract de munca temporara cu fiecare salariat temporar si un contract de punere la dispozitie cu utilizatorul.

"In aceste conditii, fiecare angajat cunoaste de la inceputul misiunii de munca temporara locul desfasurarii activitatii lucrative si isi asuma obligatiile mentionate in contractul de munca temporara", se arata in comunicat.

Ce nereguli au descoperit

"Riscul fiscal evaluat este caracterizat de discrepanta majora dintre veniturile la care se stabilesc si platesc obligatii fiscale, de regula salariul minim in Romania si a celor considerate neimpozabile de agentii de munca temporara, semnificativ mai mari decat cele impozabile, diurna medie platita fiind de aproximativ 1.500 de euro pe luna.

Au fost constatate insa si cazuri extreme, in care veniturile asupra carora s-a platit impozit si contributii sociale au fost la nivelul salariului de baza minim brut pe tara pentru un program de lucru partial de 2 ore pe zi (reprezentand 322 de lei in 2014), in timp ce diurna neimpozabila a atins si 2.000-2.500 euro", potrivit DGAF.

Astfel, diferenta dintre salariul minim din Romania, la care se platesc obligatiile fiscale si salariul minim din statul membru al Uniunii Europene in care lucratorul este pus la dispozitia unei intreprinderi utilizatoare, pe care agentul de munca temporara are obligatia sa il asigure conform legislatiei in vigoare, este platita cu titlu de diurna pe care agentul de munca temporara o considera venit neimpozabil, sustine institutia.

"Aceasta metoda, prin care a fost disimulata plata unor drepturi de natura salariala, a fost utilizata pentru a nu fi inregistrate si virate la bugetul consolidat al statului obligatiile fiscale constand in impozit pe venit si contributii sociale, fiind de natura sa genereze distorsiuni concurentiale pe piata muncii si sa afecteze nivelul de securitate sociala al angajatilor", arata DGAF.

Avand in vedere toate acestea, "sumele acordate cu titlu de diurna au fost reincadrate din punct de vedere fiscal de asemenea avand in vedere imprejurarile in care au fost savarsite faptele, au fost sesizate organele de urmarire penala", se mai arata in comunicatul citat.

Consultatii

ANIMT a solicitat autoritatilor demararea urgenta a consultarilor, in vederea deblocarii activitatii intreprinderilor afectate.

"Daca pana la sfarsitul lunii conturile noastre vor continua sa fie blocate, toti acesti oameni vor ramane pe drumuri. In tot acest timp, noi ne pierdem definitiv clientii, circa 300 de firme vor disparea, iar economia tarii va pierde anual, numai din contributii la salarii, peste 265 de milioane de euro", a spus, marti, intr-o conferinta de presa, Stephane Tison, directorul general al companiei Power Interim si fondatorul ANIMT.

C.P.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#romani muncesc strainatate controale ANAF, #munca strainatate controale ANAF , #munca strainatate