400.000 de romani au plecat la munca in strainatate in 2010

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 18:21
2466 citiri
400.000 de romani au plecat la munca in strainatate in 2010

Numarul romanilor care au plecat sa munceasca in afara tarii, in primele noua luni ale acestui an, este de aproape 400.000, cei mai multi obtinand de lucru in agricultura, hoteluri, restaurante si constructii.

Aproape 140.000 de romani au obtinut un contract de munca in strainatate prin intermediul agentiilor de recrutare, un numar similar a plecat pe cont propriu, peste 102.000 de persoane prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), iar alte cateva mii, cu ajutorul Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO).

"Numarul celor care au aplicat pentru un loc de munca in strainatate a ajuns, in noiembrie, la aproape 500.000. Dintre acestia, aproape 140.000 au semnat un contract de munca. Cei mai multi au aplicat pentru un job in constructii, peste 125.000", spune Sonia Dan, PR Coordinator la Tjobs, portal care reuneste ofertele de angajare in strainatate a peste 400 de agentii de recrutare.

Potrivit acesteia, peste 84.000 de romani si-au cautat de lucru in Marea Britanie, 73.000 in Germania, aproape 55.000 in Italia si peste 34.000 in Franta. Romanii au mai fost interesati de ofertele de munca din Spania (31.000), Norvegia (peste 29.000), Cipru (25.000), Grecia 25.000 si Danemarca 18.500.

Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search (recrutare la nivel de middle si top management) Total Business Solutions, spune ca salariul, dar si conditiile de pensionare, sistemul de asigurari sociale si medicale sunt motivele pentru care pleaca tot mai multi romani.

"Conditiile de lucru, sistemul de asigurari sociale si medicale sunt incomparabile cu cele din Romania, iar salariul de zece ori mi mare decat in tara", spune Anda Badea, functionar la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg.

Potrivit lui Alin Ghizasan, reprezentant al Euroconcurs.ro, site care promoveaza pe piata romaneasca locurile de munca vacante din cadrul institutiilor europene, anual cateva mii de romani obtin un post intr-o institutie UE.

Salariile lunare in cadrul institutiilor europene pornesc de la 2.500 de euro si pot ajunge la 17.000 de euro pe luna, in functie de gradul de specializare si pozitia ocupata. Conform datelor Comisiei Europene, Romania si Bulgaria trebuie sa ocupe 1.058 de posturi in cadrul institutiilor europene pana in 2011.

Prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), romanii au doua posibilitati de a pleca in strainatate, fie prin acordurile bilaterale, pe care Romania le-a semnat cu tarile europene, fie prin reteaua de recrutare online EURES.

Astfel, numarul persoanelor care au obtinut un contract de munca in strainatate prin aplicarea prevederilor acordurilor bilaterale privind circulatia fortei de munca dintre Romania si alte state a fost de 101.741 de persoane.

Liliana Bogdan, sef serviciu Comunicare si Secretariatul Consiliului de Administratie al ANOFM, spune ca majoritatea (101.728 de oameni) au plecat in Germania.

"Aproape 94.000 de persoane au plecat la munca in Germania in agricultura si peste 3.300 au mers sa lucreze in hoteluri si restaurante. Romanii plecati la munca in aceasta tara au mai obtinut contracte de munca in industrie, servicii, menaj si sectorul medical", precizeaza Liliana Bogdan.

Romania mai are acorduri bilaterale privind circulatia fortei de munca si cu Elvetia si Franta, state in care au mai plecat la munca doar trei si respectiv zece romani.

In acelasi timp, in primele noua luni ale acestui an, 1.324 de romani au plecat la munca in strainatate prin reteaua EURES. Potrivit ANOFM, cele mai solicitate tari au fost Spania, Italia si Marea Britanie.

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire a guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire a guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: rNews
Comentarii
XERESS
rank 3
dar ,..aveti si o situatie,..din astia citi si lucreaza in tarile respective ?