Austria va prelungi restrictiile pentru muncitorii romani

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 19:10
3086 citiri
Austria va prelungi restrictiile pentru muncitorii romani

Viena intentioneaza sa prelungeasca restrictiile de pe piata muncii pentru romani si bulgari, de teama ca apropierea geografica ii va determina pe acestia sa vina la munca in Austria.

Purtatorul de cuvant al ministrului austriac al Protectiei Sociale, Norbert Schnurrer, a declarat ca "piata muncii din Austria nu este pregatita" pentru ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari. Viena urmeaza sa informeze Comisia Europeana cu privire la prelungirea restrictiilor la mijlocul lunii decembrie.

Un raport al Comisiei Europene arata ca rezultatele restrictiilor impuse pe piata muncii sunt contradictorii. Astfel, anul trecut, 41% dintre romanii care au plecat la munca in statele UE au ales Italia, desi Roma nu a ridicat complet restrictiile.

Suedia, in schimb a ridicat toate restrictiile pentru muncitorii romani inca din 2007. Cu toate acestea, putini romani au ales Suedia pentru a munci, noteaza cotidianul austriac Die Presse. Ministerul Protectiei Sociale se teme insa ca apropierea geografica ii va determina pe romani si bulgari sa vina in Austria.

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, considera ca Austria nu are motive pentru a prelungi restrictiile pentru romani si bulgari.

"Deschiderea pietei muncii ar fi decizia corecta", a declarat Laszlo Andor, intr-un interviu acordat Die Presse.

"Austria ar trebui sa aiba probleme grave pentru a prelungi restrictiile", a precizat Andor, care a adaugat ca piata austriaca a muncii sta foarte bine, potrivit Eurostat.

Astfel, in luna septembrie, rata somajului in Austria era de 3,9%, mult sub media Uniunii Europene - 9,7%, iar in cazul tinerilor rata era de 7,1% fata de 21% la nivelul UE.

In prezent, zece state membre (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Malta, Olanda, Austria, Luxemburg si Marea Britanie) restrictioneaza accesul muncitorilor romani si bulgari.

Ministrul olandez al afacerilor sociale, Henk Kamp, a propus miercuri inca doi ani de restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari. Propunerea va fi discutata la reuniunea de vineri guvernului olandez, potrivit Nos TV.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: rNews