Brazilia cauta forta de munca. Te tenteaza?

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 19:02
16802 citiri
Brazilia cauta forta de munca. Te tenteaza?
Foto: Arhiva

Brazilia, ca tara emergenta, a ajuns sa fie a saptea putere economica a lumii si prima din America Latina. Are un PIB de 2.100 miliarde de dolari, iar, dupa ce pana acum fusese exportatoare de forta de munca, a ajuns, in prezent, tara care cauta imigranti din intreaga lume.

Este pentru prima data cand numarul imigrantilor il depaseste pe cel al emigrantilor, iar, in ultimele 6 luni, numarul rezidentilor legali a crescut cu 52%, ceea ce confirma o anumita preferinta a somerilor straini pentru aceasta tara.

Principalele motive care determina asemenea aflux de forta de munca spre Brazilia se refera, pe de o parte, la expansiunea economica inregistrata in aceasta regiune, iar, pe de alta parte, la cresterea somajului in alte parti ale lumii.

Astazi, isi indreapta pasii spre Brazilia multi imigranti tot din tari latine: Bolivia, Paraguai, dar si din China (13%) iar, din cand in cand, chiar ceva europeni.

In general, isi cauta de lucru in Brazilia persoane ce au calificari inferioare sau chiar necalificati, ceea ce nu satisface principala cerere de locuri de munca, necesare unei economii, aflata in plina dezvoltare.

O tara cu penurie de specialisti

Potrivit datelor oficiale, comunicate de autoritatile braziliene, cea mai mare cerere se manifesta in constructii, precum si in explorarea sau exploatarea campurilor petroliere. Numai in acest domeniu este nevoie de cel putin 20.000 de ingineri formati, cu experienta in foraj si extractie.

Pe lista personalului de inalta calificare, cam deficitar in tara, mai figureaza specialisti in domeniul comunicarii, medici de toate specialitatile, arhitecti, biologi, ingineri mineri, metalurgisti, chimisti, electronisti.

Pentru specialistii din aceste domenii, asa cum relateaza pravda.ru, nu exista limite cu privire la angajari, iar formalitatile privind obtinerea dreptului de munca si de rezidenta sunt mai simple decat in multe alte tari, Brazilia fiind foarte interesata in angajarea de oameni formati.

Incurajand sub toate aspectele dezvotarea economica, Brazilia ofera facilitati si celor dornici sa-si inceapa o afacere pe cont propriu, fie in baza unei oportunitati cu care ei ar veni deja pregatiti, fie obtinand concesiuni in domeniul minier, petrolier, forestier si altele care valorifica resursele tarii.

Primul pas: invata portugheza

Brazilia este o tara cu mare deschidere pentru micile investitii straine. In conformitate cu legile braziliene, oricine isi poate inregistra o societate comerciala cu un capital social minim de 50.000 de dolari, in care caz dreptul de rezidenta se obtine pe loc si fara nicio problema.

Este important de retinut ca personalul de inalta calificare, format intr-unul din profilele deficitare in economia braziliana, poate gasi aici venituri comparabile cu cele din tarile dezvoltate si, nu rareori, chiar superioare.

Nu se pune o conditie absoluta in cunoasterea limbii portugheze - limba oficiala in Brazilia - dar, asa cum se stie, limba engleza este mai putin cunoscuta in mediile largi latino-americane, decat in tarile europene si chiar in unele tari asiatice.

Ca urmare, cunoscatorii de limbi romanice au avantajul ca, acomodandu-se mai rapid cu limba portugheza, se adapteaza specificului local.

Fireste, aceasta conditie i-ar putea atrage pe romani. Daca unii din ei isi indreapta gandul in aceasta directie, avantajele de a se lansa intr-o lume cu multe oportunitati ii va incuraja sigur, dar este bine sa nu neglijeze nici dezavantajele specifice indepartatului continent sudamerican.

Dezavantajele nu trebuie neglijate

Unu: Distanta mare face ca drumul sa fie scump. Capsunarii din Spania vin in toate vacantele acasa. Din Brazilia, nu vii cu autobuzul, calatoria cu avionul costa mai mult si nici nu-ti permite sa transporti o sumedenie de bagaje.

Doi: Munca de capsunar in Spania - nu tocmai calificata - este mult mai bine platita decat una necalificata in Brazilia, la concurenta cu bolivienii si chinezii. Varianta braziliana este avantajoasa pentru personalul de inalta calificare.

Trei: Brazilia este o tara cat un continent, cu o clima variabila de la un loc la altul. Daca cel ajuns acolo nu-si gaseste o locatie unde sa se acomodeze imediat la clima, s-ar putea sa aiba probleme cu sanatatea.

Patru: Brazilia este clasata drept o tara corupta. Nu cred ca ai sanse sa-ti mearga afacerea ca unsa, daca nu stii cand si cui sa dai spaga, ceea ce este un mare dezavantaj, pentru cine nu-i obisnuit.

Spre norocul nostru insa, suntem obisnuiti, ca doar si noi am demarat anticoruptia in masa.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#locuri munca strainatate, #joburi strainatate, #joburi Brazilia , #munca strainatate