Ce romani mai vor sa lucreze in strainatate?

Luni, 14 Iunie 2010, ora 15:27
2504 citiri
Ce romani mai vor sa lucreze in strainatate?

Cele mai multe cereri pentru un loc de munca in strainatate vin din partea barbatilor care au peste 35 de ani, sunt casatoriti si au copii, potrivit statisticilor.

Statisticile portalului Tjobs.ro arata ca 71% din cei care au aplicat pentru un job in strainatate luna trecuta au fost barbati, grupul aplicantilor de sex feminin fiind insuficient exploatat desi are un mare potential.

Totusi, in perioada urmatoare ar putea fi atras un numar cel putin dublu de femei deoarece in topul primelor 10 departamente cu cele mai multe pozitii vacante in strainatate, doar sectoarele "constructiilor" si al "transportului" sunt susceptibile de a propune oferte de angajare in principal barbatilor.

De asemenea, sezonul estival poate oferi mai multa libertate de actiune decat in restul anului, chiar si pentru aplicantele casatorite si cu copii (acestea putandu-i trimite pe cei mici in vacanta la bunici, spre exemplu). De altfel, candidatii "cu copii" dovedesc mai multa motivare in a lucra in strainatate.

Pe de alta parte, proportia dintre aplicantii casatoriti si cei necasatoriti este relativ egala, desi diferita in functie de categoriile "femei", respectiv "barbati". Dintre barbatii care vor sa lucreze in strainatate, 56% sunt casatoriti si au copii, in timp ce doar 41,8% din femei sunt casatorite si au copii.

Daca barbatii casatoriti predomina in randul aplicantilor de sex masculin, situatia este inversa in cazul femeilor. Astfel, femeile "necasatorite" care isi cauta un loc de munca in strainatate sunt cu aproape 10% mai numeroase decat cele "casatorite".

Din punct de vedere al varstei, 44,7% din cei care au aplicat pe Tjobs au peste 35 de ani. 36,2% din ei au intre 25 si 35 de ani, iar restul de 19,1% au intre 18 si 25 de ani.

In ceea ce priveste judetul din care provin acestia, Bucurestiul este pe primul loc, aproape 10% din totalul cererilor pentru un loc de munca in afara tarii fiind din Capitala. Bucurestenii sunt urmati de cei din Constanta (8,9%), Prahova (5,5%), Brasov (4,7%), Cluj (4,6%), Galati (4.6%) si Timis (4,2%).

Cele mai putine cereri de munca in strainatate vin din Vrancea, Covasna, Giurgiu, Teleorman si Salaj.

Aproximativ 90.000 de romani au incercat, in luna mai, sa obtina un job in afara tarii, in timp ce oferta de locuri de munca pentru lunile iunie-iulie este de doar 18.000.

Conform datelor Tjobs.ro, portal cu locuri de munca in strainatate, 84.348 de romani au apelat la recrutorii profesionisti din Romania pentru a obtine un job intr-o alta tara. Ce mai multi dintre aplicati si-au depus candidaturile in domeniul constructiilor.

Sectoarele cu pozitii in activitatile de sezon au suscitat cel mai mare interes: constructiile - 19,62%, hotelurile / turismul - 13,15%, agricultura / silvicultura - 11,83% si restaurantele - 8,99% cumuland 54% din totalul CV-urilor trimise de aplicantii activi in luna mai 2010.

A.T.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#locuri munca strainatate, #munca Europa, #profil muncitor roman strainatate , #munca strainatate