Diaspora trimite anual in tara 1,5 miliarde de euro. Cum ne aducem tinerii inapoi

Luni, 15 August 2016, ora 12:28
5174 citiri
Diaspora trimite anual in tara 1,5 miliarde de euro. Cum ne aducem tinerii inapoi
Foto: Arhiva Ziare.com

Trei milioane si jumatate de romani muncesc peste hotare in momentul de fata, arata statisticile, iar multi dintre acestia sunt tineri care au ales strainatatea pentru ca acasa au dat doar de usi inchise.

Conform datelor oficiale, diaspora trimite anual in tara 1,5 miliarde de euro.

"Ma voi intoarce cand voi avea suficienti bani in cont"

Tinerii din Romania se plang ca nu isi gasesc un loc de munca in tara, dupa terminarea studiilor, iar atunci cand au totusi o sansa, domeniul in care ajung sa munceasca nu are nicio legatura cu studiile absolvite.

Din aceste motive, munca in strainatate ramane pentru multi singura varianta. Este si cazul Cosminei Albisoru, o tanara de 25 de ani, din judetul Dolj.

Cosmina este absolventa a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Craiova, specializarea Limbi straine, si lucreaza in Anglia. Rolul ei este sa verifice fructele care merg spre vanzare.

"Am plecat pentru ca nu aveam un loc de munca si pentru ca in afara tarii salariile sunt cu mult mai mari. Acum sunt inspector controlul calitatii. Jobul meu presupune verificarea fructelor inainte, in timpul si dupa ce au fost ambalate. Am terminat in tara o scoala postliceala de controlul calitatii, dar aici a fost irelevant. Am gasit jobul intr-un anunt de mica publicitate, intr-un ziar. Am plecat in 2014. Eram inca studenta la master. M-am intors in tara in perioada sesiunilor si dupa absolvire am plecat din nou", a povestit Cosmina.

Daca ar fi ramas in Craiova, ar fi putut deveni profesor, asa cum, de altfel, si-a dorit. A avut insa o experienta neplacuta si a renuntat, cel putin pentru moment.

"Este foarte greu sa obtii un loc in invatamant in Romania. Sunt locuri putine si cu ore putine, la tara, cel mai probabil trebuie sa faci naveta intre mai multe scoli. Posturi titularizabile sunt foarte putine sau chiar deloc. Eu am vrut si vreau sa ma fac profesoara. Am dat examenul de titularizare, dar mi-a luat postul o colega cu nota mai mica, pe motiv ca directorul scolii o ceruse pe ea", spune tanara.

Cosmina nu a renuntat insa la gandul ca intr-o zi va ajunge la o catedra in tara ei. Nu acum insa, ci atunci cand va avea "suficienti bani in cont".

Somajul in tara este de 6,4%, dintre care 15% sunt tineri

Somajul in luna iunie 2016 era, la nivelul tarii, de 6,4%. Tinerii absolventi si studentii cu varste intre 18 si 25 de ani reprezinta 14-15% din somerii Romaniei si spun ca cea mai mare problema pe care o intalnesc pe piata muncii este aceea ca au nevoie de experienta.

Job in tara vs job in strainatate - care e varianta mai avantajoasa

Intr-un mod paradoxal, nu reusesc sa acumuleze experienta pentru ca nu loc de munca si nu reusesc sa il obtina pentru ca nu au experienta. In ceea ce priveste somajul de lunga durata, la finele anului 2015, se aflau inregistrati in evidentele agentiei 18.412 tineri sub 25 de ani aflati in somaj de peste 6 luni (ceea ce reprezinta 27,20% din totalul somerilor sub 25 de ani).

Ciolos: Romanii din diaspora trimit acasa 1,5 miliarde de euro pe an - de ce nu vor sa se intoarca

Cat priveste romanii plecati peste hotare, multi dintre ei tineri, trimit acasa in jur de 1,5 miliarde de euro pe an, insa potentialul economic si investitional al diasporei poate fi cifrat la zeci de miliarde de euro, anunta premierul Dacian Ciolos la inceputul acestui an.

Seful Executivului spunea in luna februarie ca Guvernul are in vedere incurajarea revenirii in tara a romanilor care isi doresc acest lucru sau stimularea legaturilor culturale, de afaceri si stiintifice pentru cei care prefera sa ramana in afara.

"S-au obisnuit cu un anumit standard al serviciilor publice din afara la nivel de educatie, de sanatate, de calitatea administratiei publice si isi doresc, daca se intorc si decid sa-si investeasca (sic!) capitalul pe care il au, inclusiv cel uman, personal, sa fie siguri ca pot sa-si asigure un viitor decent si pentru copii", spunea Dacian Ciolos.

De asemenea, Guvernul anunta ca are in vedere crearea unei agentii pentru investitii si pentru promovare comerciala in cadrul Ministerului Economiei, unul din obiectivele agentiei fiind si cel de a stimula implicarea romanilor din afara granitelor in parteneriate economice.

"Trebuie sa schimbam niste lucruri acasa pentru ca romanii din diaspora sa revina"

Ramasi fara specialisti, cu putine oferte in piata muncii, patronii din tara se gandesc tot mai mult la importul fortei de munca. Dar si pentru a aduce muncitori din Ucraina si Rep. Moldova e nevoie de o legislatie mai permisiva.

In aceste conditii, tot mai multi isi pun intrebarea: Cum ii putem convinge pe romanii plecati peste hotare sa revina acasa?

"Pedalele pe care trebuie sa apasam sunt cresterea productivitatii si a competitivitatii Romaniei. Trebuie sa ne concentram, in primul rand, pe ce putem face pentru ca romanii care inca sunt in tara sa nu mai plece cu atata usurinta. Sa nu uitam ca pentru aceiasi candidati concuram cu economii puternice care intampina aceleasi probleme: deficit de specialisti si imbatranirea populatiei", a declarat Cristina Savuica de la Lugera pentru Business Magazin.

Romanii sunt multumiti de locul de munca, desi sunt stresati si fac ore suplimentare - Studiu IRES

Angajatorii cred ca cei plecati in strainatate nu vor fi atrasi neaparat de salarii comparabile cu cele primite in Vest, ci de servicii cat de cat comparabile cu ceea ce au vazut in strainatate.

"Romanii plecati in strainatate se vor intoarce in momentul in care serviciile pe care le ofera statul vor ajunge la un nivel normal, nu neaparat performant, daca sunt indeplinite conditiile de bun simt, precum un sistem de sanatate decent sau o educatie buna. Conditiile generale mai bune din Romania ii aduc inapoi pe cei plecati. E nevoie de vointa politica si de mult bun simt", spune Florin Godean de la Adecco, citat de Business Magazin.

Romania, in pericol sa devina "Republica batranilor"

Peste 3,5 milioane de romani lucreaza in momentul de fata in alte state. La finalul anului 2015, o analiza a Ziarului Financiar, bazata pe date Eurostat, arata ca 1 din 9 romani este plecat la lucru in vestul Europei.

Cei mai multi romani erau in Italia (1,1 milioane de persoane), Spania (730.000) si Germania (240.000). Restul sunt plecati la munca in Grecia (40.000), Portugalia (34.000), Ungaria (31.000) sau Cipru (20.000).

Studiul, care grupeaza primele cinci tari sursa de imigranti pentru toate tarile din UE, nu prezenta si datele despre numarul romanilor din Marea Britanie, care ar putea sa fie de zeci de mii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#tineri joburi straintate, #romani diaspora bani Romania, #romani munca strainatate , #munca strainatate