Romani in lume: Cand Romania te alunga, fericirea se cauta de la zero

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 04 August 2011, ora 12:11
23753 citiri
Romani in lume: Cand Romania te alunga, fericirea se cauta de la zero
Foto: Ziare.com

Aveau cariere frumoase inaintea lor, dar, la un moment dat, s-a produs declicul si si-au dat seama ca nu mai pot trai intr-o tara in care salariile nu le ajung pentru a-si construi un viitor. In Romania erau amandoi jurnalisti, in Fagaras, pana cand in acest an si-au luat talpasita sa faca meserii care nu au nevoie de specializare, dar care sunt mult mai satisfacatoare din punct de vedere salarial si sufleteste.

Familia Bujor, formata din Raluca si Alin, a plecat in Malta, insula nu mai mare dacat Bucurestiul, dar care are doar 400.000 de locuitori. Acolo au uitat ce inseamna stresul si, dupa cum spune Raluca, si-au dorit intotdeauna sa fie liberi sa se simta nu ca doi soricei albi care alearga pe o roata.

Romani in lume: A dat Romania pe India pentru a lucra la Tata

Ei sunt urmatorii romani din serialul nostru in care vom vorbi despre povestile conationalilor care si-au cautat rostul in alte tari. Vedeti mai jos ce inseamna viata in Malta, dar si care le sunt regretele si bucuriile celor doi soti.

Cum ati luat decizia de a pleca din Romania?

Nu am fi crezut vreodata ca va veni un timp, o vreme atat de buimaca si de nesigura, incat sa ne determine sa vrem altceva. Sa vrem sa schimbam toata realitatea din jur cu ... orice altceva. Chiar daca asta ar insemna sa lasam totul in urma: o identitate si un drum sigur, pe care le alesesem deja. Dar am facut-o. Alin, sotul meu - la 31 de ani, dupa aproape 10 ani de cariera in jurnalism, si eu, la 27, dupa aproximativ 7 ani in acelasi domeniu, am decis!

Decizia de a cauta ceva mai bun pentru noi nu am luat-o intr-o dimineata, la o discutie de cafea. In ultimii ani petrecuti in Romania am avut timp, exemple clare si ochii bine deschisi pentru a realiza foarte usor o noua radiografie a societatii in mijlocul careia trebuia sa incercam sa supravietuim. Guvernul actual a reusit sa intoarca romanii impotriva romanilor, profesori impotriva militarilor, contribuabilii impotriva functionariilor publici si asa mai departe. Prea se taia in carne vie.

Politicienii au si ei asteptari mari de la romani. Vor mortis ca lumea sa fie recunoscatoare pentru cresterea economica pe care expertii au prognozat-o. Cu toti acesti oameni mari si "bine intentionati" care isi doresc cu ardoare cate ceva, noi nu prea mai aveam loc de propriile dorinte.

Prima senzatie dupa luarea deciziei....

Ne-a placut dintotdeauna sa colindam si alte lumi, sa invatam mereu altceva si altceva. Un rucsac in spate, un geamantan si un bilet de avion, nu ai nevoie de nimic altceva mai mult. Tragi aer in piept, faci o cruce si pasesti inainte cu zambetul pe fata, cu optimism si incredere in fortele proprii. Iar in doi e perfect.

Cat de mult conteaza sa ai un mic ajutor?

Decizia de a zbura spre micul stat-insula Malta am luat-o relativ usor si rapid. A contat faptul ca o alta familie tanara, cunostinte si fosti colegi din Fagaras, se aflau deja aici de aproximativ un an. Dupa o cercetare riguroasa despre tara pe toate site-urile si forum-urile existente, in presa malteza, englezeasca, o documentare sub toate aspectele ei despre viata din Malta, am zis "da", cu toata increderea. Pentru mine, cel mai tare a contat faptul ca este o tara sigura. Este cunoscut faptul ca este o tara cu un nivel de criminalitate scazut. Aici, ne-am convins de asta.

Cand aveti de gand sa reveniti in Romania? Sau plecarea este ceva definitiv?

Nu am plecat din Romania pentru a face averi rapide, pentru a ne intoarce apoi in tara si a demonstra ceva anume. Noi am cautat mereu un loc despre care sa avem certitudinea ca acolo am putea duce o viata tihnita, un loc sanatos pentru o familie tanara, la inceput de drum, un loc excelent pentru a educa un copil bun, un loc liber, aerisit, scaldat in natura, cu oameni gospodari, cu o comunitate sanatoasa, activitati comune, serbari locale civilizate si de bun gust. O regiune istorica, un loc pitoresc, care-ti permite sa fii boem, fara a fii considerat depasit sau inadaptat. Este posibil sa nu ne oprim aici, iar Malta sa fie doar inceputul.

Unde lucrati?

Alin lucreaza la a doua firma importanta a Maltei in domeniul vendomatelor. Firma detine automate de dulciuri, racoritoare si cafea, pe toata insula. El se ocupa cu distributia produselor si intretinerea aparatelor din zona turistica a insulei, Bugibba - Qawra, unde ne-am si stabilit locuinta. Eu lucrez in cel mai vechi restaurant din Malta (deschis in anul 1978), restaurant indian, ca si chelnerita.

Cum sunt salariile?

Veniturile ne sunt suficiente pentru o viata in doi. Salariul maltez minim pe economie porneste de la 600 de euro, dar variaza, bineinteles, in functie de domeniul in care lucrezi. In perioada sezonului cald, care incepe devreme si se incheie tarziu, spre final de an, insula este invadata de turisti, motiv pentru care multi localnici si straini cauta, in aceasta perioada din an, tocmai locurile de munca ce depind direct de prezenta turistilor.

Preturile produselor de consum din Malta sunt comparabile cu cele din Romania, dar salariile sunt, evident, mai mari. In momentul de fata, veniturile noastre sunt ok, dar sumele sunt confidentiale. Pentru alte state europene nu este deloc o suma importanta, insa aici banii iti asigura un trai mai mult decat linistit, in conditiile in care cheltuielile de casa (chirie plus utilitati) nu depasesc, in cazul nostru, 300 de euro.

Orele peste program, la Alin, se platesc automat, iar daca esti solicitat in weekend esti platit dublu. In Taj Mahal, restaurantul pentru care lucrez de aproximativ 4 luni, echipa este formata doar din straini de Malta: 4-5 indieni, un ungur si o frantuzoaica. Suntem cu totii prieteni, nu colegi de munca.

Cat de mult conteaza sa fii recomandat de cineva pentru un job?

Este foarte important sa ai pe cineva aici, sa cunosti oamenii. Sa fie cineva care sa te sfatuiasca pentru ca altfel ai pierde foarte mult timp si bani incercand sa intelegi modul in care merg lucrurile in sistemul maltez. In esenta este doar o mica comunitate in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea. Unde o recomandare, un om care sa garanteze pentru tine, inseamna mult mai mult decat zeci de CV-uri si interviuri.

Socuri sociale?

Cred ca cel mai mare soc pe care l-am avut, in prima luna de Malta, a fost chiar faptul ca aici am descoperit oameni extrem de prietenosi si deschisi, curiosi si binevoitori, oameni zambitori si optimisti. Plecati din Romania cu conceptia ca romanii sunt priviti cu suspiciune de restul europenilor, am avut placuta surpriza de a constata pe pielea noastra ca aici nu exista astfel de prejudecati. Nu exista discriminare. Romanii sunt doar o alta natie de oameni veniti pe o insula in care se amesteca armonios maltezi, englezi, africani, arabi, asiatici, spanioli, italieni, francezi, indieni si est-europeni.

Singurul lucru care a devenit deranjant pentru maltezi este faptul ca romanii si bulgarii sunt, de multe ori, mai capabili si mai dispusi sa lucreze mai bine, mai repede si sunt mai seriosi in muncile ce, in mod traditional, le reveneau lor. Hoteluri, resturante, catering si constructii.

Cum sunt vazuti romanii in Malta?

Din fericire, insula a fost ocolita de compatriotii romani care au incalcat legea. Motiv pentru care aici nu exista o imagine negativa si categorica despre tara noastra. Numarul oficial al romanilor stabiliti aici este de aproximativ 1.000. Sunt oameni deja integrati in societate. In acest moment, in Malta exista si o mica comunitate de fagaraseni, devenita a doua noastra familie. Suntem cunostinte vechi, fosti vecini si colegi de scoala sau munca. Vorbim zilnic, iar intalnirile sunt dese. Impreuna impartim bucuriile mici si cele mai mari, reusitele si toate care vin.

Dar Malta, pentru voi, cum arata?

Malta nu este tara din care sa te-ntorci, dupa trei ani, in Romania, cu BMW-uri cu care sa-ti umilesti vecinii. Mentalitatea este diferita, iar "fitele" cu Q7-le sunt inexistente. Pe strazi Ferrari-urile, Aston Martin-urile si Bentley-urile sunt aproape o banalitate. Bogatii, si nu doar ei, prefera sa conduca masini clasice care intr-adevar isi merita banii, masini gen Ford Mustang, Shelby din '67, Porche Spider din aceeasi serie cu cel in care a murit James Dean s.a.m.d.

Alte diferente, in afara de cele evidente?

Socant este faptul ca, fata de Romania, aici nu exista pensionari incruntati si discriminati, copii abandonati, maltratati, iar infractionalitatea se rezuma la furturi de buzunar. Pensionarii maltezi sunt activi si impliniti, iar cei englezi sunt desprinsi parca din filme - intotdeauna veseli, pusi pe distractie si decisi sa experimenteze tot ce le ofera viata.

Nu fac coada la casa de pensii, ci in fata barurilor si pub-urilor, salilor de dans. Sunt mai tineri decat noi, romanii tineri. Ii auzi din strada cantand la karaoke, ii vezi dansand cu nepotii in brate, imbracati si dichisiti ca la 30 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Raluca Alin Bujor, #romani lume, #Malta locuri munca , #munca strainatate