Europa, din ce in ce mai speriata de valul de imigranti - Joc politic sau interese economice?

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 13:49
3896 citiri
Europa, din ce in ce mai speriata de valul de imigranti - Joc politic sau interese economice?
Foto: sultanknish.blogspot.com

Imigrantii au starnit o serie de reactii negative in randul politicienilor din statele europene cu o economie stabila, scrie New York Times.

Carolina Porta Nova, in varsta de 19 ani, voia sa devina invatatoare in tara sa natala, Portugalia. Insa visul i-a fost distrus din cauza recesiunii, deoarece Guvernul a taiat cheltuielile pentru educatie, iar somajul in randul tinerilor a ajuns la 40%.

In consecinta, in octombrie 2012, ea s-a mutat in Elvetia, unde si-a gasit rapid de munca, ca femeie de serviciu.

Aceasta tara, cu o economie relativ stabila, a devenit un magnet pentru multi europeni care vor sa isi gaseasca de lucru, mai ales din randul tarilor din sud.

"Nu vad un viitor fericit pentru profesorii din Portugalia", a precizat femeia, citata de New York Times.

Porta Nova este unul dintre cei 79.000 de imigranti care au ajuns anul trecut in Elvetia, desi nu este un stat membru al Uniunii Europene (UE).

Acest aflux a ajutat la cresterea numarului strainilor cu 14% in ultimii cinci ani, fapt care pentru unii a devenit o problema.

Dupa o presiune uriasa, Guvernul elvetian a reintrodus in aceasta luna o limitare a permiselor de munca pentru cetatenii din UE. In plus, politicienii de dreapta sustin organizarea unui referendum legat de imigranti, care ar putea restabili controalele la granita, pentru prima data in cinci ani.

Elvetienii nu sunt singurii care sunt ingrijorati de numarul in crestere al strainilor care pleaca de pe meleagurile natale. Declinul economic, popularitatea partidelor nationaliste si ideea ca cetatenii celor mai sarace tari din UE, Bulgaria si Romania, vor obtine acces neingradit pe piata fortei de munca din blocul comunitar a reprezentat un important test de stres pentru proiectul Europei fara frontiere.

Guvernul britanic a propus adoptarea unor legi care sa faciliteze deportarea unor straini si obligativitatea ca imigrantii sa plateasca pentru unele ingrijiri medicale. Danemarca a impus din nou control la vama acum doi ani, iar Spania cere acum contracte de munca pentru romani, desi promisese accesul lor neingradit, mai scrie New York Times.

Putini imigranti, dar mai educati

Doar o treime dintre strainii din UE provin din alte state membre, adica 12,8 milioane dintr-un total de 500 de milioane, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2011.

Acest numar relativ mic sugereaza faptul ca "miscarea neingradita a persoanelor este o libertate fundamentala in UE care practic a functionat doar pentru cei activi din punct de vedere economic", a precizat profesorul universitar spaniol, Jose Maria de Areilza. Ceilalti, sustine el, "s-au confruntat cu numeroase piedici pe care statele membre le-au pus pentru a preveni transferul de bogatie", conform New York Times.

Astfel, pentru a-si pastra economia stabila si pentru a se apara de politicienii de dreapta, Guvernul elvetian a invocat o clauza de protectie, care prevede limitarea imigrantilor din UE. In urmatorul an, aceasta tara va emite doar 2.180 de permise pentru cetatenii din blocul comunitar care apartin celor 10 tari ce au aderat la Uniunea Europeana dupa caderea regimului comunist.

Unii au motivat aceasta decizie ca un pas necesar pentru a elibera putin din presiunea pe care o pun imigrantii, care au crescut populatia tarii la 8 milioane de locuitori. In plus, strainii au ajuns sa reprezinte 27% din totalul cetatenilor, o crestere uriasa de la 6%, in 1950.

Ministrul Justitiei, Simonetta Sommaruga, a mentionat ca aceasta masura nu este una anti-UE, ea fiind necesara pentru a se proteja de valul de imigranti din tarile care se confrunta cu un somaj ridicat, precum cele din sud, mentioneaza New York Times.

Totusi, Patricia von Falkenstein, presedintele partidului liberal, a subliniat faptul ca aceste restrictii reprezinta o presiune politica, pentru ca Guvernul trebuie sa arate ca ia problema imigratiei in serios.

Insa Silvia Bar, de la partidul popular, care s-a luptat aprig pentru ca Elvetia sa nu adere la UE, le-a calificat ca fiind simbolice, deoarece imigrantii le pot ocoli, prin aplicarea pentru permise de munca pe termen scurt, pana la expirarea restrictiilor.

De asemenea, spre deosebire de strainii care au invadat Europa de Nord in urma cu 50 de ani, noul val este format din oameni cu o educatie mai buna, concluzioneaza New York Times.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#imigranti austria, #imigranti romani, #imigranti europa, #imigranti UE , #munca strainatate