Ziare.com

In ce tari isi cauta de munca romanii - Care sunt domeniile preferate

de Constantin Pescaru
Joi, 11 Iulie 2013, ora 07:12

   

In ce tari isi cauta de munca romanii - Care sunt domeniile preferate
Numarul romanilor care si-au cautat de munca in strainatate a crescut in ultimul an, iar domeniul-vedeta a ramas agricultura.

Intre 1 iunie 2012 si 31 mai 2013 au fost inregistrate 2.638 persoane, un avans semnificativ fata de perioada similara din anul anterior (1.928 persoane) si chiar mai mare decat in intervalul 1 iunie 2010-31 mai 2011, cand au fost 2.573 persoane, potrivit statisticilor remise Ziare.com de catre ANOFM.

Dinamica romanilor care isi cauta de munca in afara este centralizata de institutie prin serviciul EURES, care reprezinta o retea de cooperare intre serviciile publice de ocupare europene si a fost creata pentru facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Spatiului European si Elvetia.

Parteneri ai serviciilor publice de ocupare in cadrul acestei retele sunt sindicatele, organizatiile patronale si alti actori implicati in piata muncii.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cati romani au vrut sa plece in strainatate la munca, in primele 6 luni din 2013

In primul trimestrul al anului 2013 au fost mediati 568 cetateni romani prin reteaua EURES, iar 522 dintre ei sunt muncitori necalificati in agricultura, care au optat fie pentru un contract sezonier in Spania, unde remuneratia ajunge la 38,68 euro/zi, fie in Danemarca, tara care ii plateste cu 0,5-0,8 euro net/kg, sau chiar Finlanda, pentru 1.250 euro brut/luna (aproximativ 40 euro pe zi).

Alte domenii care au prezentat interes pentru concetateni au fost industria hoteliera sau ingineria.

Statistica detaliata pentru primul semestru din 2013 este prezentata in tabelul de mai jos:Situatia din 2012 a muncitorilor romani care si-au gasit un loc de munca in strainatate

In anul 2012, prin intermediul retelei EURES, au fost primite si promovate 3.302 locuri de munca vacante in diverse state europene, cu 24,7% mai mult decat in anul 2011 de catre angajatorii europeni (2.648).

Astfel, anul trecut, 715 persoane din Romania si-au gasit un loc de munca in alte tari prin intermediul serviciilor EURES.

Romani plecati in strainatate - In ce tari inca le merge bine

Dintre ele, 415 persoane (68% din total) au obtinut contracte de munca in agricultura, fie ca lucratori sezonieri necalificati, pe perioade scurte de timp, de 1-6 luni, fie ca lucratori calificati, cu o durata a contractelor intre 6 luni si 18 ani.

Restul lucratorilor romani s-au incadrat in alte ocupatii, precum: domeniul hotelier (ospatari, cameriste, bucatari, barmani), ingrijire persoane varstnice, mecanici auto, drujbisti, muncitori necalificati in industria pielariei, ingineri chimisti.

Distributia pe tari de destinatie a celor 715 cetateni romani care au obtinut un loc de munca prin serviciile EURES este urmatoarea:

1. Spania - 268 persoane2. Germania - 265 persoane3. Danemarca - 107 persoane4. Finlanda - 48 persoane5. Austria - 14 persoane6. Norvegia- 9 persoane7. Italia, Marea Britanie, Belgia si Ungaria - o persoana


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3812 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@marin123 - Tuturor romanilor si sionistului iubitor de "dumnezeu"

...din Dealul Cotrocenilor

Mai ovreiash, daca-tzi imaginezi ca Dumnezeu se ocupa cu alde astea, atunci fa-tzi valijoara si ia drumul celei mai apropiate de casa .... minastiri!
Gaseshti acolo biblia, psaltirile, patericul si toate celalta cartzi bisericeshti care-o sa-tzi lumineze mintea cu privire la ... job-ul full-time al lui Dumnezeu!

Ce legatura are postarea ta absolut lamentabila cu articolul de fond?!?

N-o sa gasitzi niciodata pe listele de la AJOFM-urile din tzara locurile de munca pe care le ocupa romanii care sint cautatzi realmente pt. calitatzile lor profesionale. Intelectuale sau manuale. Marea lor majoritate nu-si gasesc job-urile pe site-urile specializate. Sint chiar cautatzi de angajator direct sau prin metoda ... recomandarii. Romanii au invatzat pina si asta!

Multzi capshunari isi indoaie oasele ca sa faca un ban pentru ca n-au de munca in tzara, nu de ... "dorul" strainatatzii. Iar principalele "motive", examinate la rece, deriva TAMAN din "aderarea" Romaniei la spatziul comunitar european!
Numai prosh/tii nu intzeleg legatura cauza-efect. Mai mult ... defect!
Caci am ajuns ca pt. nishte stupide de vize si libera circulatzie ca sa cascam ochii ca idiotzii in vitrinele din Paris sau Milano am platit...

...DE MILIOANE DE ORI MAI MULT!

Cu virf si indesat: resurse de toate felurile, industrii autohtone bune-proas/te puse pe butuci, agricultura la pamint, importuri masive din produse care faceau pe vremuri exact plusul din visteria tzarii, libertatea economica, independentza tzarii, vericalitatea, ethosul natzional si sufletul unei intregi natziuni!

...CINDVA MINDRA! Sub orice regim...

Azi, mai ovreiash, cu alde ashtia de-alde tine, politruci adinc bassishti si pupatori de conduri cotroceneni, tzara a devenit ceea ce stii si tu da' te faci - pe bani sau din inconshtientza - ca nu intzelegi:

Vasalul saracit si indobitocith de la marginea inceputului de Imperiu Neo-Colonialist European!!!
Slugile si sclavii unui al IV-lea Reich geo-politic si economic!
Numai euglenele verzi nu-si dau seama ca nemtzilor le-au trebuit doua razboaie mondiale ca sa-si inmoaie arogantza si sa priceapa ca-i mai bine sa-tzi faci sclavi cu ... binishorul decit cu tancurile!!!

Shalom, bai cetatzean de ... oroare al Republicii Bassisste din Dealul Cotrocenilor!...

 

indemnati-va copiii sa plece din tara cit mai repede daca ii iubiti!

Romania este o tara profund corupta fara sanse de a deveni o tara normala in urmatorii 100 de ani. Traind in Romania nu realizati dezastrul coruptiei si incompetentei liderilor politici romani care va conduc. In Romania tineretul roman din Romania nu are sansa unui viitor onest! Priviti in jurul vostru: batrinele lichele komuniste si nemernice au distrus totul!

 

Romanul pleaca cat vede cu ochii

Isi ia lumea in cap,munceste oriunde ,pe oricat si considera ca tot este mai mult decat in tara.

 

@vestala, o mica corectie: munceste oriunde,pe oricat de mult!

Sa stii ca am plecat de la o companie la alta pt. o mie de $ in plus pe luna. Poate pt. un roman din Romania o mie de $ in plus pe luna e foarte mult, aici nu e mult si foarte multi colegi mi-au spus: aici ai serviciu sigur, esti apreciat, te duci acolo pt o mie $ pe luna in plus, sa o iei de la capat sa tragi, sa-ti faci un nume...Ma duc, ce sa fac daca ma multumem cu putin, stateam in Romania, eram un bugetar lenes & puturos: asteptam sa treaca luna sa iau banii aia putini....sa ma gindesc de zece ori pina cumpar ceva.

AIUREA ! AICI este Serviciuu' tau ... :)):))

aca ar fi CUM le zici tu, NU ai pierde Vremea pe AICI, pe Forum ...
P'Orma, CEVA NU se potiveste, NICI cu Mana ... :))

Si Io sunt scarbit de Destule Cestii in Romania.
Si Io am "emigrat" intern in Romania, mi-am creat o Lumea a mea, in care am trait GREU, da' LIBER.

Culmea, mai GREU acum, decat la Comunisti ...
dupa Modeluu' Damacratiei TALE.

Care STIE CE fac ASTIA aici si Ori_UNDE in Lume.
Fiecare Tara ARE niste Alde_ASTIA ...
PUSI de Altii de P'Afara ...

Ca AIA care TE platesc pe Maw_Thalicka_Maw ...

Pe ASTEA, pe Magariile Alde ASTORA din Toata, To'arasuu' EM, Lumea si Tarile
LE merge BINE Damacratiilor ...

DE !
NU cred ca SE mai pot vindeca.
Si, cand va veni PLATA, sa ii vaz ...

Deci, NU sunt un Individ care a asteptat Serviciuu, Casa si Penzie ... :)):))

Da' NU imi place sa VAZ si sa AUZ cum Alde Maw_Thalicka_Maw,

NE indemnati sa plecam ca sa NU mai venim ...:)):))
SI, sa OCUPE Diversi ALTZII Tara NOASTRA ...

Aiasta NU se poate, Bheyyiii !

ne invata sa plecam DEFINITIV

Vestalele ... :)):))

Din Antichitate si pana la "Prezentuu' Actual" au avut Pretz BUN la FeciorIIle lor ...

Si, co_lateral SI Chirurgii Reparatori ... :)):))
Aeristi, NU Gluma ...
Asa ca pentru tine, Capsunareala este asa o Distractiune ...
Daniel Defoe ... Autoruu' lu' "Moll Flanders" ... o posibila Vestala Engleza, ca a sarit Stragiuu' la templu, a intrat DIRECT in ... Profesie,

Carte la Moda Acuu' f'o Patru'J de Ani,
scria ca un Lord se amuza sa FACA pe Vizitiuu' ... :)):))
Da' DACA ar fi fost SILIT sa traiasca din Vizitareala, NU ar mai fi fost amuzant ...

Statisticile - arata clar:

Suntem poporul - capsunar!
Suntem o stirpe de eroi!
Ce s-ar face Europa, fara salahori ca noi?!

 

dilica vorbeste in numele tau: esti capsunar si salahor?Bravo!

N-ai facut nimik in viata: ti-a dat pcr-ul casa si servici apoi ai iesit la pensie si scrii versuri inepte pe site-uri; atit! Asta esti! Vai de capu' tau!

Cariera vest ...activitati extraScolare

Elevii romani
...la scoala
... ... tocesc ca fraierii
... ... ... la treapta si bac
...in vacanta
... ... au in cap doar distractie

La asa preocupari :
...viitorul e asigurat
...vest (ue) ...joburi fara diploma.

Meditatii romana si matematica
...exemplu de prostie mioritica
...invata altceva ce se cauta la export ...UE

Vrei o cariera IT vest ...invata programare.
Elaboereaza portofoliu vizibil pe net.
Invata sa programezi grafica 3D interactiva.

... ... ... http://oportun.3x.ro/game/index.html
... ... ... http://oportun.3x.ro/unity_4/index.html

Multi vor o cariera de TOP ...doar medicii reusesc.
Votati cu spor.

 

Oferte bunicele,

Chiar nu m-as da in laturi la o munca de menajera in Germania. 1500 de euro pe luna, sunt banuti. Daca iti ofera casa, masa, chiar ai sanse sa aduni niste bani in cativa ani. Dar cel mai bun post este ala de inginer petrol-gaze in Norvegia. Merita sa te mai apuci de o facultate.

 

Dreaqqcckkuu' a mai văzut ...

Omidoutza Bronetă pe o Platformă Petrolieră in Larguu' Mării Nordului FRIGUROS ...
Desi,
DACĂ stai un Pick si te gandesti LIBER de Blocaje Politicos_Inhibante de Imaginatziuni Far' de Pre_Judecăti ... :)):))

Omiduta, sa-i multumim lui Dumnezeu ca am intrat in UE!

Altfel "era vai de mama capului nostru". In tarile din UE ,unde romanii migreaza, de bine de rau,daca muncesti cinstit poti castiga destul de bine pentru un trai decent.In Romania castiga bine numai politrucii corupti, care au reusit sa dubleze numarul de parlamentari si de ministrii pe seama suportarii de cheltuieli de catre cei multi si obediti.Avem nevoie de schimbare, dar cine sa o faca? Shalom

schimbarea o face poporul care doarme !

atunci cand voteaza !

omiduta:inNorvegia minimul impozit e 40% din salariu primit!!!

Am un prieten care lucreaza in oil&gas pe o platforma din Norvegia; are 10,000.00Euro/luna salariu si ii iau Norvegienii 4,000.00Euro/luna impozit!!! Foarte mare atentie: el nu este Norvegian!! Norvegia nu face nimik pt. el!! Are asigurare de sanatate platita de StatOil dar: nu pensie, nu scoala gratis pt. copii, nu asigurare de viata, absolut nimik!! Preturile sunt: un iaurt mic=1.5Euro, un kil de mere=3Euro, etc. In Norvegia singura hrana ieftina: peste prajit cu cartofi prajiti! Asa ca la pomu' laudat, sa nu te duci cu sacu'!! Norvegia e o tara minunata, NUMAI pt. Norvegieni!! Pe tine te-ar incinta 6,000.00Euro/luna, da cind vezi ca iti "trage" 4,000.00Euro/luna MOCA!! simti ca inebunesti!! Atentie! In Norvegia nu merge sa "tepuiesti" de plata taxelor ca in Romania!!

nu este vb numai de locul de munca

dar si de DECENTA .
Din pacate in Romania nu exista decenta fata de cetatean ;
institutiile sunt impertinente , se comporta identic ca Ponta : iti fac necazuri si daca te tin curelele , poate iti recapeti ceva din paguba ....

Nu mai spun de halul in care se comporta patronii in Romania ...

Mai degraba

de ce pleaca romanii sa munceasca in alta tara , motive sunt destule, 1 guvernantii au avut grija sa rada aproape toate locurile de munca, 2 salariile sunt f mici ,3 locurile de munca sunt destul de nesigure in romania ! la urmatoarele alegeri indiferent care ar fi ele , romanii trebuie sa spuna ajunge , nu avem cu cine vota !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor