Romani in lume: Mai bine codas in Anglia, decat inginer la tine in tara

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 10 August 2011, ora 12:23
55299 citiri
Romani in lume: Mai bine codas in Anglia, decat inginer la tine in tara
Foto: Ziare.com

Pus in fata unei alegeri grele legate de viitorul sau, tanarul inginer Valentin Mihaila din Sibiu a dat Romania pe Marea Britanie. Nu o duce prea bine nici acolo, dar ii este mai bine decat in propria tara.

"Am plecat din Romania pentru ca totul se duce de rapa. Acolo am absolvit facultatea de inginerie la Sibiu, iar specialitatea mea este de inginer diplomat. Cu un salariu de inginer de sub 2.000 de lei nu poti decat sa cumperi mancare si sa platesti facturile. Orice alta achizitie presupune un efort major sau o atenta planificare a bugetului", ne-a declarat Valentin, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Ziare.com. Ca si altele, povestea sa face parte din serialul "Romani in lume" inceput de publicatia noastra, cu cateva zile in urma.

Lovitura finala a venit atunci cand si-a dat seama ca din salariul sau nu-si poate lua o casa oricat de mica nici prin progamul guvernamental "Prima Casa".

La inceput, ca orice inceput in afara, viata nu a fost prea roz, dar surprizele placute le poti avea la orice pas facut daca stii sa profiti. Acesta spune ca, in prima faza, nu a gasit nimic de munca, dar a avut noroc cu proprietarul casei in care locuia, cu chirie, si care avea nevoie de cineva care sa realizeze pentru el site-uri, in principiu, plus munca de birou.

Cum au reactionat parintii si prietenii si iubita eventual cand le-ai spus ca pleci?

Parintii chiar m-au impins sa plec, mai ales ca mama mea a fost plecata 8 ani in Italia si stia diferenta dintre o tara europeana si Romania. Unii prieteni mi-au urat noroc si succes si m-au sustinut, iar altii mi-au zis ca o sa ma intorc repede, ca nu stau lucrurile asa cum cred eu si-mi imaginez. Dar m-am facut ca nici nu aud. Am plecat din Romania cu putini bani, 1.000 de lire. Chiria m-a costat 350 de lire. Am platit-o pentru primele doua luni, iar restul banilor i-am avut de cheltuiala. Asa a fost inceputul.

Prima luna in Anglia?

Prima luna in Anglia a fost destul de dificila. Totul este altfel, aici. Oameni diferiti, curatenie, reguli. Tot ce vezi este facut sa ajute omul, incepand de la semnele de circulatie pana la amenajarea parcurilor. Este o tara frumoasa. Dar depinde in ce parte a Angliei traiesti sau vizitezi. Unde sunt eu, in nord, este mai bine. Dar Londra este diferita. Sunt zone in care este mai bine sa nu intri.

La inceput m-am simtit cumva ca un outsider, pentru ca nu stiam sa ma descurc, cu lucrurile simple, tocmai pentru ca totul era ceva nou pentru mine. Nu stiam cum se merge cu autobuzul, cum se incarca o cartela de telefon. Toate astea numai din cauza limbii.

Cum te-ai descurcat cu limba, avand in vedere multele accente pe care le au englezii?

Una este sa vorbesti acea limba engleza pe care am invatat-o noi la scoala si am auzit-o la televizor si cu totul altceva este sa o vorbesti traind intre englezi. Au o multime de accente, intelegi destul de greu anumite cuvinte si expresii. A trebuit sa mai adaug multe cunostinte la engleza pe care o vorbeam deja. Totul se invata cu timpul. Acum nu mai am probleme de acomodare, dar mi-a trebuit un an sa ma adaptez. Acum am devenit cursiv in limbaj, ceea ce este foarte important.

Primul job ca roman in Anglia

Am ajuns in Anglia acum un an si 2 luni. In privinta locului de munca - nu am inceput sa lucrez dintr-o data. Proprietarul casei in care locuiesc este un englez ce detine o afacere cu imobiliare. Din prietenie l-am ajutat cu niste lucruri legate de Internet si birotica. Multumit de ajutorul meu, am cazut amandoi de comun acord sa-l ajut in continuare, dar pe bani. Avea nevoie de site-uri si de mantenanta pentru ele, plus munca de birou, promovare etc.

Acum am inceput sa lucrez si pentru inca o firma. Salariul meu este mic in comparatie cu cel minim in Anglia, dar nu mai trebuie sa platesc cheltuielile ce tin de casa, unde am confort sporit. Imi place munca asta, mai ales ca nu depind de un program strict. Sunt zile in care, daca vreau doar sa ma plimb, sa fac o excursie undeva, atunci o fac. Iar lucrul nu inseamna mai mult de 3-4 ore pe zi.

Cheltuiesc atat cat poate cheltui un barbat singur si imi permit sa pun deoparte 250 de lire pe luna. Eu imi doresc sa ajung sa-mi permit sa pun 1.000 de lire deoparte, dar deocamdata este perfect pentru mine. In fond, sunt aici de doar un an, nu le pot face pe toate dintr-o data.

Imaginea romanilor?

Nu am avut probleme ca sunt roman, nimeni nu te priveste ciudat daca esti strain, nu exista chestia cu "imaginea romanilor". Multi nici nu stiu unde e pozitionata Romania, nu au idee de noi, nu stiu cat de prapadita e. Are mai multa relevanta daca le spui ca esti din Transilvania, le place, imi place si mie sa spun asta. Dar despre Romania media engleza spune doar asta - Basescu, cel mai idiot presedinte.

Referitor la faptul ca a ironizat monarhia si desconsidera un rege, apoi ca a avut tupeul sa se rasteasca la rusi. Cat de dobitoc sa fii sa spui, ca si presedinte de stat, ca daca ai fi fost Antonescu ar fi invadat si el Rusia? La stirile de televizune si in presa scrisa l-au facut praf. L-au nominalizat intr-un top al celor mai slabi presedinti ai prezentului. Atunci ti se face rusine ca esti venit din Romania.

In Anglia nu sunt problemele ce exista in Italia si Spania, legate de tigani si romani infractori. Nu am auzit povesti grave despre romani implicati in violuri, crime si alte nenorociri. Tin minte ca am auzit, in schimb, de ceva arestari pentru fals in acte. Era vorba de vreo 5 romani, femei si barbati, prinsi cu plase pline de pasapoate false.

Ce te-a influentat cel mai mult sa pleci din Romania?

Nu pot spune ca am o viata usoara. Fara prieteni, fara locurile din Sibiu, cu care m-am obisnuit atatia ani. Sunt momente foarte grele cateodata, dar realizez ca numai cu un efort se poate schimba ceva in viata mea si ca in Romania nu aveam un viitor prea fericit. Dar nici nu se pune problema de a ma intoarce, nu imi pare rau ca am plecat.

Ca inginer proiectant castigam acolo doar 18 milioane de lei pe luna. Ultima picatura care a umplut paharul a fost episodul "Prima Casa". O gramada de timp am pierdut cu chestia asta. Gasisem "cutii de chibrituri" la 30.000 de euro, iar rata la casa era undeva la 12 milioane de lei pentru 25 de ani. La salariul pe care il aveam eu, normal ca nu mi-au aprobat creditul. Atat de scarbit am fost realizand ca efectiv nu ma pot misca, nu pot da inainte, incat mi-am dorit sa plec urgent din tara.

Dupa 10 luni de stat in Anglia m-am intors acasa, pentru o luna si jumatate, pentru a-mi incheia socotelile. A fost dezamagitor. Am gasit oameni rai, incruntati, maniosi pe ceva, schimonositi, salbaticiti. Practic am gasit aceeasi Romanie, dar lucrurile urate, murdare la propriu, au iesit si mai tare in evidenta. Nu cred ca vom ajunge vreodata la un nivel apropiat de cel al restului Europei. Nu ma refer la tehnologie. Da, se fura si aici, se intampla nenorociri, dar oamenii sunt altfel. Au bun simt, atat. Iar media este de alt nivel. Englezii au intr-adevar persoane publice. Televiziunile nu promoveaza domnisoare gen "blonda-nu-stiu-cui", nu vezi emisiuni "pacatoase".

Esti sau nu un "tradator de neam"?

M-au intrebat niste tineri din Romania, viitori absolventi de facultate, ce sfat le-as da. Daca sa stea in Romania, sa se zbata sa reuseasca sau sa plece din tara. Le-am spus si lor, spun si celor care isi pun problema asta. Daca nu vreti sau nu sunteti oameni care sa fure, atunci plecati sa munciti in alte parti. Altfel, pierdeti sansa, pe care acum o avem, de a evolua si a face ceva cu viata noastra.

Eu, daca as fi avut posibilitatea si conjunctura de a pleca, mai devreme, as fi facut-o demult, chiar imi pare rau ca nu am plecat mai devreme. Nu ma simt "tradator de neam si patrie". Romanilor de acasa le doresc sa fie sanatosi si spor la lupta. Nu vreau sa mai bag bani in Romania, taxe si impozite. Am avut noi ghinionul de a ne naste in Romania, dar singurul lucru bun a fost ca ne-a ajutat sa vedem cum e cand e rau.

Cei care au impresia ca este usor sa pleci se insala. Este mult mai greu sa pleci decat sa ramai slugarnic la toti parvenitii de patroni care incearca sa se imbogateasca peste noapte si sa lingusesti ca sa nu fii primul dat afara cand incepe criza. Nu poti trai in Romania sperand ca o sa ai o pensie. Nimeni nu iti garanteaza nimic. Si trebuie sa ai mare noroc sa mai prinzi varsta pensionarii.

Da, imi este dor de Romania, atunci cand ma gandesc la oameni si locuri dragi, dar vad ca multi dintre ei inca se chinuie sa supravietuiasca, asta imi aduce aminte de ce sunt aici.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#inginer Romania, #Anglia loc munca , #munca strainatate