Romania si-a pierdut mintile din cauza saraciei si coruptiei. La propriu

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 22:00
22013 citiri
Romania si-a pierdut mintile din cauza saraciei si coruptiei. La propriu
Foto: Ziare.com

De cand Romania s-a alaturat Uniunii Europene, in urma cu 10 ani, milioane de romani au emigrat in cautarea unor oportunitati mai bune de munca si de trai.

Pe masura ce multi au plecat in Occident pentru perspective mai bune, in tari precum Marea Britanie, Germania, Italia sau Spania, in Romania s-a produs un fenomen care este descris deseori ca "exodul creierelor", scrie Stephen McGrath, intr-un articol pentru Forbes, despre cum incearca tara noastra sa contracareze aceste plecari.

Autorul noteaza ca efectele plecarii din Romania a celor educati sau foarte competenti sunt simtite puternic in tara.

Chiar daca Romania se poate mandri acum cu una dintre economiile europene cu cea mai rapida crestere, amestecul sau problematic de populatie imbatranita si aflata in scadere, pe de o parte, si migratia tinerilor competenti, pe de alta, este de asteptat sa adauge o presiune serioasa asupra unor sectoare precum sistemul de sanatate si cel al pensiilor.

Pe scurt, scrie McGrath, Romania are nevoie sa-si atraga inapoi acasa "creierele" din strainatate.

Cum vrea statul sa opreasca plecarile

De exemplu, sistemul haotic de sanatate este unul care a fost afectat negativ de exodul creierelor. In ultimii ani, mii de angajati din sistemul medical s-au mutat in tari mai dezvoltate ale UE, pentru salarii si conditii de munca mai bune.

Faptul ca pot castiga de pana la zece ori mai bine in strainatate a dus la un deficit serios de personal in spitalele romanesti. Aproape 20.000 de astfel de angajati au plecat din tara din anul 2007.

Intr-o incercare de a-i atrage inapoi pe unii dintre cei 3,5 milioane de romani care traiesc si lucreaza in UE, anul trecut fusese lansat un program guvernamental care oferea granturi de pana la 50 de mii de euro pentru investitii in tara noastra, dar si consiliere in afaceri, fiecarei persoane care vrea sa se intoarca si sa-si inceapa propriul business in tara noastra.

"Aceasta este o solutie grozava pentru exodul de creiere cu care se confrunta Romania de ceva timp", spune Livia Popa, manager de finante la multinationala TH Real Estate.

Tousi, desi unii cred ca o asemenea masura ar putea avea ceva succes si ar fi o oferta tentanta pentru unii dezvoltatori romani care traiesc in afara tarii, este totodata privita cu scepticism din cauza birocratiei tarii.

"Procesul accesarii fondurilor trebuie sa fie foarte simplu si sa nu implice prea multa birocratie, altfel ar putea avea efectul opus", spune Vlad Ciurca, cofondator la Techsylvania, unul dintre cele mai mari evenimente tech din Europa de Est.

Acesta este de parere ca, "avand in vedere costurile mai mici ale infiintarii unei companii in Romania, ar putea fi un punct de inceput foarte bun pentru antreprenori".

Totodata, Ciurca a adaugat ca "oamenii-cheie din guvern ar trebui sa fie mult mai prezenti in initiativele care sustin antreprenorii".

Alte initiative guvernamentale care sa ajute la oprirea exodului de creiere au fost scaderea taxelor pentru angajatii din IT, in incercarea de a-i pastra in tara si de a atrage investitii.

Coruptia, unul dintre motivele principale ale exodului

Romanii care au emigrat in Occident au trimis in tara, in primele sase luni ale anului 2014, nu mai putin de 1,9 miliarde de dolari, devenind efectiv cel mai mare investitor al tarii, bani care ajuta la reducerea saraciei si la cresterea puterii de cumparare, fortand astfel o crestere a salariilor.

Insa Ciurca mai crede ca guvernul ar trebui sa creasca si sa sustina muncitorii competenti inainte ca acestia sa decida sa-si faca bagajele si sa plece.

Insa nu este usor sa-i atragi inapoi pe cei care sunt plecati, chiar si cu aceste masuri. Unul dintre motive il reprezinta coruptia din Romania - una dintre cele mai corupte tari ale UE. In ciuda actiunilor anticoruptie din ultimii ani, romanii au in continuare o profunda neincredere in guvernul lor.

Autorul articolului aminteste si despre protestele din Bucuresti si din tara, din acest weekend, fata de ordonantele de gratiere si de modificare a Codurilor Penale.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#exod creiere Romania, #masuri oprire exod creiere, #contracarare exod creiere, #emigranti romani exod creiere , #munca strainatate