Romanii au interzis inca un an pe piata muncii din Spania

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 19:57
3418 citiri
Romanii au interzis inca un an pe piata muncii din Spania
Foto: Arhiva

Guvernul spaniol a decis, iar Comisia Europeana a aprobat, prelungirea cu inca un an a restrictiilor de acces pe piata muncii din Spania, pentru lucratorii romani, dupa cum informeaza vineri un comunicat transmis de Ambasada Romaniei de la Madrid.

Pe baza asigurarilor ferme primite de la autoritatile spaniole de resort, misiunea diplomatica precizeaza ca in 2013 nu vor fi introduse cerinte noi sau conditii specifice diferite de cele solicitate pana in prezent pentru reglementarea accesului cetatenilor romani pe piata spaniola a fortei de munca.

Spania a solicitat Comisiei Europene aprobarea prelungirii restrictiilor, iar executivul comunitar a aprobat cererea guvernului spaniol la 21 decembrie.

Restrictiile in vigoare de la 22 iulie 2011 se vor aplica si in cursul anului 2013, respectiv pana la 31 decembrie 2013, data la care expira perioada tranzitorie pentru accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata muncii din toate tarile membre UE.

Pe scurt, romanii care la data mentionata nu figurau inregistrati ca angajati, someri sau in cautarea unui loc de munca au nevoie de autorizatii de lucru pe piata fortei de munca din Spania.

Aceasta masura, aplicata cu caracter exceptional, a fost motivata de autoritatile spaniole exclusiv pe seama situatiei de o gravitate fara precedent ce se inregistreaza pe piata fortei de munca din Spania.

Ambasada Romaniei de la Madrid informeaza, pe baza asigurarilor ferme primite de la autoritatile spaniole de resort, ca in 2013 nu vor fi introduse cerinte noi sau conditii specifice diferite de cele solicitate pana in prezent pentru reglementarea accesului cetatenilor romani pe piata spaniola a fortei de munca.

Asadar, este vorba de extinderea cu un an a aplicarii regimului de restrictionare deja existent (in vigoare de la 22 iulie 2011), nu de introducerea unui nou regim de restrictii.

Pe de alta parte, Ambasada semnaleaza faptul ca romanii trebuie sa sesizeze orice posibile cazuri de aplicare necorespunzatoare a prevederilor restrictiilor.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#romani interzis munca Spania, #restrictii romani spania , #munca strainatate