Studiu alarmant: Aproape 80% dintre tinerii romani vor sa lucreze in strainatate (Infografic)

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 23:21
6364 citiri
Studiu alarmant: Aproape 80% dintre tinerii romani vor sa lucreze in strainatate (Infografic)

Aproape 80% dintre tinerii romani vor sa lucreze in strainatate, in special din cauza salariilor prea mici din tara, arata un studiu recent.

Astfel, 51% dintre cei chestionati au un loc de munca, dintre care 10% in strainatate, in timp ce 73% dintre respondenti au un nivel mediu al asteptarilor salariale cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro pentru munca prestata in afara tarii, potrivit comunicatului remis de SmartDreamers redactiei Ziare.com.

Motivatii si obstacole in cautarea unui loc de munca in strainatate

Conform studiului, 78% dintre tineri sunt determinati sa plece peste hotare din mai multe motive: fie pentru a-si mari veniturile, fie pentru a face diverse achizitii de bunuri sau chiar pentru a investi intr-o afacere.

De asemenea, 22% dintre ei pun pe primul plan aspectele extra financiare, cum ar fi dezvoltarea personala si educatia copilului.

In strainatate, cel mai mare obstacol intalnit in cautarea unui loc de munca este faptul ca nu isi permit, din punct de vedere financiar, sa caute la fata locului.

Urmatoarele doua dificultati semnalate sunt numarul mic al locurilor de munca si experienta profesionala redusa.

O alta problema in gaƒsirea unui loc de munca in strainatate, semnalata de 11% dintre respondenti este discriminarea. Si oferta salariala mica sau plafonarea profesionala reprezinta cele mai putin intalnite obstacole.

Diferentele dintre Romania si strainatate

Diferentele cele mai mari, intalnite in raportul Romania versus strainatate se regasesc la asteptarile financiare si cele de dezvoltare personala.

Obstacolul "salarii prea mici" a fost semnalat pentru piata muncii din Romania de catre 32% dintre respondenti, versus 8% care au intampinat salarii prea mici in cazul locurilor de munca din strainatate.

In timp ce 16% dintre respondenti nu aleg un loc de munca in Romania datorita plafonarii profesionale, versus 6% care l-au mentionat ca si criteriu pentru locurile de munca din strainatate.

Romanii talentati, "mita" pentru atragerea investitorilor straini - Interviu

Cheltuirea / investirea economiilor si planuri de viitor

Dintre cei care ar reusi sa-si puna niste bani deoparte in urma muncii depuse in strainatate, 59% s-ar intoarce in tara, iar 41% s-ar stabili peste hotare. Jumatate dintre tineri ar opta pentru achizitia unui bun (casa sau masina), iar jumatate ar investi banii intr-o afacere.

Dintre cei care s-ar intoarce in tara, sunt mai multi cu 11% cei care ar investi banii acumulati intr-o afacere, in detrimentul celor care i-ar investi intr-o casa sau o masina.

Rezultatele studiului releva faptul ca un numar dublu al tinerilor se asteapta ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii castigati sa aiba succes mai degraba in Romania, decat in strainatate.

Studiul a fost realizat in perioada 1-10 iulie 2013, de catre SmartDreamers, pe un esantion format din 1.500 de tineri, 500 cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, iar 1.000 dintre ei incadrandu-se in intervalul 24-30 de ani.

Scopul studiului a fost identificarea obstacolelor si asteptarilor pe care le au tinerii privind piata muncii din Romania si din strainatate.

C.P.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...