Tari in care chiar merita sa fii somer

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 18:41
22385 citiri
Tari in care chiar merita sa fii somer
Foto: studentie.ro

Exista state in care somajul poate fi privit cu detasare. In Romania, din pacate, somerul nu beneficiaza de o suma direct proportionala cu suma cotizata in decursul timpului. Statul iti arunca vreo 500 de lei si apoi esti numit pomanagiu.

Sunt locuri insa in care ajutoarele pentru someri sunt mult mai mari decat la noi, atenuand astfel socul unei demiteri de la locul de munca. Iata mai jos o lista cu zece tari in care chiar merita sa fii somer:

10. Islanda. Compensatia pentru pierderea locului de munca este de aproape 71 la suta din salariul primit inainte de concediere. Acest procent poate ajunge pana la 90 la suta pentru familiile cu venituri mici, care au in componenta doi sau mai multi copii, scrie Investor.

Ajutorul de somaj include si o suma pentru inmormantare, tratament dentar si alocatie pentru intretinerea copiilor sub 12 ani. Au drept la ajutor de somaj salariatii care au lucrat in mod legal pe teritoriul Islandei cel putin trei luni inainte de concediere. Acest ajutor financiar poate fi mentinut pe o perioada de cel putin trei ani.

9. Germania. Nemtii primesc, in medie, 72 la suta din salariu, dupa ce au fost concediati . Ajutorul de somaj se acorda pe o perioada de un an, dar poate fi prelungit in cazul tinerilor absolventi. Pentru familiile in care ambii parinti sunt in somaj, partea financiara poate fi ajustata pana la 92 la suta din salariul de baza aferent fiecarui membru in parte.

In plus, se acorda ajutor pentru intretinerea locuintei si pentru incalzire. Pentru a avea dreptul la somaj, cetatenii trebuie sa fi lucrat cel putin 12 luni in ultimii trei ani. Cei care primesc astfel de ajutoare trebuie sa-si arate disponibiliatea pentru a fi reincadrati in campul muncii si fata de cursuri de reconversie profesionala.

Fortele teritoriale de munca propun somerului, in primele patru luni, diverse variante care sa se potriveasca cu specializarea sa de baza. Daca in aceste patru luni nu se gaseste o solutie in aceste sens, somerul este obligat sa se recalifice in alt domeniu.

8. Danemarca. Scandinavia (Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda), este o regiune cunoscuta pentru darnicia si marinimia aratata fata de someri. Acesta este si motivul pentru care Peninsula Scandinavica resimte o asa-numita criza a "dependentilor de ajutoare bugetare", pentru ca oamenii nu sunt motivati sa-si gaseasca de lucru.

In Danemarca, somerii primesc in medie 72 la suta din salariul de baza anterior concedierii, iar ajutorul poate fi platit pe o perioada de peste patru ani. Asistenta pentru someri poate sari la 93 la suta in cazul in care ambii capi ai familiei si-au pierdut locurile de munca.

Ajutorul de somaj este completat si de alte asistente ale statului precum cea acordata pentru subventionarea cheltuielilor cu chiria. Interesant este ca, spre deosebire de alte tari unde contributiile la bugetele sociale sunt obligatorii, in Danemarca acestea sunt voluntare.

7. Olanda. Rata medie pentru compensarea pierderii locului de munca se ridica la 73 la suta din salariul de baza, aceasta suma fiind acordata pentru o perioada de 18 luni. In familiile cu venituri mici, aceste ajutoare financiare pot creste pana la 87 la suta din salariu. Pentru a putea beneficia de asistenta, concediatul trebuie sa fi lucrat cel putin 26 din ultimele 36 de saptamani care au precedat pierderea locului de munca.

In unele profesii liberale, aceasta cerinta poate fi modificata, numarul saptamanilor obligatorii de munca putand deveni mai mic.

6. Slovenia. Surprinzator, aceasta tara ex-iugoslava ofera un sistem compensatoriu extrem de generos. Astfel, somerii primesc in medie 74 la suta din salariul de baza, iar indemnizatia este platita timp de doi ani. Ajutorul de somaj se acorda doar celor care au lucrat cel putin 12 luni din ultimele 18 precedente concedierii.

5. Franta. Compensarea medie de care beneficiaza somerul francez se ridica la 74% din salariul de baza. Ajutorul de somaj poate fi acordat pe o perioada maxima de 23 luni. Se acorda sprijin financiar suplimentar pentru cei care au in ingrijire unul sau mai multi copii sub varsta de 12 ani.

Calculul acestei alocatii suplimentare se face pe baza veniturilor inregistrate de ambii parinti, ajungandu-se astfel la plata unor sume destul de substantiale. Firmele sunt obligate sa anunte concedierea angajatului cu doua luni inainte, iar dupa acest proces compania este obligata sa-i plateasca somerului compensatii pentru urmatoarele patru luni. De-abia dupa aceea, statul isi intra in rolul de parte asiguratoare.

4. Elvetia. Ajutorul financiar acordat somerilor atinge in Tara Cantoanelor un procent de 82% din salariul de baza. In unele cazuri, aceste sume pot atinge 89 la suta din salariu, daca ambii capi ai familiei se afla in perioada de somaj. Guvernul acorda ajutor finaciar pentru acoperirea costurilor reprezentand chiria, precum si deduceri pentru serviciile medicale de baza.

De asemnea, se acorda o indemnizatie suplimentara pentru familiile care au in ingrijire copii sub 12 ani. Firma trebuie sa-si anunte angajatul despre o eventuala concediere in termen de una pana la 3 luni, iar companiile trebuie sa acorde plati compensatorii in cuantum de 2,5 salarii, indiferent de perioada pe care angajatul a petrecut-o in locatia respectiva.

3. Letonia. Suma care-i revine unui somer este egala cu 83 la suta din salariul de baza. In cazul in care ambii membri ai familiei trec prin aceasta perioada de somaj, procentul poate ajunge pana la 94% din salariu. Letonia se diferentiaza de celelalte state mentionate mai sus prin faptul ca familiile fara copii primesc ajutoare de somaj mai mari.

2. Portugalia. Din punct de vedere tehnic, conditiile oferite somerilor sunt similare cu cele din Letonia, insa Portugalia a fost clasata pe locul doi datorita stimulentelor financiare pe care le primesc familiile care au in intretinere copii sub 12 ani.

Mai mult decat atat, Portugalia are o politica clara in ceea ce priveste fidelitatea angajatului fata de compania in care lucreaza. Pentru un angajat care a lucrat intr-o companie 9 luni consecutiv, aceasta trebuie sa-i plateasca sume compensatorii pentru o perioada de trei luni, in cazul concedierii. In cazul celor care lucreaza 20 de ani neintrerupt intr-o firma, aceasta trebuie sa-i asigure celui concediat o remuneratie stabila pe o perioada de 20 de luni de la data incetarii contractului de munca.

1. Luxemburg. Este locul cel mai potrivit pentru pierderea locului de munca. In micutul stat veti primi 84,2% din salariu de baza avut inainte de momentul concedierii. Aceasta suma se acorda pentru o perioada de 1 an. Pentru familiile cu venituri scazute, in care ambii membri sunt someri, acest procent sare la 93 la suta.

Pentru a obtine ajutorul de somaj trebuie ca cel concediat sa fi lucrat cel putin 16 saptamani din cele 26 precedente concedierii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#someri Europa Romania, #somaj criza, #ajutor somaj , #munca strainatate
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Obsesia Basescu ; de fapt , obsesia pe care vor astia s-o induca in populatie . Vedeti ca aveti ministru al muncii . Vedeti ca sunt niste legi facute de parlamentari .