Tarile UE aproape au ajuns la un acord privind angajatii detasati: Ce inseamna asta pentru salariile romanilor

Marti, 24 Octombrie 2017, ora 08:30
10316 citiri
Tarile UE aproape au ajuns la un acord privind angajatii detasati: Ce inseamna asta pentru salariile romanilor

Majoritatea ministrilor Muncii din statele UE au ajuns luni seara la un acord pe tema modificarii reglementarilor comunitare privind angajatii detasati, un subiect major de disputa intre tarile membre.

Disputa se leaga de reglementarile ce permit unei companii dintr-un stat al Uniunii Europene sa detaseze temporar angajati intr-o alta tara din Blocul comunitar, astfel acestia putand beneficia de un salariu mai mare decat ar lua in tara de origine, dar totusi mai redus decat cel primit de angajatii autohtoni.

La nivel practic, un angajat detasat este platit cu salariul minim din tara in care este trimis sa lucreze, dar contributiile sale sociale sunt achitate in tara de origine.

Rezultatul este ca salariatii detasati in Occident din tari est-europene genereaza pentru angajatori costuri mult mai mici, fiind preferati de companii, de aici aparand acuzatii de dumping social.

Dupa aproximativ 12 ore de negocieri intense intre ministrii reuniti la Luxemburg, cele mai multe state UE au ajuns la un compromis ce prevede limitarea la maxim 18 luni a duratei detasarii si introducerea unui perioade de tranzitie intre negocierea acordului final si intrarea in vigoarea a noilor reglementari.

In urma acestui compromis, proiectul de reforma urmeaza sa fie trimisa Parlamentului European unde probabil vor aparea si alte modificari.

Ministrul olandez al Muncii a laudat acordul spunand ca toti angajatii merita protejati de competitia neloiala, in timp cel omologul sau ungar a declarat ca textul final este prea vag si lasa prea mult loc de interpretare.

Desi reprezinta doar o mica parte din forta de munca din Uniunea Europeana, problema angajatilor detasati a devenit un subiect de disputa intre statele membre mai bogate din vestul Europei si cele mai sarace din estul Blocului comunitar.

Ministrii care s-au opus acestui acord au fost cei din Polonia, Ungaria, Letonia si Lituania, in timp ce oficialii din Marea Britanie, Irlanda si Croatia s-au abtinut.

Restul ministrilor s-au aratat favorabili compromisului, a precizat ministrul de profil din Estonia, tara care asigura in acest moment presedintia prin rotatie a UE.

In luna august, in cursul unui turneu in Austria, Bulgaria si Romania, Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a denuntat reglementarile comunitare privind angajatii detasati, considerandu-le o tradare a principiilor Uniunii Europene, argumentand ca alimenteaza populismul.

"Piata comuna europeana si libera circulatie a angajatilor nu au rolul de a crea concurenta in materie de reglementari sociale", a declarat liderul francez, adaugand ca "exact aceasta situatie alimenteaza populismul si erodeaza increderea in proiectul european".

Aproape 300.000 de angajati detasati sunt activi in Franta, dintre care peste 30.000 sunt romani.

De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in anul 2007, numarul salariatilor romani detasati in Franta a crescut de la 2.600 la 30.594 (potrivit datelor pe 2015).

Pe de alta parte, aproximativ 140.000 de cetateni francezi lucreaza ca angajati detasati in alte state ale Uniunii Europene.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...