Ziare.com

Veste buna pentru romanii care vor sa lucreze in strainatate

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 22:14

   

Veste buna pentru romanii care vor sa lucreze in strainatate
Agentii de ocupare a fortei de munca nu vor mai putea percepe tarife de mediere, comisioane, garantii sau orice alte taxe de la cei care solicita locuri de munca in strainatate si vor fi obligati sa incheie toate contractele si in limba romana, potrivit unui proiect de lege elaborat de MMFPSPV.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

Una dintre cele mai importante modificari se refera la interzicerea perceperii de catre agentii de ocupare a fortei de munca de la solicitantii locurilor de munca a unor tarife de mediere, comisioane, garantii sau orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport, in contextul efectuarii serviciilor de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate.

De asemenea, este interzisa si perceperea unor sume de bani pentru operatiuni conexe sau accesorii medierii.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Agentii de ocupare a fortei de munca sunt cei care desfasoara activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care solicita sa lucreze pe baza ofertelor ferme de locuri de munca transmise din strainatate de persoane juridice sau fizice, in calitate de angajator, sau de parteneri de mediere straini.

In situatia interpunerii unor parteneri de mediere straini, intre agentul de ocupare a fortei de munca si angajatorul strain, obligatiile stabilite prin proiectul de act normativ si de contractul de mediere pentru agent se mentin pana la incheierea de catre persoana mediata a contractului individual de munca.

"Interpunerea partenerilor de mediere sau a altor categorii de intermediari romani, intre agentul de mediere roman, persoana mediata si angajator este interzisa", se arata in proiect.

Activitatile de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate constau, in principal, in:

- constituirea unei baze de date privind solicitantii de locuri de munca si ofertele ferme de locuri de munca in strainatate;

- identificarea locurilor de munca oferite de angajatori din strainatate sau de parteneri de mediere straini;

- publicarea locurilor de munca si a conditiilor de ocupare a acestora pe pagina web a societatii;

- preselectia sau selectia candidatilor;

- procesarea documentelor solicitantilor locurilor de munca din strainatate;

- intreprinderea oricaror demersuri pentru angajarea persoanelor selectate pe locurile de munca oferite.

Pentru activitatea de mediere a angajarii, agentii de ocupare vor fi obligati sa incheie in forma scrisa, cu cetatenii romani care solicita sa lucreze in strainatate, numai contracte de mediere.

Perceperea unor sume pentru operatiuni conexe sau accesorii medierii este interzisa, se arata in proiectul de act normativ pus in dezbatere publica.

Ce operatiuni conexe sau accesorii medierii nu pot fi taxate

Astfel de operatiuni pot fi traduceri de acte, consultanta si indrumare pentru angajare, sprijin pentru redactarea unor documente necesare angajarii (curriculum -vitae, scrisoare de intentie sau de motivatie) sau examinare medicala si psihologica.

Alte operatiuni sunt testarea aptitudinilor si abilitatilor, preselectia, instruirea si formarea sau orice alte activitati in legatura cu angajarea sau cautarea unui loc de munca.

Pentru a putea desfasura activitatea de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate, agentii de ocupare a fortei de munca trebuie sa indeplineasca cumulativ mai mult multe conditii:

- sa fie inregistrati la ITM in a carui raza teritoriala isi au sediul;

- sa aiba incheiate cu persoane juridice/fizice ce au calitate de angajator, sau parteneri de mediere straini, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca;

- sa dispuna de spatiul si dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;

- sa aiba incadrat in munca personal care face dovada experientei in recrutare de personal.

Proiectul mai prevede ca dupa inregistrarea la ITM, agentii de ocupare a fortei de munca vor organiza o baza de date care sa cuprinda ofertele ferme de locuri de munca din strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a locurilor de munca si datele de identificare ale solicitantilor locurilor de munca, precum si datele referitoare la calificarile si aptitudinile acestora.

In ceea ce priveste ofertele de locuri de munca, trebuie precizate, printre altele, datele de identificare ale angajatorului, durata ofertei, functia, meseria sau ocupatia si tariful orar, salariul lunar, moneda in care se efectueaza plata.

Pentru tarile in care contractele individuale de munca se incheie in forma scrisa, agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura incheierea acestora si in limba romana, inainte de plecarea salariatului din Romania.

De asemenea, agentii au obligatia de a pastra, la sediul social sau la sediile secundare, o copie in limba romana a contractului individual de munca, pe care il vor pune la dispozitia inspectorilor de munca.

Agentii care nu respecta prevederil legale vor putea fi sanctionat cu amenzi cuprinse intre 3.000 si 20.000 de lei sau chiar cu retragerea certificatului de inregistrare si imposibilitatea desfasurarii activitatii pentru o perioada de doi ani, in cazul in care legislatia este incalcata in mod repetat.

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana in 16 iulie.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 12446 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Povesti, povesti, povesti... Ca si mediatorii-căpuse ale Justitiei

și mediatorii-căpușe ale Muncii nu fac decat să dubleze costurile pentru cei care sunt obligati să apeleze la acești intermediari odioși!

 

totio securistii pe care nu i-a dus mintea

sa fie judecatori , procurori sau avocati
s-au facut mediatori .

Unii sunt mediatori ... dar au alte legitimatii la purtator ....

Veste buna?

Asta e vestea buna? de ce nu face rromanika nimic pentru romanii sa ramana in tara, sa nu mai faca foamea in romania, sa nu mai fie populatia flamanda si saraca? vad ca tot faceti alegeri dar romanul e fomist , sarac si fara coloana vertebrala, o sa ple toti romanii afara, ce ar faca bine romanii plecati la munca afara sa se stabileasca sa ramana acolo sa nu mai trimita banii in romania, sa vedem cam ce face romania fara banii romanilor care muncesc afara, va spun eu foamea si saracia ar fi atat de mare de nici bani de taxe nu ar mai exista, rusine, rusine, rusine, rromanika sta in banii romanilor de afara, stau la pomana romanilor care se chinuiesc bani sa trimita in romania, toti romanii plecati afara spun ca sunt sclavi in europa, pai nu e normal? ei vor sa traiasca si bine si sa si trimita 70% din bani acasa, i-a sa ii cheltuie pe toti in tara in care muncesc sa nu ii mai trimita in saracia aia noastra de tara sa vada o sa mai fie asa rau? datoriile la bancile europene si mondiale se platesc din banii munciti de romanii din afara

 

Dar pentru cei ce nu vor sa lucreze in strainatate nu aveti ...nici

o veste ? Aaaa... pentru ei sint vesti rele !!!

 

e o lege buna

chiar dura pentru aceste firme,problema de baza este ca majoritatea locurilor de munca din strainatate sunt intermediate la negru de persoane dubioase si smechere,vezi si in cazul femeilor care merg la ingrijire batrani in germania

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor