Vrei sa lucrezi in Marea Britanie? Iata ce trebuie sa stii

Luni, 16 August 2010, ora 07:31
42706 citiri
Vrei sa lucrezi in Marea Britanie? Iata ce trebuie sa stii
Foto: londoninfocentre.com

Marea Britanie a fost in 2009, alaturi de Germania si Italia, destinatia preferata a romanilor care au plecat la munca in strainatate. Potrivit statisticilor, 45.000 de romani au plecat in fiecare dintre cele trei tari, iar medicii romani stau la coada la agentiile de recrutare pentru Marea Britanie.

Totusi, sa iti gasesti un loc de munca in Marea Britanie nu e deloc usor, conditiile dure facand ca numai cei mai buni sa reuseasca. Pe langa acestea, costul ridicat al vietii si problemele cu imigrantii sunt si ele piedici serioase.

Marea problema, ca in multe alte tari, este permisul de munca, perioada de restrictii fiind prelungita in noiembrie 2009 pana la sfarsitul anului 2011. Permisul este primit mai usor de lucratorii calificati, lucratorii cu inalta calificare, precum si toti cei care aduc o contributie importanta economiei nationale britanice.

In ceea ce ii priveste pe muncitorii romani necalificati, ei se pot angaja in functie de cotele anuale referitoare la Romania, in sectorul agricol (Seasonal Agricultural Workers'Scheme) si in cel agroalimentar (Sectors Based Scheme). Astfel, Marea Britanie ofera pana la 21.250 de locuri sezoniere de munca in agricultura, respectiv pana la 3.500 in sectorul agroalimentar.

Firmele din sectorul de procesare a produselor alimentare pot de asemenea solicita aprobare sa angajeze lucratori romani mai putin calificati pentru a-si ocupa locurile de munca vacante. Aceste angajari se fac in functie de cota impusa.

Un job nou, un permis de munca nou

Permisul de munca/carnetul de munca (Accession Worker Card) se elibereaza la cerere, aceasta fiind insotita de o promisiune de angajare scrisa, furnizata de viitorul angajator. Trebuie precizat, insa, ca un card de acces pentru lucratori este emis pentru un anumit loc de munca, iar cei care isi schimba jobul trebuie sa obtina unul nou.

Accesul la profesiile reglementate depinde de categoria de activitate si de calificarile profesionale. Profesiile care recunosc automat calificarie obtinute in alte state membre UE sunt cele din domeniul medical - medic stomatolog, medic generalist, moasa, asistent medical generalist, farmacist. La acestea se adauga profesiile de medic veterinar si de arhitect.

In cazul celor care vor sa desfasoare o activitate de prestari servicii pe o perioada limitata de timp, ei trebuie sa isi desfasoare activitatea principala in Romania, sa detina o calificare specifica acelui domeniu de munca si sa nu i se fi interzis acest drept de catre autoritatile engleze.

Indiferent, insa, de domeniul de activitate, oricine vrea sa lucreze in Marea Britanie trebuie sa indeplineasca o conditie de baza: sa aiba un nivel satisfacator de cunoastere a limbii engleze, vorbite si/sau scrise.

Cine nu are nevoie de permis de munca?

Pentru unele categorii e suficienta o autorizatie de munca: personalul operational de la sol/aeroport al unei companii aeriene straine; persoanele care lucreaza in regim aupair; personalul de serviciu angajat in locuintele particulare; angajatii gurvernelor straine; medicii cu grade postuniversitare, stomatologii si medicii generalisti rezidenti; personalul de serviciu angajat in resedintele diplomatice; reprezentantii ziarelor, agentiilor de stiri sau ale companiilor de radio si de televiziune straine; reprezentantii unici ai firmelor straine; asistentele medicale calificate in practica supravegheata; profesorii si personalul didactic pentru limbi straine, inclusiv in programele de schimb aprobate; asistentele medicale calificate in practica supravegheata.

Sunt insa si situatii in care candidatul nu are nevoie de permisul de munca. Astfel, nu este necesara detinerea permisului daca angajatul:

- vine in Marea Britanie prin intermediul Schemei pentru Muncitorii Agricoli Sezonieri (SMAS) si detineti un carnet de munca valabil, emis de un operator SMAS;

- este exceptat de la aceasta conditie, dispunand de permisiunea de a ocupa un loc de munca fara restrictii. Se poate, daca doriti, solicita un certificat de inregistrare care sa confirme faptul ca va bucurati de drepturi depline in a lucra pe teritoriul statului britanic;

- are o permisiune de intrare care nu va impune restrictii in ceea ce priveste ocuparea unui loc de munca in Regatul Unit. De exemplu, vi s-a permis sa ramaneti ca sot/sotie a unui cetatean britanic sau ca persoana aflata in intretinerea unui detinator de permis de munca;

- a lucrat neintrerupt in Marea Britanie si cu autorizatie de munca pe o perioada de minim 12 luni;

- a lucrat pe teritoriul englez pentru un angajator aflat in alta parte a spatiului economic european;

- este fie membrul familiei unui cetatean din spatiul economic european (cu exceptia statelor roman sau bulgar), fie sotul/sotia, fie partenerul civil al unui cetatean britanic sau al unei persoane stabilite in Marea Britanie;

- detine un nivel inalt de calificare, situatie in care trebuie sa demonstrati ca indepliniti criteriile cerute de respectivul domeniu de activitate si sa obtineti un certificat de inregistrare pe aceasta baza.

Cat se castiga in Marea Britanie?

Tarifele de plata sunt fixate prin lege, putand fi modificate anual la 1 octombrie. Incepand de la 1 octombrie 2009, tarifele sunt: 5,80 lire (5,93 lire din octombrie 2010) pentru persoane in varsta peste 21 de ani, 4,83 lire (4,92 din octombrie 2010) pentru cei intre 18 si 20 de ani, si 3,57 lire (L3,64 din octombrie 2010) pentru cei de 16 sau 17 ani.

Potrivit statisticilor Tjobs, in 2009, salariile cele mai mari au fost primite de managerii si directorii executivi angajati de marile corporatii (115.576 lire sterline/an). Ei au fost urmati de medici (78.366 lire sterline/an), brokeri (61.117 lire sterline/an), controlorii de trafic aerian (60.548 lire sterline/an), managerii financiari si secretarii-sefi (58.295 lire sterline/an), specialistii IT (50.143 lire sterline/an) si notarii si juristii, judecatorii si medicii legisti (48.908 lire sterline/an).

La polul opus se afla educatoarele, asistentele medicale/infirmierele (13.872 lire sterline/an), personalul de curatenie, personalul domestic (13.807 lire sterline/an), coafeze/frizeri si personal coafor (13.194 lire sterline/an), personalul din parcuri de distractii (12.767 lire sterline/an), casieri vanzare cu amanuntul si personal si personal punct de plata (12.736 lire sterline/an), spalatorii de haine, personalul din curatatoriile chimice( 12.657 lire sterline/an), ghizii turistici (12.561 lire sterline/an), ajutoarele in bucatarie si asistentii de servicii de catering (12.410 lire sterline/an), personalul angajat in baruri (11.930 lire sterline/an).

Ce ofera statul?

Orice angajat are dreptul la tratament medical gratuit, insa trebuie sa plateasca unele servicii cum ar fi medicamentele prescrise, tratamentul dentar si o parte a serviciilor de oftalmologie. Contributia salariatilor pentru serviciile sociale platibile se rezuma la un numar de cotizatii lunare (asigurare de sanatate, somaj, alocatie in caz de deces, pensie), retinute direct din salariu.

Orice persoana fara serviciu si dornica de a se reangaja primeste un ajutor de somaj. Pe langa acesta, statul mai ofera doua tipuri de ajutoare financiare pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca: alocatia contributiva - oferita cel mult 26 de saptamani - si alocatia pentru persoanele cu venituri minime pe economie.

Exista totusi si servicii sociale garantate de stat, cum ar fi alocatiile familiale (indemnizatia de maternitate platita de angajator; alocatia de maternitate; alocatia pentru cresterea copilului; reducere fiscala pentru persoanele cu copii) si ajutorul de invaliditate.

De asemenea, angajatii au dreptul la un concediu de odihna platit de 4,8 saptamani de lucru. Asta inseamna ca pentru un contract de un an si 5 zile pe saptamana, concediul este de 24 de zile de concediu platit. In cazul unui contract pe sase luni cu cinci zile de lucru pe saptamana, concediul este de 12 zile.

Impozitul pe salariu britanic se plateste pentru munca depusa in Regatul Unit. Angajatorul sau agentia de recrutare va lua masurile necesare retinerii banilor din salariu. Trebuie precizat, insa, ca angajatorul sau agentia de recrutare nu are nevoie de pasaportul sau actele celor pe care ii angajeaza si nu are dreptul sa le retina. Daca este necesar, se pot face copii ale acestora. Daca cineva pastreaza pasaportul si refuza sa il inapoieze, trebuie reclamat la politie.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#joburi Marea Britanie, #locuri munca Marea Britanie, #conditii munca Marea Britanie , #munca strainatate