Vrei sa lucrezi in strainatate? Vezi daca ti-ar ajunge banii sa traiesti acolo

Vineri, 18 Martie 2011, ora 21:00
8790 citiri
Vrei sa lucrezi in strainatate? Vezi daca ti-ar ajunge banii sa traiesti acolo

Pana de curand, tarile care ofereau cele mai multe posibilitati de angajare pentru romani erau Spania si Italia, insa acum angajatorii din tarile nordice, Elvetia, Germania sau Marea Britanie, par a fi in cautare de romani.

Conationalii care lucreaza aici au un salariu de 1.500-2.000 de euro pe luna, suma ce nu ajunge insa si pentru cheltuielile zilnice, dar si pentru a pune un ban deoparte, conform Incont.ro.

Cat de scumpa este viata in aceste tari? In Suedia, de exemplu, una dintre cele mai scumpe tari ale Europei, costul vietii ajunge la 1.000 de euro, in conditiile in care salariul minim ajunge undeva aproape de 4.000 de euro, in sectorul privat si putin sub 3.000 de euro, in sectorul public. Chiria costa in aceasta tara intre 500 si peste 1.000 de euro pe luna, in functie de marimea apartamentului si de zona, iar utilitatile se incadreaza intre 100 si 150 de euro pe luna.

In Elvetia, salariul mediu depaseste 4.200 de euro pe luna. Aici, cheltuielile de baza (apa, gaz, electricitate si gunoi) ajung la 120 de euro pe luna, iar o calatorie cu transportul in comun costa in jur de 2,45 de euro. Chiria la un apartament in oras cu un dormitor depaseste 1.000 de euro, in timp ce pentru 3 camere se ajunge la o chirie de aproape 2.000 de euro. La periferie chiriile scad cu aproape 500 de euro.

In Malta, un alt stat in care sunt romani, traiul nu este atat de scump ca in tarile dezvoltate ale Europei. Salariul minim depaseste 600 de euro, insa utilitatile costa putin peste 100 de euro pe luna. In ceea ce priveste inchirierea apartamentelor, contracte se incheie pe cel putin 3 ani, dar de regula pe 5 ani. Chiria la doua camere se incadreaza intre 350 si 700 de euro.

In Portugalia, salariul minim nu depaseste 500 de euro, iar chiriile pleaca de la 350 de euro si pot depasi 2.000 de euro, pentru 4 camere. In general, un apartament cu 2 camere chiria este in jur de 1.000 de euro pe luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#munca strainatate, #job strainatate, #munca salariu , #munca strainatate