Cand vor avea femeile aceleasi salarii ca barbatii? Poate din anul 2133

Duminica, 22 Noiembrie 2015, ora 06:35
3750 citiri
Cand vor avea femeile aceleasi salarii ca barbatii? Poate din anul 2133

Ar putea trece mai bine de un secol pana cand femeile vor castiga la fel de mult ca barbatii, potrivit unui nou raport al Forumului Economic Mondial. In 2015, salariile obtinute de femei sunt similare cu cele pe care barbatii le aveau in urma cu aproape zece ani.

Global Gender Gap Index analizeaza decalajul dintre femei si barbati unor factori ca oportunitatile economice, accesul la educatie si servicii de sanatate si implicarea in politica.

Cea mai recenta editie a raportului, publicat prima data in 2006, arata ca, desi s-au inregistrat progrese la nivel general, raman in continuare inegalitati semnificative.

In ceea ce priveste oportunitatile economice, decalajul s-a redus cu doar cu 3% in ultimii zece ani. Acest lucru inseamna ca, la nivel global, femeile castiga in medie aproximativ jumatate din cat castiga colegii lor, mai exact 11.000 de dolari fata de 21.000 de dolari.

Femeile au ajuns in prezent la nivelul salarial inregistrat de barbati in 2006.

De asemenea, majoritatea functiilor de conducere sunt detinute in continuare de barbati, in pofida numarului mai mare de femei care urmeaza studii superioare.

Forumul Economic Mondial estimeaza ca, daca se continua in acelasi ritm, de abia peste 118 ani se va estompa diferenta de remunerare dintre sexe.

"Companiile si guvernele trebuie sa implementeze politici noi pentru a preveni aceasta permanenta pierdere de talent si sa il foloseasca, in schimb, pentru a stimula cresterea si competitivitatea", a afirmat Saadia Zahidi, principalul autor al studiului.

Pe primele locuri in topul egalitatii dintre sexe se afla tarile nordice. Astfel, Islanda, Norvegia, Finlanda si Suedia sunt tarile cu cele mai reduse decalaje prin prisma celor patru indicatori avuti in vedere.

In opinia lui Zahidi, acest lucru se datoreaza initiativelor guvernamentale privind femeile, tarile mentionate dispunand de cele mai bune politici familiale.

Romania se afla pe locul 77 in topul general al Forumului Economic Mondial si pe locul 50 in ceea ce priveste oportunitatile economice, dintre cele 145 de tari evaluate anul acesta.

La coada clasamentului se afla Yemen, Pakistan si Siria.

Raportul vine totusi si cu o veste buna. Din 2006, peste 250 de milioane de femei au intrat pe piata muncii la nivel global. Se mai precizeaza totusi si faptul ca, in aceeasi perioada, 375 de milioane de barbati au facut acelasi lucru.

"Este nevoie sa cream o lume in care contributiile si idealurile femeilor sunt la fel de apreciate ca cele ale barbatilor", a spus Klaus Schwab, fondator si presedinte al Forumului Economic Mondial.

Citeste si:
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fost prefect al Capitalei, Alin Stoica, afirmă că organizarea Congresului PNL, nu ar trebui permisă, în condiţiile în care limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000 de persoane, la...
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Fostul ministru USR PLUS al Justiției Stelian Ion a lansat miercuri 22 septembrie un atac dur la adresa președinteului Klaus Iohannis după ce acesta din urmă a anunțat că îl susține pe...
Sursa: Ziare.com