Fabricile fara oameni. Marea "invazie" a inceput

Duminica, 10 Mai 2015, ora 07:56
12656 citiri
Fabricile fara oameni. Marea "invazie" a inceput

O treime dintre locurile de munca actuale vor fi inlocuite pana in 2025 de computerizare, de roboti sau de alte masinarii, prezic expertii. In privinta urmarilor, eforturile clarvazatoare proiecteaza fie imaginea unei lumi de someri, fie doar perspectiva unei schimbari a naturii muncii, care aduce noi oportunitati.

In timp ce subiectul este dezbatut, companiile chineze pariaza pe roboti, iar mizele sunt uriase.

Marea "invazie" este deja pe cale sa inceapa in sudul Chinei. Shenzhen Evenwin Precision Technology, o companie producatoare de electronice, intentioneaza sa inlocuiasca in viitor 90% din forta de munca cu roboti. Compania are 1.800 de angajati, potrivit Aol.

Ceilalti 10% vor avea noi atributii: supravegherea activitatii masinariilor.

Compania cu sediul in Dongguan, din zona urbana Pearl River Delta, sudul Chinei, nu este singura care face pasi decisivi in directia mecanizarii muncii.

Pe masura ce forta de munca a Chinei se restrange, iar autoritatile se vad nevoite sa stimuleze inovatia pentru a contracara incetinirea ritmului de crestere economica, numeroase fabrici din Pearl River Delta vor fi "cotropite" de roboti in urmatorii ani.

Investitiile in robotica sunt pe cale sa atinga un nivel record in sudul Chinei. In Pearl River Delta, zona considerata a fi "atelierul lumii", se asteapta ca 1.500 dintre companiile industriale sa inceapa inlocuirea oamenilor cu masini pana in 2016.

In consecinta, numarul companiilor producatoare de roboti a crescut substantial. Printre ele se afla LXD Robotics, cu sediul in Foshan, care produce roboti pentru activitati cu grad ridicat de risc, ca transportul de marfuri grele si sudura, noteaza South China Morning Post.

Robotii folositi pentru slefuire, de exemplu, costa intre 150.000 de euro si 215.000 de euro. Potrivit reprezentantilor companiei, clientii isi pot recupera banii in trei ani.

Foxconn, cel mai mare angajator din China si compania care produce componente pentru iPhone si iPad, lucreaza cu Google pentru a dezvolta o linie de roboti care sa inlocuiasca muncitorii.

Omenirea va beneficia in cele din urma de pe urma tranzitiei, scrie Zero Hedge. Pana atunci, pe termen scurt vor exista fara indoiala dificultati pentru cei ramasi fara slujbe, cu repercusiuni serioase pentru societatile cel mai puternic afectate.

Desigur, nu poti inlocui cu roboti 90% din personal in orice companie, sustine Fusion. Si, luand trecutul ca indicator, viitorul nu este atat de sumbru. Oricat de sofisticati vor deveni, robotii nu vor putea sa faca anumite lucruri, pentru care va fi nevoie de mana omului.

Pe de alta parte, automatizarea patrunde si acolo unde parea mai putin probabil. O echipa formata din ingineri si alti oameni de stiinta de la universitati si companii private din Europa dezvolta un robot care sa execute o activitate extrem de laborioasa: culesul strugurilor, potrivit ASME.

Foto: ASME

In plus, o companie japoneza aduce pe piata un robot capabil sa culeaga un fruct delicat precum capsuna.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...